![]() |
![]()
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
ratownik
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Katowice
Motocykl: RD07
Przebieg: 72800
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 6 dni 1 godz 57 min 3 s
|
![]()
Witam Was Czarnuchy po latach. Mam pytanie, czy ktokolwiek z was był za granica w Rumuni/Węgrzech czy Słowacji pożyczonym motocyklem i spotkał się z kłopotami dotyczącymi upoważnienia do używania takowego sprzęta.
Informacje z sieci są niespójne: wydaje mi się że potrzebuję upoważnienia w języku angielskim ewentualnie niemieckim bez jakichś chorych potwierdzeń notarialnych czy od PZM. Niech mnie ktoś oświeci i powie, że był kontrolowany przez policję, która nie wymagała dziwnych potwierdzeń i jedynie wymagała ewentualnie prostego upoważnienia o treści: ![]() Upoważnienie do używania pojazdu / Authorization to use a vehicle Ja, niżej podpisany (a) I, the undersigned, __________________________________________________ _ (Imię i Nazwisko /Forename and Surname) Adres stałego zameldowania: Permanent address:__________________________________________ ________________ oświadczam, że jestem właścicielem (właścicielką) poniżej opisanego pojazdu / hereby state that I am the owner of the vehicle described below Marka samochodu / Make of car: _________________________________________ Numer rejestracyjny /Registration mark:_____________________________________ Numer identyfikacyjny pojazdu / Vehicle Identification Number____________________________________________ ____ i niniejszym upoważniam / and I hereby authorize: Pana/Panią Mr/Ms: __________________________________________________ ______________ (Imię i Nazwisko / Forename and Surname) Adres stałego zameldowania: Permanent address:__________________________________________ ________________ legitymującego/ą się dowodem osobistym/paszportem nr / holding the ID Card/Passport No.: _____________________________ do używania mojego samochodu. /to use my car. Niniejsze upoważnienie ważne jest bezterminowo. This authorization is valid without time limit. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
HONDZIARZ
![]() Zarejestrowany: Apr 2012
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD04 / NAT
Przebieg: 50000km
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 21 godz 6 min 28 s
|
![]()
Jeździłem kilka razy na Ukrainę samochodem służbowym (spółki z o.o. ), gdzie w rubryce właściciel dowodu rejestracyjnego widniała tylko nazwa spółki.
Jak to na Ukrainie, drobiazgowe kontrole na granicy i sporadyczne z milicją załatwiał papierek podobny do zaproponowanego przez ciebie. "Ja prezes superspólki upoważniam pracownika do jechania tym samochodem". Nikt nigdy nie próbował tego kwestionować. Po Słowacji / Węgrzech / Rumunii podróżowałem tylko swoim. PZM pisze, że na Węgrzech jest jakiś cyrk: https://www.pzmtravel.com.pl/pzminfo...ojazd,278.html |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Miasto: Belfast
Motocykl: xtz 750
![]() Online: 11 godz 43 min 26 s
|
![]()
czy ma ktos jakies nowe informacje w sprawie przejazdu pozyczonym moto przez granice z ukraina?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2013
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: zJAWA 350 TS
![]() Online: 5 miesiące 4 dni 2 godz 24 min 58 s
|
![]()
Firmowym ostatnio jechałem na Ukrainę - notarialne upoważnienie w wersji 2 dwujęzyczne miałem. Sprawdzali na granicy, tak przy okazji kontroli nr VIN i innych papierów.
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
dzieki za info.czy to takie jak to powyzej wklejone przez Krystka? pol-ang
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2013
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: zJAWA 350 TS
![]() Online: 5 miesiące 4 dni 2 godz 24 min 58 s
|
![]()
Z takim jak Krystek wkleił jeździł moim autem brachol po SK i HU - nie miał nigdy kontroli.
Takie samo tylko koniecznie po ukraińsku i pieczęciami wszystkich świętych miałem - tzn prezes i notariusz, ale zamiast DO podany był nr paszportu i nr prawa jazdy .
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
dzieki Wilq! jutro lecimy po pieczeci wszystkich swietych!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2016
Miasto: BB okolice
Motocykl: Trampek
![]() Online: 4 dni 20 godz 33 min 30 s
|
![]()
Od lat jeżdżę nie przerejestrowanymi na siebie sprzetami i ani razu nie mialem z tego powodu nieprzyjemności na granicach czy podczas kontroli drogowej.
Jedyne co ze sobą biorę to umowe k/s ktorej nigdy jeszcze nie musiałem okazywać. Na zdrowy rozsądek nic ci polisman nie może za taki stan rzeczy zrobić jedynie może sprawdzić czy pojazd nie kradziony i zgodność vin. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Przejechałem Białoruś, Rosję, Kazachstan, Kirgistan, Tadżykistan nie swoim moto. Upoważnienia miałem notarialne, nikt nawet o nie nie pytał i ani razu ich nie wyciągałem. W Europie całe Bałkany, Węgry, Słowacja - nikt nigdy nic. Jedyny problem miałem na Ukrainie gdzie czepiali się że pojazd z leasingu. Pokazałem upoważnienie do użytkowania wydawane razem z pojazdem i spokój - dodam że po polsku, żadnych tłumaczeń.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
![]() Online: 10 miesiące 3 tygodni 1 dzień 14 godz 25 min 49 s
|
![]()
Jedziemy na długii weekend na rumunie, czy jeżeli kuzyn nie zdąży przerejestrować moto może jechać na kupionym nieprzerejestrowanym moto?