![]() |
![]()
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Hej,
planuję z dziećmi tour samochodem. Nasza stara (20 lat właśnie skończyła) corolla combi na LPG ![]() To są ultra drogie kraje a groszem nie śmierdzimy. Coś tam kombinujemy aby nieco zejść z kosztów- jakieś weki obiadowe, poszukamy stacji LPG (wiem o przejściówkach i że nie ma za wiele stacji), bierzmey namiot, kuchenkę. Czy macie jakieś rady, jak zrobić taniej? Jak się nie nabić w jakieś głupie koszty? Nie wiem - może jest bezpłatna droga obok i niewiele więcej czasu zajmuje przejazd. Może jakieś fajne publiczne prysznice na stacji benzynowej, a nocleg w czadowym miejscu obok za free? W jakich sklepach zaopatrzenie? Sporo czarnuchów tam jeździło. Kilku siedzi... Macie jakieś podpowiedzi? |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
podstawa jak piszesz to własne żarcie i napoje, bo na tym można popłynąć.
W Skandynawii podobno w rezerwatach są darmowe chaty, gdzie można nocować. Ewentualnie zapas paliwa trzeba brać. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Autobanned.
![]() |
![]()
Wojtekk zadzwoń jutro do mnie opowiem Ci o Szwecji i Norwegii - Szwecję znam od Sztokholmu do Uppsali
![]()
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2015
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 6 godz 49 min 50 s
|
![]()
W Luster w recepcji kempingu był Polak, wynalazł mi i kumplowi dwuosobowy domek (gdzie standardem są czteroosobowe) z werandą za grosze, nas samym fjordem.
(Zaraz niedaleko nad fjordem masz Harastolen - opuszczony szpital psychiatryczny zbudowany w wiktoriańskim stylu) W Lysebotn w hostelu tanio nie było...ale nas zmoczyło i nie było wyboru. Namiot możesz rozbić ale często przez długie kilometry ciężko jest znaleźć płaską powierzchnię. Moje pierwsze zakupy w "tanim" markecie to kilo marchwi, banan i czarny chleb - bo wszystko inne wydawało mi się absurdalnie drogie. No ale potem musiałem się dostosować. Jedziecie autem, możecie zabrać nieograniczoną (w stosunku do moto) ilość żarcia, kuchenkę i sami gotować z widokiem na fjord, dla dzieciaków dodatkowa frajda. Przy trasach jest mnóstwo wiat i ławeczek, gdzie można odpocząć. Ale minus auta jest taki, że za wszystko trzeba płacić. Motocykl ma fory - drogi i tunele za darmo, promy za grosze, specjalne parkingi dla motocykli. Staraj się unikać promów i tuneli. Np zamiast tunelu Aurlandsvangen - Laerdal sugeruję jechać piękną darmową drogą przez góry. To samo w Stalheim - zamiast tunelu niekończące się serpentyny i bajeczne widoki. Drogę Atlantycką sobie odpuść, nawet przy dobrej pogodzie wrażenia nie robi. Z tego co pamiętam w Olden też nie było drogo na kempingu, a obok z Loen możecie jechać przepiękną drogą pod sam lodowiec Kjenndal. Pod koniec drogi jest skrzynka. Bierzesz czysty blankiecik, wpisujesz swoje numery rejestracyjne i wrzucasz ileś tam koron. Niby monitoring. Te darmowe chaty to raczej w wysokich górach, dla wędrowców. Przeskanowałem ich lokalizacje przed wyjazdem i do żadnej nie dało się dojechać na kołach. Parkingi przy atrakcjach (Kjerag, Preikestolen, Język Trolla) dla aut płatne i to niemało. Darmowy prysznic na stacji benzynowej znalazłem raz, gdzieś na Północy, ale po prawdzie specjalnie nie szukałem, może są bardziej popularne. W zeszłym roku moi znajomi pojechali we czwórkę do Norwegii 20-letnią Astrą, więc da się ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 17 godz 10 min 59 s
|
![]()
[QUOTE=zz44;571462]
Drogę Atlantycką sobie odpuść, nawet przy dobrej pogodzie wrażenia nie robi. Ta trasa jest efektowna TYLKO podczas "złej" pogody, kiedy widać potęgę oceanu, w postaci ogromnych, rozbijających się o nią fal. Wtedy jest to COŚ!!! Przy ładnej pogodzie - tak jak pisze przedmówca- brak zachwytu, oczywiście na tle innych nawet niekomercyjnych tras w Norge, bo za wjazd na Atlantycką, w zasadzie to za przejazd podwodnym tunelem - na jedno wychodzi - od strony Kristiansund płacą nawet motocykle. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2008
Miasto: Wrocław
Motocykl: Może kiedyś :)
![]() Online: 1 tydzień 1 dzień 9 min 9 s
|
![]()
Jak jechaliśmy dookoła Skandynawii często spaliśmy w takich "przebieralniach" nad jeziorami, głównie w Finlandii trochę tego było. Mycie w jeziorze, gotowanie z kuchenki, ludzi albo nie było, albo nie robili żadnych kłopotów. Tylko ja byłem z panną, całą rodziną może to trochę inaczej być odbierane.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2009
Miasto: Szczecin
Motocykl: CRF1100
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 12 godz 27 min 36 s
|
![]()
moim zdaniem da się...
bez większego problemu, trase narysuj sobie tak aby właśnie unikać promów, tuneli też można próbować.. prom do Szwecji najtaniej wychodzi z Sasnitz, płynie też najkrócej przy wczesniejszej rezerwacji wychodiz coś ok 500-600 zł w obie strony za auto plus 4 osoby. możesz też wybrac opcję promu z dani do Norwegi od razu.. ale nie wiem czy wyjdzie to lepiej.. ![]() rozbijać możesz się wszedzie..nawet na prywatnych gruntach.. ale trzeba zapytac, Polecam zabrać wędki.. na mostach przy fiordach.. bardzo prosto się łowi.. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#8 |
Gość
Online: 0
|
![]()
DObra to wiec tak.
Prom najtaniej z rodzina to tak jak pisze EX z Sazzniz do Trelleborg, bilet mozna dostac za 430zl w dwie strony www.stenaline.pl . Krewetki kosztuja teraz duzo ![]() ![]() Rozbijanie tak jak pisa predmowcy, unikanie autostrady wskazane bo sa nudne i platne. Promy tez warto omijac lecz nie zawsze sie da lub nie jest to ekonomicznie uasadnione. tu masz fajna strone https://www.vegvesen.no/trafikkbeta?...listView=false kliknij Planlegg ny rute i miejsca z kad do kad. Pokazuje drogi platne, wylicza ile dokladnie kosztuje prejazd,drogi zamkniete, remonty i utrudnia oraz dokladne punkty poboru oplat. Z jedzeniem jest jak jest i ceny sa jakie sa. warto miec zapasy. Jak chcecie gotowe jedzenie warto zagladac do sieci SPAR i COOP , czesto w tych sklepach jest dzial z swierzym cieplym jedeniem, kurczaki, zapiekanki , hamburgery itp. duzo taniej niz na stacji benzynowej czy butkichach z jedeniem. LPG stacje znajdziesz tu http://www.lpgnorge.no/stasjonsoversikt/ sa tez czasem na stacjach Shell. Tu masz drugi spis stacji ostatnio aktualizowany 07.09.2017 http://www.gjelstenli.no/lpg/FyllestasjonerNorge.htm Zadaj wiecej pytan co Cie interesuje a postaram sie odpowiedziec. Pozdro |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Warto dodać, że na jazdę po Norwegii warto zarejestrować numery auta w http://www.autopass.no/en/visitors-payment W ten sposób unikniesz szukania punktów poboru opłat w dziwnych miejscach, gdzie nawet nie spodziewasz się, że droga jest płatna
![]() Jeśli wyjazd planujesz poza lipcem to podobnie masz w Szwecji (opłaty za kilka mostów i wjazd do Sztokholmu). Tutaj rejestrujesz auto na https://www.epass24.com/ i płacisz po ewentualnym wystawieniu faktury. Lipiec był darmowy do tej pory. EDIT. Tak było przynajmniej niedawno. teraz jak patrzyłem to w NO chyba zmienił się operator systemu. Ale też działa na podobnej zasadzie.
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2017
Miasto: Jaworzno
Motocykl: CRF1000l
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 16 godz 59 min 40 s
|
![]()
Tak jak poprzednicy piszą zabierz dużo wody do picia , butlę i jedzenie z Polski .
Pierwszy nocleg w Norwegii mieliśmy w Utne Camping ( http://utnecamping.no/en-gb/ ). Obsługa w większości sami Polacy więc ceny były bardzo atrakcyjne. Dostęp do prysznica ale na żetony ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Skandynawia lipiec | DyzioM69 | Umawianie i propozycje wyjazdów | 33 | 25.07.2016 23:02 |
Skandynawia przepisy | jorge | Przygotowania do wyjazdów | 28 | 17.06.2015 11:54 |
Skandynawia - lipiec 2011 | TDM900 | Umawianie i propozycje wyjazdów | 10 | 31.03.2011 14:17 |
czy warto skandynawia?? | BartekBBI | Przygotowania do wyjazdów | 11 | 05.04.2009 14:48 |