Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Silnik, sprzęgło, skrzynia

Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 04.02.2020, 21:07   #11
MrWaski

MrWaski's Avatar

Miasto: Słocina
MrWaski jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 20 godz 9 min 29 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał CzarnyCzarownik Zobacz post
Co zaobserwowałeś na tych dwóch lampkach i woltomierzu?
Na jednej dwukolorowej diodzie LED, a nie dwóch lampkach. Na tej diodzie obserwuję czy się ładuje, czy rozładowuje, znaczy, kierunek przepływu prądu. Na woltomierzu wiadomo co obserwuję.

To nie tak działa jak myślisz...
Jest na to fajne rozwiązanie na czarnym kablu minus idącym od akumulatora do masy. Kabel ten, mimo że bardzo gruby i krótki, ma jakąś przyzerową rezystancję, ale jednak nie zerową, więc można coś zmierzyć... Reszta to kwestia pomysłowości... Dla elektroników to bułka z masłem.
Jeden warunek. Żeby układ dobrze działał, wszystkie dodatkowe urządzenia podłączamy nie bezpośrednio do minusa akumulatora, ale za urządzeniem (na poniższym rozwiązaniu do punktu J3 lub gdziekolwiek do masy motóra). Znalazłem kiedyś takie gotowe rozwiązanie w necie, zrobiłem, i od 3 sezonów namiętnie używam. Działa. Polecam. Jak się kiedyś spotkamy na jakimś zlocie to zaprezentuję jak to działa.

Tu instrukcja ze schematem: https://1drv.ms/b/s!AjNuoccxKYpSlOki...xuOMA?e=4vK13d

Czarny Czarodzieju, wisisz mi piwo...

Ostatnio edytowane przez MrWaski : 04.02.2020 o 21:27
MrWaski jest offline  

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania