![]() |
![]()
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
Miasto: Czarny Bór
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 7500km
![]() Online: 4 godz 14 min 22 s
|
![]()
Witam. Posiadam Afrykę z 2017r. Zmieniłem przednie kierunki na ledowe oryginalne i nie działają, przestało też działać światło stop. Może mógłby ktoś podpowiedzieć jaka jest przyczyna. Gdzie szukać?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Co to znaczy na ledowe? A jakie miałeś?
Z tyłu też nie pracują? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
No właśnie kto ledowe zamienia na żarówkowe ?
![]() |
#4 |
|
![]()
Miałem pomarańczowe z żarówką. Zmieniłem na ledy ale tylko z przodu , te z tyłu zostały stare (z żarówką) I mrygaja tylko szybciej a z przodu nic nawet nie świecą .
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
Przestał też świecić stop.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
CRF 1000 z 2017 roku kierunki ma na żarówkach ?
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Odłącz tylne i zobacz co się będzie działo, albo wyciągnij żarówki...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Jeśli mnie pamięć nie myli musisz zmienić także moduł kierunkowskazów przy takiej przeróbce.
Edit: Miałeś żarówkowe (wersja USA) i wsadziłeś z przodu led? No nie bedzie to działać i pewnie już zjarałeś te LED. Oryginalne led hondowskie pracują na innych napieciach, niż instalacja przystosowana pod żarówkę. Za to odpowiada moduł kierunkowskazów i przy zmianie wszystkich kierukowskazów należy także zmienić moduł. Kierunkowskazy led bmw i ktm pracują na 12v, a i czasem adoptując je do innych starych motocykli trzeba wymienić przekaźnik kierunkowskazów, aby miały odpowiednią częstotliwość mrygania. Ostatnio edytowane przez Artek : 04.01.2025 o 12:59 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Dzięki za podpowiedź. A jak sprawdzę te ledy czy je zjarałem czy nie? I co ze światłem stop bo podpiołem te kierunki na żarówki (kierunki działają a stopu dalej niema)
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
![]() |
![]() Cytat:
Albo użyj zasilacza warsztatowego mając wiedzę o prawidłowej polaryzacji (gdzie plus a gdzie minus) i znając napięcie robocze led w crf. Co do światła stop-sprawdź bezpiecznik. To podstawy. Potem zostaje elektryk kub ktoś bardziej kumaty z crf. Edit: tu piszą, że hondowskie led pracują już przy 5v. Przy 9v umierają. https://www.africatwinforum.com/thre...signals.21498/ Masz coś napisane na soczewce tych led? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Kierunkowskazy | Amsol | Wszystko dla Afryki | 3 | 01.03.2021 14:41 |
Kierunkowskazy | ozeh | Wszystko dla Afryki | 11 | 25.08.2016 23:32 |
Kierunkowskazy LED | 7Greg | Układ elektryczny i zapłonowy | 77 | 23.02.2014 04:01 |
Kierunkowskazy | Tymon | Układ elektryczny i zapłonowy | 4 | 26.11.2011 00:13 |
kierunkowskazy... | Gawrys | Wszystko dla Afryki | 5 | 13.07.2011 16:02 |