Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Imprezy forum AT i zloty ogólne

Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 05.01.2025, 23:15   #1141
crimson
CRF 1100 ATAS

Miasto: Kraków i okolice
Motocykl: CRF 1100 ATAS
crimson jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 8 godz 45 min 2 s
Domyślnie

Oszczędźmy ten wątek. Uszanujmy pracę Atomka. Niechaj każdy pozostanie przy swoim zdaniu, ale niekoniecznie tutaj. Taki apel.
crimson jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.01.2025, 03:11   #1142
ATomek

ATomek's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 1 dzień 5 godz 1 min 52 s
Domyślnie

z Januszem.jpg

Dziwna ta moja relacja. Zupełnie tak, jak w życiu- wciąż do niej wracam przeglądając zdjęcia, rozmawiając z towarzyszami, wracam w podsumowaniu motocyklowego roku. I będę zapewne wciąż wracał, bo to był dobry wyjazd.
Parę dni temu w rozmowie, Janusz Horoszkiewicz opowiadał mi o wołyńskiej wsi Grabina, dokąd udali się uciekinierzy z Huty Stepańskiej. Leżąca przy torach Grabina była ich wybawieniem, ze względu na niemiecki posterunek i możliwość ucieczki koleją. Była ostatnią stacją ich drogi krzyżowej, w której oprawcami byli banderowcy i do niedawna ich ukraińscy sąsiedzi.
Kiedy Janusz pokazał zdjęcie, zorientowałem się, że myśmy tam byli, nie wiedząc, że kilkadziesiąt metrów od zarośniętej naszej bagnistej ścieżki stoi jego krzyż-upamiętnienie.
Tak rodzi się mój niedosyt wiedzy i późniejsza potrzeba dotarcia do miejsc na naszym szlaku, który niby spontaniczny, ale czasem okazuje się bliski ciekawej historii.
To bezpośrednia okolica tego przejazdu pod koleją Warszawa-Kijów, widocznego na końcu filmiku

Domostawa i poświęcenie pomnika była zakończeniem naszego wołyńskiego rajdu. Spotkania z ludźmi, reprezentantami odwiedzonych przez nas miejsc były prawdziwym domknięciem koła historii. Dla znajomego historyka, który nie może tam sam pojechać, takim zamknięciem była ziemia pobrana i przekazana z ważnych dla jego rodziny miejsc.
Inny historyk z Dolnego Śląska wzruszony postawą Horoszkiewicza postanowił go obdarować własnoręcznie wykonanym odlewem-tabliczką z symboliką nawiązującą do stawianych przez Janusza wołyńskich krzyży.

tabliczka.jpg

hutniaków dwóch.jpg

Pod Pomnikiem Ofiar Ukraińskiego Ludobójstwa doprowadziłem do wymownego w symbolice spotkania i wzajemnego poznania dwóch Hutniaków pielęgnujących pamięć o swoich rodzinnych wioskach:
Janusz Horoszkiewicz- Huta Stepańska i Józef Bernacki- Huta Pieniacka.
Dwaj realni bohaterowie z moich opowieści w miejscu, które połączyło ich osobiście, a symbolicznie wszystkie moje wyjazdy w tym wątku o Hucie Pieniackiej.

z Józefem.jpg

Hutniaków dwóch

Jeszcze tylko naprawić ostatni na wyjeździe kapeć i można wracać do domu. Koniec

PS. Nie napisałem, że Marek był na wyjeździe w nowej kurtce

kapeć.jpg
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.01.2025, 11:18   #1143
robertG7

robertG7's Avatar

Miasto: Bielsk Podl/Wwa
Motocykl: RD07
robertG7 is an unknown quantity at this point
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 3 godz 28 min 5 s
Domyślnie III Zlot Motocyklowy Huta Pieniacka

Cytat:
Napisał zimiok Zobacz post
Domyślam się, że nie znasz, bo 99% używających tego cytatu używa go wyrwanego z kontekstu, dziwnym trafem zawsze w złej wierze. Wygoogluj. Znajdziesz od razu.
Gdzie mnie szukać masz w opisie, jak będziesz w okolicy wal na a.

Ale nie traktuje tego jako cytatu tylko używam tych słów świadomie, by opisać sytuację jaką widzę.
@Emek, ale jak mam sprawdzić najpierw jeżeli żadne szczegóły nie zostały podane, tylko ogólniki i odpowiedź w stylu „a u nas biją czarnych” i kochają Wojtyłę

Z mojej strony koniec wywodów, będę kiedyś w okolicach to z pewnością napiszę PW o adres tejże szkoły

@Atomku, przepraszam za zaśmiecanie Twojego wątku.
Stary 06.01.2025, 11:30   #1144
szarik

szarik's Avatar

Miasto: ? nie Wieś kole Bełchatowa
Motocykl: RD07a
Przebieg: 50500
szarik jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 dni 6 godz 18 min 17 s
Domyślnie

Dzięki ATomku za piękną relajcię , teraz rodzi się pytanie kiedy powrót do Grabiny ?
szarik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.01.2025, 17:03   #1145
Mikael

Motocykl: RD03
Mikael jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 godz 7 min 0
Domyślnie

Przepraszam.. Nowy jestem. Ale chyba zamiast polemizować lepiej umówić się na zlot. No tak mi się wydaje.
Mikael jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.01.2025, 15:04   #1146
Gończy

Gończy's Avatar

Miasto: LPU
Motocykl: RD07a
Gończy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 15 godz 54 min 26 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał szarik Zobacz post
Dzięki ATomku za piękną relajcię , teraz rodzi się pytanie kiedy powrót do Grabiny ?
Panie kierowniku bagnicha czekają...

"A bór był stary i gęsty, a błota nieprzebyte, a chrapy i oparzeliska takie, że musi sam Zły tam domował, a gąszcze, że i niektóremu ptakowi łacno przemknąć się nie było".
Gończy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.01.2025, 15:28   #1147
Brzeszczot

Brzeszczot's Avatar

Miasto: Leśna Dzicz
Motocykl: KTM R
Przebieg: jest
Brzeszczot jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 23 godz 37 min 22 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mikael Zobacz post
Przepraszam.. Nowy jestem. Ale chyba zamiast polemizować lepiej umówić się na zlot. No tak mi się wydaje.
Masz rację, nowy jesteś 😉 Co do powielaczy miejskich legend nie na temat , dawać do wątku starych afryk tam się trochę pokopiemy 😁

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka
Brzeszczot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 07.01.2025, 17:02   #1148
ATomek

ATomek's Avatar

Domyślnie

Pisze ten, co był przed nami:

"Toście dobrze na skróty jechali. Widzę, że z drogi Warszawki nasypem po dawnej kolejce Blocha prosto na Zalawiszcze pojechali. Ot kawaleryjska w Was fantazja, jak opowiem to w Romejkach to nie uwierzą. Ja tam jeździłem z Ukraińcami z Romejek, ale traktorem!"

Nie umiem lepiej zach~cić
Stary 12.01.2025, 23:33   #1149
ATomek

ATomek's Avatar

Domyślnie

Zima… W oczekiwaniu na lutowy wyjazd do Huty czas na uzupełnienie lektury.

Dwa dni temu byłem na spotkaniu Kresowym w rocznicę śmierci księdza Tadeusza Isakowicza Zaleskiego. Wciąż dociera do mnie , jak wiele środowisk zawdzięcza mu wsparcie słowem, posługą, a przede wszystkim swoją szlachetną, niezachwianą postawą w upamiętnieniu prawdy historycznej i podtrzymaniu pamięci o Ofiarach ukraińskiego ludobójstwa.

siemaszkowie.png

Miałem sposobność porozmawiać z Panią Ewą Siemaszko, która wraz ze swoim ojcem Władysławem wykonują mrówczą, archiwalną pracę w odnajdywaniu pomordowanych. Od lat swoje prace przedstawiają we wszelkiego rodzaju kalendariach zgładzonych społeczności, publikacjach w książkach i materiałach wykorzystywanych przez IPN, wykładach i konferencjach... stając się niekwestionowanym autorytetem całego aspektu Wołyńskiego Ludobójstwa. Trudno o jakąkolwiek książkę, która w przypisach nie podawałaby dat, ilości ofiar, sposobu śmierci i jej okoliczności itp. bez powołania się na prace Siemaszków.
Może dziwić ich niestygnący upór w publikowaniu prawdy o Ofiarach i ich mordercach, zwłaszcza dziś, kiedy dla wielu to niezrozumiałe, niepotrzebne, kiedy nawet pada zarzut nienawiści i wrogich działań.
Czas niewygodnej prawdy dopiero nadchodzi.

Żeby rozumieć- skąd taka determinacja- proponuję przeczytać wołyńską historię rodziny Siemaszków:

https://przystanekhistoria.pl/pa2/te...Siemaszko.html
Stary 13.01.2025, 14:06   #1150
zimiok

Miasto: Oświęcim
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
zimiok jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 12 godz 32 min 33 s
Domyślnie

Może jednak:
https://historia.rp.pl/historia/art4...we-wsi-puzniki