|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
17.01.2025, 14:03 | #1541 |
lutuje kilkudziesiecioletnie zasniedziale miedziane kable, z kwasem, pastą/topnikiem i potrzebuje minimum 120W na palniku bo lutownice 60/80W sobie nie radza z wypaleniem tego syfu. wiem, ze chce transformator i wiem, ze ma miec spora moc. pytalem jedynie o jakosc produktow Weller bo chociaz lutuje od 40 lat to z ta marka nie mialem stycznosci.
17.01.2025, 14:24 | #1542 |
Będzie Pan zadowolony z Weller-a.
|
|
17.01.2025, 21:06 | #1543 |
Kup sobie bazę na powietrze. Polutujesz wszystko tym bardziej że w komplecie możesz też mieć małą kolbę.
Ja ostatnio lutowałem stojan cały do Vmaxa1200 - niczym się nie dało tego polutowac a dmuchawcem owszem.
17.01.2025, 22:08 | #1544 |
pokaz jak to wyglada - jaka firma i model bo ja wiem, ze takie cos jest ale w rece nigdy nie mialem. solidna lutownica tez mi sie nalezy bo mam juz stosik polskich na półce i kazdej cos tam dolega.
17.01.2025, 22:41 | #1545 |
Miasto: mazowieckie
Motocykl: TA600, NT650V
Online: 3 tygodni 6 dni 10 godz 40 min 22 s
|
Używam do motoryzacyjnych lutowań gazowej dremela. Moc jest, kabla nie trzeba. I od razu termo-kurcze po polutowaniu ładnie nagrzewa. Transormatorowej nie zastąpi ale przydatny sprzęcik.
|
Wczoraj, 01:10 | #1546 | |
ReGeNeRaToR
Miasto: Olsztyn
Motocykl: RD07
Online: 1 miesiąc 6 dni 15 godz 37 min 36 s
|
Cytat:
Powinieneś być zadowolony jak lutujesz spoiwem z ołowiem SN40/PB60 Jak lutujesz bezołowiówką to będzie ciężej. Wydajność "pistoletówek" jest dość słaba ponieważ grot ma mizerną pojemność cieplną i do grubszych rzeczy się średnio nadaje. Używam kilku wellerów , ale są to stacje lutownicze kolbowe. Najstarsza ma jakieś 25 lat albo i więcej i działa bezawaryjnie. Kup przez internet u jakiegoś dystrybutora , potestuj a jak będzie źle to oddaj.
Wczoraj, 07:33 | #1547 |
mam trzy rożne kolby o różnych mocach - znam zalety i wady. chce transformator do pracy przy podnosniku nie przy stole. nie chce sie pier... ze stojakiem do kolby i uważać na to czy już się to wypieprzyło i wypala gdzieś dziure czy nie. odkładam ZIMNE narzedzie i nie martwie sie o nie aż do nastepnego uzycia - czasem za dłuższy czas. jak siedze przy stole montażowym to w zależności od potrzem biorę którąś z kolb i odkładam do 'sprężynki'. cała tajemnica. a co do narzędzi to we wczesnej młodości spotkałem na swojej drodze człowieka ( branża techniki scenicznej + studio) u którego pracowałem dorywczo i ktróry nauczył mnie jednej ważnej rzeczy: jeżeli masz narzędzie to albo dobre albo wcale - bo jak kupisz kiepskie to nie masz ani kasy ani narzędzia. jak ten Weller będzie niezawodny i go nie popsuje to mi go pewno do trumny włożą.
Wczoraj, 07:41 | #1548 | |
Administrator
|
Cytat:
Choć czasem półśrodek , dobry półśrodek też może w danym momencie się sprawdzić.
Wczoraj, 08:59 | #1549 |
ja czasem skrót RP rozszyfrowuje jako Regeneracja Półśrodek i przez niemal 50 lat mocno mnie to zmeczylo.