Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > KTM

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 22.01.2025, 09:29   #81
Babel

Babel's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Motocykl: Pomarańczowy
Babel jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 6 dni 11 godz 28 min 28 s
Domyślnie

Jest trochę lepiej jak się założy napinacz DirtTricksa- nie ma tego klepania z głowicy - ale trzeba umieć go założyć, a i on sam potrzebuje paru km aby się dociągnąć .
Babel jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.01.2025, 10:10   #82
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 8 godz 22 min 3 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Babel Zobacz post
Jest trochę lepiej jak się założy napinacz DirtTricksa- nie ma tego klepania z głowicy - ale trzeba umieć go założyć, a i on sam potrzebuje paru km aby się dociągnąć .
głowica klepie nie przez napinacz, krzywki są tak "ostre" że praca rozrządu to niemal klepanie młotkami, dodatkowo stopień sprężania 13:1 i więcej, więc silnik pracuje jak stary diesel.
Napinacz jest hydrauliczny i ma za zadanie jedynie kasować luz łańcuszka, prowadnice są plastikowe, jeżeli ktoś zastosuje napinacz mechaniczny to wykończy tylko rozrząd.
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.01.2025, 10:39   #83
madafakinges

madafakinges's Avatar

Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: crf1000a
Przebieg: 2
madafakinges jest na dystyngowanej drodze
Online: 10 miesiące 3 tygodni 1 dzień 14 godz 13 min 42 s
Domyślnie

Dirttrick to napinacz hydrauliczny, tylko posiadający zapadki.

Stary 22.01.2025, 11:07   #84
Kamyk

Miasto: Bydgoszcz/Szczecin/Berlin
Motocykl: ST XTZ 750'89
Kamyk jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 2 dni 20 godz 59 min 56 s
Domyślnie

Ja odkryłem trochę części zamiennych do 990 w swoim garażu. Np. zestaw do pompy wody. Może zostawię i za 10 lat będzie sporo kosztowało

Kamyk
Kamyk jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.01.2025, 11:10   #85
lukasz_vip

lukasz_vip's Avatar

Miasto: Lubliniec
Motocykl: KTM LC8 950 ADVENTURE
lukasz_vip jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 1 tydzień 1 dzień 10 godz 11 min 54 s
Domyślnie

Już sporo możesz dostać bo ich nie produkują do 990 po lifcie pompy wody. Dawaj na
lukasz_vip jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.01.2025, 11:18   #86
mdxmd

Domyślnie

Cytat:
Napisał madafakinges Zobacz post

zapadki to też jest lipa, w zasadzie będzie to samo co mechaniczny, tyle, że nie trzeba ręcznie go dopinać. Przy ostrych fazach rozrządu występuje bardzo duża pulsacja i napinacz nie może być sztywny on musi pracować w niewielkim zakresie inaczej rozwali rozrząd a w najlepszym wypadku skróci bardzo jego życie.

Honda stosuje mix tzn. napinacz jest hydrauliczny + śruba, która się wykręca i tym samym uniemożliwia cofnięcie się napinacza, ale napinacz podczas pracy utrzymywany jest już przez olej. Triumph stosuje elastyczne zapadki i napinacz może się cofnąć ale tylko do najbliższej zapadki, która oprócz tego, że blokuje to ugina się ok 2mm. BMW stosuje zaworki ale tylko gdy napinacz jest poziomie albo montowany od góry, dolne napinacze to tylko tulejka z słabą sprężyną)

Cała sztuka polega na tym aby skasować luz ale NIE NAPINAĆ łańcuszka. Podczas nagrzewania się silnika odległość wału di wałka rozrządu zwiększa się i dlatego napinacz nie może być ustawiony na sztywno,
Stary 22.01.2025, 11:35   #87
Babel

Babel's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał mdxmd Zobacz post
głowica klepie nie przez napinacz, krzywki są tak "ostre" że praca rozrządu to niemal klepanie młotkami, dodatkowo stopień sprężania 13:1 i więcej, więc silnik pracuje jak stary diesel.
.
Trochę tak i trochę nie - dużo mniej klepie na DirtTricksie
Oryginalny napinacz jest napinany olejem ( tzn ma tam sprężynkę) ale nie ma zapadek więc klepie ( wiem to z mojego motocykla)
Cytat:
Napisał madafakinges Zobacz post
Tu też napisze że trochę masz racji a trochę niebo niby jest wlot oleju do niego, ale DirtTricks zaleca wyjęcie tzw spiderwasher z korka, wiec w przypadku 890 napinacz opiera się całą powierzchnią czołową o korek i olej za bardzo tam nie wpływa ( przynajmniej nie w tym stopniu co w oryginalnym napinaczu)
Co jest na filmie który dodałeś
Cytat:
Napisał mdxmd Zobacz post
zapadki to też jest lipa, w zasadzie będzie to samo co mechaniczny, tyle, że nie trzeba ręcznie go dopinać.
No to musisz o tym napisać do DirtTricksa bo chłopaki się widać słabo znaja
Stary 22.01.2025, 12:22   #88
Prof.Woland

Miasto: Żywiec, kiedyś piwna stolica kraju.
Motocykl: RD03
Prof.Woland jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 23 godz 37 min 20 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Kamyk Zobacz post
Ja odkryłem trochę części zamiennych do 990 w swoim garażu. Np. zestaw do pompy wody. Może zostawię i za 10 lat będzie sporo kosztowało

Kamyk
Ja w garazu znalazlem ostatnio boczek w kolorze szarym do 990 adventure po moim dziku, troche porysowany ale caly.
Prof.Woland jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.01.2025, 15:43   #89
mdxmd

Domyślnie

Cytat:
Napisał Babel Zobacz post
No to musisz o tym napisać do DirtTricksa bo chłopaki się widać słabo znaja
nie jest to takie proste, niech sobie robią co tam chcą ich sprawa,

napinacze zapadkowe stosuje, się gdy prowadnice łańcucha są w niewielkim stopniu elastyczne np. stalowy płaskownik pokryty gumą - rozwiązanie znane z Japończyków w KTM nie ma niczego co jest elastyczne dlatego napinacz jest jaki jest a to, że go źle zrobili skoro klepie to inna sprawa.

wystarczy się zastanowić w jakim momencie następuje przeskoczenie na kolejną zapadkę (zakładamy, że zapadki są co 1mm może 0,7mm)

przykład 1 najgorsza opcja dla rozrządu

silnik rozgrzany, zapadka jest np. w połowie pomiędzy jednym z drugim zagłębieniem napinacza gasimy silnik, po wystygnięciu powiększa się luz łańcuszka i następuje przeskok zapadki na następną pozycję i jej blokada...

mam wiec zimny jeszcze silnik! łańcuch rozrządu maksymalnie napięty, odpalamy i silnik nagrzewa się a co za tym idzie rozrząd napina się jak struna...

co dalej ? łańcuszek dużo szybciej ulega zużyciu, prowadnice wycierają się w expresowym tempie aż do momentu gdy napięcie nie dojdzie do normy.

Dobrze, jeżeli nic nie pęknie wcześniej . Sorki za lakoniczne tłumaczenie, bo można to ująć tylko stwierdzeniem, napinacz kompensuje rozszerzalność cieplną bloku silnika z aluminium, gdy elementy rozrządu są stalowe.

W pierwszytch modelach R1250 BMW też miało problem z lewym napinaczem, który grzechotał na wolnych obrotach - poprawiono jego konstrukcję i problemu nie ma, ale nadal jest to napinacz olejowy.
Stary 22.01.2025, 15:51   #90
Babel

Babel's Avatar

Domyślnie

A przy okazji to w KTM zapadkowe napinacze były w RFS i nowszych 450/500 od 2012 ( nie wiem jak było np w dwubiegowych silnikach)
Z tego co mnie pamięć nie myli DRZ tez ma zapadkowy napinacz
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania