![]() |
![]()
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#431 |
![]() |
![]()
Dwa lata temu kupiłem nowy oryginalny akumulator do AT 1000 . Moto mieszka na Costa Bravai gdzie zimuje nieruszany przez 5 miesięcy. Zawsze wypinałem akumulator na ten okres. Tym razem jednak tego nie zrobiłem i aku rozładował się prawie do zera. Nawet ładowarka go nie rozpoznawała. Podłączyłem równolegle inny aku (samochodowy) i ładowałem przez dwie doby. Aku Hondy naładował się i pokazał 12.54V. Niestety nie ma siły ruszyć silnikiem. Nie znam się na tym, ale domyślam się że tzw CCA jest za słabe aby obrócić 1000cc silnik. Pytanie, czy da się coś z tym zrobić? Np. ładownie impulsowe ( repair mode) coś zmieni? Jeśli jest taka szansa to kupię ładowarkę z taką funkcją, moje stare prostowniki tej opcji nie mają. Czy raczej szmelc? ….. i następne 150 Euro w plecy?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#432 |
![]() |
![]()
nie chce Cie martwic, ale w miare dobra ladowarka z funkcja naprawy akumulatora kosztuje tyle, co nowe aku
|
![]() |
![]() |
![]() |
#433 |
![]() |
![]()
przyjmuje się, że aku mające poniżej 12.3 jest rozładowane. utrzymywanie go w takim stanie tylko pogłębia dolinę.
jak coś ma 5-6V po zimie to raczej przyszłość maluje się w barwach ciemnych. niestety kup nowe aku i jakiś tani tender na zimę lub 'weź pigułkę' na niezapominanie ![]() ![]() ![]()
![]() |
#434 | |
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 min 4 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#435 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Ålesund, N
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
![]() Online: 6 dni 18 godz 3 min 26 s
|
![]()
Mi ctek postawił Aku z 0 napięciem , zajęło mu to dwa dni ale Aku chyba jeszcze 3 lata śmigał jak zły, warto spróbować
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#436 |
Administrator
![]() |
![]()
Sprawny naładowany powinien trzymać ok 12.6 , wszystko poniżej to rozładowanie( lub starość i naturalne ubytki) a im dłużej stoi i im mocniej rozładowany to zasiarczenie zrobi swoje.
Podczas reanimacji 2-3-4 letnich akumulatorów porządny warsztatowy prostownik odsiarczając i ładując co najmniej ok doby lub dłużej odzyskiwał od 5 do 12% pojemności, jeden odzyskał 18% ale to pojedynczy przypadek. Także jak postoi długo z pompowany to cudów nie będzie , może naładowany ruszy , może jeszcze podziała ale ileś % stracił nieodwracalnie. Spróbuj go zreanimować , zobaczysz na ile się uda i wtedy zobaczysz czy trzeba nowy. Trzeba rozgraniczyć rozładowanie szybkie nawet do zera i szybkie ponowne naładowanie od rozładowania i ładowania po kilku miesiącach , to ten czas jest wrogiem. Podczas żeglugi wyssałem akumulator 100Ah , miał sporo lat ale miał się dobrze, naładować mogłem dopiero po tygodniu i niestety już się nie podniósł. Gdybym naładował na drugi dzień to wtedy szanse by były duże. Przy okazji polecam stosowanie gdzie tylko się da akumulatorów do start/stop nawet w pojazdach bez tego idiotyzmu wyłączającego silnik. Cztery lata temu zamontowałem taki w Vectrze, do tej pory ma jeszcze fabryczne parametry z których nie ubył ani jeden A . Są droższe o ok 80zł , ale to najlepiej wydana każda zł na prąd.
![]() |
#437 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Ålesund, N
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: Rosnacy
![]() Online: 6 dni 18 godz 3 min 26 s
|
![]()
Z tym Aku do start stopu potwierdzam , dawno już przeszedłem na efb w miejscach gdzie nie zalecane jest stosowanie agm
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
1 kask - kilka nazw | bouli | Kaski | 3 | 30.04.2015 18:47 |
Kilka wskazówek - kilka dni w Alpach | flippy | Przygotowania do wyjazdów | 4 | 23.08.2014 00:28 |