|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.12.2024, 23:50 | #141 |
W Belgii za szerokorozumiane używanie telefonu policja zabiera prawko na 15 dni+mandat.
Bez możliwości kontynuowania jazdy. Także dla zawodowców. |
|
15.12.2024, 09:12 | #142 |
Zakonserwowany
|
Te zaostrzenia to wynik kulminacji ostatnich miesięcy w których doszło do poważnych wypadków przez grzebanie w smyrofonie podczas jazdy. Kilka dni temu w Milano kierowca ciężarówki zabił na przejściu kobietę i nawet się nie zatrzymał, monitoring nagrał go jak jechał grzebiąc w telefonie. Pamiętacie wypadek na obwodnicy Bologni kilka lat temu jak kierowca cysterny bawiąc się telefonem przywalił w auta stojące w korku i wyleciało w kosmos część dzielnicy oraz wiele osób poniosło śmierć. Ale większy problem w IT stanowią naćpani i nachlani. Przestałem jeździć po nocach z tego powodu. Ale ten problem dotyczy innych krajów również. Na Słowenii przy łikendach szczególnie nocami robią łapanki i wszyscy dmuchają w żółtą rurę a tam jest zero i widuję wielu trafionych , choć to spokojny ułożony kraj z dużą kulturą wśród kierowców na drogach. Statystycznie najmniej wypadków w IT dzieje się w południowych regionach, gdzie zasady są zdecydowanie olewane, wynika to z innej kultury, mniejszej frustracji i jeszcze znaczącej życzliwości między ludzkiej, której w północnych regionach brakuje, tak twierdzą eksperci drogowi i ja się z tym zgadzam.
15.12.2024, 12:41 | #143 | |
Zakonserwowany
|
Cytat:
Czytam analizę tych nowych przepisów. I na przykład jeśli podczas rutynowej kontroli zrobią test na narkotyki i wyjdzie wynik pozytywny a ktoś zapalił skręta tydzień przed badaniem. To prawko na 3 lata i trafia do rejestru narkomanów. Na bogato poszli.
15.12.2024, 23:00 | #144 | |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 10 godz 8 min 55 s
|
Cytat:
Zastanawiam się jak kiedyś w krajach południa można było po jednym spokojnie jechać bo normy były bezpieczne i jakoś wypadków było mniej. Ostatnio jak byłem w północnych IT odniosłem wrażenie, że fotoradar był w każdym słupku odległości przy drodze ... rozumiem bezpieczeństwo ale to już jest jakaś paranoja. Kierowcy muszą być nieźle zestresowani i jechać jak ostatnia ciota na tempomacie aby mieć w miarę spokojną głowę. |
|
Wczoraj, 15:30 | #145 | |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Online: 3 miesiące 1 tydzień 3 dni 17 godz 29 min 57 s
|
Cytat:
Wczoraj, 18:49 | #146 |
Zakonserwowany
|
Z punktu widzenia turysty to może tak wyglądać. Żyjąc i jeżdżąc na co dzień w tym chaotycznym mieście trzeba sobie radzić bo korki są potężne. Kiedy mieszkałem na stałe i przyjeżdżałem do kraju okazjonalnie to szlak mnie trafiał jak widziałem sposób jazdy motorkami i skuterami po miastach. Teraz przełączam guzik w głowie bo tak jak tam nie da się u nas. Są bardziej chaotyczne miasta od Romy zdecydowanie trudniej jeździ się w Napoli czy Messina, ale już po za dużymi aglomeracjami jest totalny spokój a im dalej na południe tym większy.
|
|