|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.01.2014, 20:38 | #11 |
Miasto: WSCHOWA
Motocykl: TT600R,XT660Z
Online: 3 tygodni 2 dni 23 godz 48 min 55 s
|
Bez ogólnego wglądu (ciśnienie,olej,odma itd.) to tylko wróżenie z fusów.
Z opisu w pierwszym poście wynika to co opisałem wyżej ale jest jeden szczegół który się nie wpisuje w tą teorię-mianowicie"czarny dym" Przy tym spalaniu oleju to powinno być błękitno na całą dzielnicę! Nupas-sprawdź ciśnienia i pisz jakie wartości. |
14.01.2014, 20:46 | #12 | |
Administrator
|
Cytat:
Jeśli jest tak jak piszesz to nie na czarno ale bardziej niebiesko z rury powinno lecieć i to nie tylko na dużych obrotach. Takiego spalania nie mają Afryki i po 300tyskm. Nie piszesz czy mechanik zdejmował głowice czy zmieniał uszczelniacze bez demontarzu. Skoro po jego robocie zrobiło się gorzej to musiało mu się coś nie udać. Jeśli zdejmował głowice to jakie miałeś progi na cylindrach , tak z ciekawości. Nie znasz też jeszcze kompresji. Jak już będziesz robił to nie zapomnij zrobić pomiaru normalnie i z olejem. Gdyby nie dłubanie mechanika to można by przypuszczac że popękały ci pierścienie olejowe ale to spory zbieg okoliczności by musiał nastąpić. Najpierw zmień mechanika i niech ci ktoś z pojęciem popatrzy co może być przyczyną. Ostatecznie może się potwierdzić wyrok który już usłyszałeś remont ale najpierw trzeba poszukać ewentualnej innej przyczyny.
14.01.2014, 21:02 | #13 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
|
Sprężanie będzie prawdopodobnie bardzo dobre, czarny dym to nieszczelne ( zanagarowane) zawory wydechowe ( pisałem o tym kilka razy ). Zrób i wstaw tu zdjęcie świec. ( zakładam, że będą białawe i mocno "zanagarowane" )
Moim zdaniem masz porysowane lub skorodowane cylindry ( standard ) zakładam, że mechanik nic nie napsuł. |
14.01.2014, 21:40 | #14 | |
Miasto: WSCHOWA
Motocykl: TT600R,XT660Z
Online: 3 tygodni 2 dni 23 godz 48 min 55 s
|
Cytat:
Porysowana gładź = spadek ciśnienia Ciśnienie raczej nie będzie bardzo dobre Druga sprawa to "zanagarowane zawory"-może się tylko odnosić do czarnego dymu!(nie dopalone paliwo) 500ml/100km =niebiesko Może kolega Nupas źle opisał swoją awarię bo to nie trzyma się "kupy" |
|
14.01.2014, 22:36 | #15 |
Miasto: gubin
Motocykl: RD04
Przebieg: 70000
Online: 2 tygodni 5 dni 11 godz 51 min 5 s
|
Witaj w klubie remontujących
podpatrz wątek rd04 mały reymont ostatnie wątki,będziesz miał poglądowe ceny |
15.01.2014, 00:37 | #16 | |
Miasto: Warszawa
Motocykl: LC4
Przebieg: ...
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 20 godz 4 min 21 s
|
Cytat:
To co piszesz można przeczytać w każdym podręczniku,teoretycznie ma sens, ale nieszczelność na zaworach zanagarowanych w AT powoduje spadek ciśnienia mniejszy niż wzrost spowodowany przedostawaniem się oleju do komory sprężania ( permanentna próba olejowa ). W extremalnych sytuacjach dochodzi nawet do spalania stukowego spowodowanego zbyt ubogą mieszanką, za dużym ciśnieniem i nagarem olejowym. Zycie bywa lekko inne niż książkowa teoria. Przemyśl dokładnie wszystko co napisałem, potem jeszcze raz przemyśl i dopiero podważaj teorię. Pamiętaj, że moje wypowiedzi są mocno poparte doświadczeniem. Robiłem remont chyba już kilkudziesięciu takich silników ( AT i pochodne ) i na równie dużo wypisałem akt zgonu. Chętnie wysłucham konkretnej popartej doświadczeniem teorii, bo standardy to można wyczytać na Googlach. Pozdrawiam |
|
16.01.2014, 21:32 | #17 |
Motocykl: RD03
Online: 3 godz 34 min 33 s
|
Ok. Dzięki chłopacy, jak będę miał czasu trochę to posprawdzam i napisze co i jak.
|
26.01.2014, 12:37 | #18 |
Gość
Online: 0
|
A może mi ktoś coś podpowie? U mnie zużycie oleju nie jest dramatyczne, w zależności od warunków od 0,5 do 1 litra na 1 000 km. Ale, co ciekawe, silnik w ogóle nie kopci! W spalinach nie czuć żadnego obcego zapachu; pali i jeździ zupełnie normalnie.
|
26.01.2014, 13:24 | #19 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 20 godz 18 min 44 s
|
Zużycie oleju do 1 litr/ 1000 km jako norma, podaje wielu producentów
np. manual R80/100 |
26.01.2014, 14:22 | #20 |
Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 13 godz 26 min 16 s
|
Miałem kiedyś Kawę ZZR 1100 , też paliła mi litra oleju na 1000 km , chociaż dyma niebieskiego nie puszczała, po świecach też nie było widać. No ale koszty eksploatacji przy takim apetycie na olej wzrastają dosyć znacznie, a to nie jest fajne. Jeśli ci to az tak nie przeszkadza, to dolewaj i jeździj. Spróbuj może lać gęstszy olej i możesz dolać jakiegoś szuwaksu. Ja lałem militec i spalanie wyraźnie się zmniejszyło, a Kawa dzidowała aż miło. Podobnie miałem tez w Transalpie i w Afrze rd 03, (chociaż w Afrze lałem profilaktycznie, bo od początku nie paliła zbyt dużo oliwy). Dolewam oleju raz może dwa razy w sezonie, a jeżdżę głównie w terenie, zatem syfu przez filtr łapie sporo, a to na cylindry , pierścienie, uszczelniacze działa bardzo destrukcyjnie.. Na pewno nie wyeliminuje to całkowicie palenia oleju, ale może zmniejszyć. W zeszłym sezonie zalałem do Afry ceramizer, silnik lata aż miło oliwy nadal nie muszę dolewać, a przebieg sądząc po motórze konkretny.
|
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|