|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.12.2008, 23:33 | #11 |
Miasto: Bartoszyce
Motocykl: RD07a, WSK 125, SH 125i ABS
Online: 1 tydzień 4 dni 3 godz 13 min 16 s
|
Miałem takie zdarzenie niedawno, że przy około 50km/h zaje.... o asfalt, bo mi nagle auto znienacka wyrosło na drodze i miałem wybór, albo centralnie w auto, albo ślizgiem pod auto. No to wybrałem ślizgiem. Lagi, półki, kierownica, czacha, lewy podnóżek i co tam jeszcze do wymiany, jednak tam gdzie są gmole usytuowane, całe te rurki i ta siatka, wszystko to pięknie wzięło na siebie sile uderzenia i szlifu i właściwie nie ma nawet większego śladu na gmolach, boczne plastiki, zbiornik ocalały bez draśnięcia. Te wspomniane przez Ciebie płaskowniki się tylko leciutko przesunęły, ale naprawdę nieznacznie. Da się to wszystko podprostować i wiem od znajomego, co to ma takie same gmole i jego są, że tak powiem po przejściach, że po prostowaniu gmole działają, jakby nic się wcześniej nie wydążyło. Myślę, że jeśli po asfalcie dały rade, to po terenie tym bardziej powinny. W mojej opinii one są mega pancerne i warte kasy którą trza za nie zapłacić!!!
15.12.2008, 11:23 | #12 |
Motocykl: RD07a
Przebieg: 43k+
Online: 3 tygodni 3 godz 22 min 21 s
|
Mam takowe gmole (ze siatka). Ktora strone chcesz na foto?
Gmole sa robione przez Ricky Cross z Wloch (zobacz sobie ich stronke, bo warto). Moim zdaniem podstawowa roznica pomiedzy nimi i cala reszta, to wlasnie te mocowania... ktore Holan zdaje sie "poprawil"... Przede wszystkim plaskowniki sa spawane do rurek pod katem 45 (?) zamiast 90 przez co pracuje znacznie wieksza powierzchnia, a nie tylko krawedz plaskownika przy rurce (skad slynne urywania sie gmoli od wibracji na autobanie). Po drugie rury sa na prawde po byku (choc nie nie pancerne, ale nie o to chodzi) wiec znowu sily rozkladaja sie lepiej. Przednie mocowania sa faktycznie ciasno-ciasno, ale u mnie nic nie dotyka. Z braku fachowego slownictwa okreslilbym to jako potezne klamy, ktore obejmuja rame powyzej mocowania oslony silnika i na wysokosci gornego zaczepu chlodnic. Znowu duza powierzchnia! Do tych klam przykrecone sa gmole. Na dole przez plaskowniki, na gorze przez tuleje-obejme, ktora zaciskana jest na rurach gmoli czterema srubami. Pomiedzy koncami rur powinno zostac pare cm odstepu. Taki jakby hamulec wytracajacy energie udezenia. Szczesliwie nie mialem i mam nadzieje nigdy sie nie przekonac o skutecznosci tych gmoli na szosie, ale kilka gleb podczas manewrowania i jedna garazowa <wstyyyyd!> nie pozostawily na nich sladu. No dobra, lakier sie odrapal. Po stronie negatywow, waza wyraznie wiecej niz Hepco. Polecam, za Niemcami z Motorrad, mocowanie z uzyciem podkladek, itp. z twardej gumy. Te wibracje sa jednak bardzo silne. Kiedys przez ciekawosc na autostradzie przy 130km/h dotknalem gmola reka i o malo nie wybilo mi kciuka. Powodzenia, samul |
15.12.2008, 11:41 | #13 |
Miasto: Sexu i biznesu
Motocykl: CRF1000, R80G/S PD, DR650SE
Online: 2 tygodni 5 dni 3 godz 3 min 52 s
|
Ja jestem BARDZO zadowolony!
15.12.2008, 16:52 | #14 |
青年商會及台北縣警察局
Miasto: Poznań
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 dni 10 godz 12 min 22 s
|
[QUOTE=samul;35740]Mam takowe gmole (ze siatka). Ktora strone chcesz na foto?
potrzeba mocowania przy ramie okolice chłodnicy góra dół
15.12.2008, 18:03 | #15 | |
Miasto: Sexu i biznesu
Motocykl: CRF1000, R80G/S PD, DR650SE
Online: 2 tygodni 5 dni 3 godz 3 min 52 s
|
[quote=chinol;35768]
Cytat:
15.12.2008, 19:27 | #16 |
Tak, ale zdaje mi sie że obejmy zachaczają za mocowania chłodnicy takie wystające pierdolniki w poprzek ramy. Nie ZA RAMĘ moto.
15.12.2008, 20:16 | #17 |
Przebieg: 43k+
Online: 3 tygodni 3 godz 22 min 21 s
|
|
25.12.2008, 11:56 | #19 |
Jeszcze jedno. Czy torba na bak touratech VP45 współpracuje z tymi gmolami?
Torbę widać tutaj http://www.touratech.com/shops/008/p...a93cdb18dc4dc5
18.02.2009, 14:13 | #20 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Kudlacz, mam prośbę - weź wytłumacz jak wygląda to mocowanie dolne, omijające śruby mocujące osłonę silnika? Jak ono jest przytroczone do ramy? Z jednej foty nie umiem sobie tego wyinterioryzować metodą aproksymacji ergodycznej w szerszym sensie niestety...
Dzięki .
|
|