|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
01.09.2009, 16:09 | #11 | |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 41 min 50 s
|
Cytat:
01.09.2009, 16:14 | #12 |
Motocykl: chwilowo rower
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 dni 20 godz 20 min 37 s
|
Chodzi o nadmiar mocy, jaki występuje w momencie braku odbioru prądu. Czyli grzanie sie kabli i regulatora jak chodzi silnik, a odbiorniki nie są włączone.
Tak właśnie działa prądnica asynchroniczna z regulatorem stratnym. Jak nie potrzeba (odb. wyłączone) to wali mnóstwo prądu do masy (grzanie), a jak potrzeba to może brakować, temu nie zaprzeczam. Walczymy z grzaniem bez odbiorników. Zresztą to chyba właśnie jest problem projektanta przy takiej konstrukcji. Tzn jakiej mocy dać prądnice żeby nie popaliła kabli bez odbiorników, a równocześnie dała wystarczająco prądu jak są. I chłopaki wybrali opcje bliższą większej mocy, a my wymieniamy regulatory. A ja bym wolał słabszą prądnice chyba i mieć spokój z elektryką. Ostatnio edytowane przez Dzieju : 24.06.2012 o 10:40 |
01.09.2009, 16:22 | #13 | |
|
Cytat:
Czemu sie kable grzeją i które, to nie wiem, bo nigdy nie miałem afri. W moim tramku nigdy taki problem nie istniał. Jeśli to są kable między prądnicą a regulatorem to powinny się grzać zawsze tak samo, z ociążeniem czy bez. Niech mnie ktoś oświeci...
01.09.2009, 16:28 | #14 |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Na starym forum po wielu dyskusjach naszych znamienitosci doszliśmy do przeciwnego wniosku - ze im wiecej dodatkowych odbiorników (halogenów, manetek itp) tym gorzej dla reglera. Teraz postawiono tezę przeciwną. Zdurnieć można. To na czym stoimy?
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
01.09.2009, 16:28 | #15 | ||
|
Cytat:
Dlatego pytałem kilka postów wyżej czy od trampka pasuje. Cytat:
I jak sie kończy 350Watt z plusa podłączone do minusa = grzejnik. Proste. Jak masz odbiór to ileś tam idzie w aku ileś w światła ileś w manetki itd. W każdym razie prądnica jest OBCIĄŻONA i to robi jej dużą różnice. Ciekawy jestem swoją drogą ile produkuje bez obciążenia tzn ile idzie w mase. Panowie tak po mechanicznemu to tak jakby silnik nie miał żadnych tarć i oporów i bez obciążenia dać mu stałą dawkę paliwa. Co sie stanie - będzie przyspieszał do nieskonczoności - az go szlak trafi. Ostatnio edytowane przez Dzieju : 24.06.2012 o 10:41 |
||
01.09.2009, 16:43 | #16 | |
|
Cytat:
Teoretycznie jest tak, że cała moc wytworzona w prądnicy, musi gdzieś się wydzielić w postaci ciepła (prawo zachowania energii). No więc grzeją się żarówki (można pominąć zamianę energii na emisje światła), pochłaniając energię. Grzeją się manetki konsumując jeszcze więcej energii. Klakson zamienia energię elektryczną w mechaniczną ale pewnie tez się trochę grzeje. Układ zapłonowy i tak dalej też pobiera energię. Gdy teraz jakieś obciążenie odłączymy, a prądnica jak zwykle pracuje pełną parą, "zwolniona" moc wydziela się w regulatorze. Zapobiega to wzrostowi napięcia. Jak wiadomo regulator ani nie świeci ani nie trąbi więc tą energię zamienia w ciepło. Im więcej urządzeń odłączymy, tym więcej mocy przerzucamy na regulator. Aż biedny się poci. Czy to wyjaśnia co jest dla regulatora lepsze? Co do grzania kabli, to teoretycznie, te przed regulatorem powinny się grzać zawsze tak samo. Zawsze płynie przez nie ten sam prąd, odbierany przez obciążenia i regulator. Czy regulator odbiera wiecej niz obciążenia czy odwrotnie jest bez znaczenia. Suma prądów jest zawsze taka sama. Ale w teori wszyscy wiedzą jak powinno byc ale nic nie działa. W praktyce działa ale nikt nie wie dlaczego. A jak połączymy teorie z praktyką? Nic nie działa i nikt nie wie czemu
01.09.2009, 16:46 | #17 | |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Cytat:
http://archiwum.africatwin.com.pl/in...17&forum=4&p=0
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
|
01.09.2009, 16:56 | #18 | |||
|
Cytat:
Dobrze do ostatniego zdania. Jak nie bedzie odbiorników to na prądnicy zacznie wzrastać napięcie, w regulatorze zadziała układ zabezpiecznia i przy ponad ok. 14.4V zewrze ścierwo do masy żeby nie zagotować np. aku który zawsze jest podłączony. I całośc pójdzie w mase - a prądnica dalej się rozpędza. Cytat:
Cytat:
|
|||
01.09.2009, 17:07 | #19 | |
|
Cytat:
Przy obrotach nominalnych silnika jak mówisz jest to 350W. i tyle właśnie "idzie w masę". Żaden regulator nie potrafi odprowadzić tyle ciepła. Więc przynajmniej aku musi być ok i pobierać prąd. Piszesz o silniku bez oporu. Właśnie prądnica, bez obciążenie generowałaby nieskończenie wysokie napięcie. Sami wiecie, że na wolnych obrotach, bez reglera jest to już około 90V międzyfazowo. I dlatego jeszcze raz powtarzam, prądnica zawsze pracuje z obciążeniem! I to jest ta strata mocy i paliwa. Nawet jak nie potrzebujemy mocy prądnicy to i tak ja mamy i zamieniamy na ciepło w reglerze. Inaczej jest w prądnicach z regulowanym prądem wzbudzenia. W nich możemy produkować tyle mocy ile nam potrzeba w danej chwili. Jest to nie do zrealizowania w prądnicy z magnesami stałymi!
01.09.2009, 17:14 | #20 | |||
|
Cytat:
Cytat:
Jak prądnica za bardzo da po Voltach to jej nie obciąży tylko zewrze do masy. Jakby obciążał to byśmy tu nie gadali bo by nie było problemu. Grzanie jest sprawa wtórną, prądnica zwarta do masy staje sie grzejnikiem razem z kabelkami i reguatorem przez ktory to do masy płynie. Cytat:
Tak na szybko to jest tam mowa o Włochu co sobie wiatraczek zrobił. Szybko rzuciłem okiem na stronę Włocha i co znalazłem: The SCR short-cut to ground the signal when it exceed 13-15V and so doing it produce heat to na razie tyle. Ostatnio edytowane przez Dzieju : 24.06.2012 o 10:44 |
|||
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|