![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 | |
ReGeNeRaToR
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Olsztyn
Motocykl: RD07
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 12 godz 14 min 17 s
|
![]() Cytat:
moze napisz co to znaczy za wysokie prady ? podaj jakies wartosci ktore mierzysz i zobacz czy masz sprawne aku. Jakie jest napiecie na akumulatorze przy zgaszonym silniku i wlaczonymi swiatlami dlugimi i np. stopem. Czy jest w nim elektrolit jezeli to akumulator obslugowy. Pomierz jeszcze stojan alternatora czy fazy nie maja przebicia do masy .
END of TRANSMISSION Ostatnio edytowane przez R2D2 : 02.07.2008 o 01:12 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Miasto: obecnie w Poznaniu,ale jestem Chodzieżaninem
Motocykl: RD04
![]() Online: 8 min 31 s
|
![]()
fazy podają 11v z chaczykiem kazda wiec wszystko jest oki nie mam pojecia moze po prostu trafił mi sie nowy zepsuty reulator
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
cienszki psipadek
Miasto: Pobiedziska
Motocykl: RD03
![]() Online: 21 godz 35 min 15 s
|
![]()
W każdej chwili służę namiarem na magika-elektryka spod Wrześni, o ile byłbyś zainteresowany
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Miasto: Ogrodzieniec
![]() Online: 0
|
![]()
a u mnie na wolnych obrotach jest napiecie 23V! To chyba za duzo, co z tym robic? Stary regulator mi spaliło, a boje sie teraz nowy podłaczyć żeby nie strzelił.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
ReGeNeRaToR
|
![]()
A gdzie masz akumulator ? , podłączony ?
Jak podłączony to już dawno nie żyje jak napięcie na nim jest na poziomie 23V
![]() |
#16 |
|
![]()
Znaczy takie napiecie jest prosto z kabli od alternatora na wolnych obrotach i pytanie czy nie jest ono za wysokie, zeby nie spalilo regulatora.
Jakie napiecie powinno byc na wyjsciu z alternatora (zolte kable) przy danych obrotach? |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
ReGeNeRaToR
|
![]()
Wydaje się dobre .
Nie pamiętam dokładnie ale u mnie wahało się chyba miedzy 19~23V zmiennego przy 1200 RPM.
![]() |
#18 |
|
![]()
Czyli mając 23V przy 1200rpm jest OK? nie rozwali mi znow regulatora przy np 8000rpm bo dostanie tak cholernie wysokie napiecie?
Prosze pomożcie bo tylko wpiąć regulator i sezon zaczynac!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Złocieniec
Motocykl: 2xRD07
![]() Online: 3 tygodni 17 godz 32 min 14 s
|
![]()
Kolego regulator jak sama nazwa mówi jest po to żeby to napięcie wyregulować i w przypadku tego układu wyprostować jeśli jest sprawny to zadba o to żeby napięcie nie przekroczyło dozwolonej wartości i zmieniło swą postać z prądu zmiennego na stały.Pomijając wszystko-polecam poszukać w Google informacji na temat alternatora ze stałym magnesem i zapoznać się jak działa taki układ-wtedy nie będzie takich pytań.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
ReGeNeRaToR
|
![]()
Jeżeli instalacja, kostki i akumulator jest ok to nic się nie stanie.Ważny jest stan akumulatora bo pracuje on jako stabilizator napięcia .
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Niskie obroty za wysokie. RD03 | sloneczny | Uklad paliwowy i wydechowy | 16 | 06.07.2011 23:18 |
wysokie obroty po dluzszym postoju | kkk | Uklad paliwowy i wydechowy | 6 | 09.06.2009 08:40 |
Starter nie kręci a prądy są | SewO | Układ elektryczny i zapłonowy | 9 | 06.02.2009 22:50 |
Wysokie gmole do RD07. | wieczny | Wszystko dla Afryki | 2 | 16.04.2008 15:16 |