|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
06.07.2011, 17:07 | #12 | |
Miasto: Kraków
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 6 dni 21 godz 31 min 41 s
|
Cytat:
Zgoda: przepisow trzeba przestrzegac, najglupsze to chyba te ich stopy, gdzie buda jest 20 m. za znakiem, podjezdzasz do budy i haltuja Cie za to, ze nie zatrzymales sie na stopie ... Zgoda: z piwkiem to bylo "na wlasne zyczenie". Rzeczywiscie jest 0 prom. Brak zgody co do oceny i usprawiedliwiania UA milicji. Ci, z ktorymi mielismy do czynienia to byla swolocz. Inaczej tego okreslic nie potrafie. Z jednej strony powoluje sie na przepisy, z drugiej, w zaden sposob nie chce formalnie udowodnic mi winy. W zaden sposob nie potrafie ich usprawiedliwic. A sama rozmowa bynajmniej nie nalezala do milych. Intencja tego co ja pisalem jest to, aby w zadnym wypadku nie dac sie zastraszyc. Jesli haltuja Cie za skorost, ktora mierza, za przeproszeniem, oczami - to niech sie w d..e pocaluja ... Albo maja twardy dowod, albo sp..ac. Oczywiscie latwo sie mowi, bo majac w perspektywie zepsute popoludnie, dzien czy ich kilka - latwiej te 150 hrywien zaplacic. Acz moralne to w zaden sposob nie jest, nawet z punktu widzenia "przymuszonego" do placenia. Warto tez miec tel. do ambasady czy konsulatu generalnego we Lwowie.
06.07.2011, 17:10 | #13 |
Miasto: Tychy (PL) Hannover (D)
Motocykl: RD04
Przebieg: 112000
Online: 2 miesiące 14 godz 39 min 31 s
|
Na Ukrainie policjant ma prawo jedynie poogladac
Kazdy kraj inne prawo i turysta powinien swoje prawa znac. W Niemczech mozesz spokojnie do policjanta wyjsc ze samochodu. Zrob to samo w USA a moze sie bardzo zle skonczyc http://www.youtube.com/watch?v=AgmxM...eature=related |
06.07.2011, 17:16 | #14 |
Miasto: Tychy (PL) Hannover (D)
Przebieg: 112000
Online: 2 miesiące 14 godz 39 min 31 s
|
A ten juz nie jest w policji
http://www.youtube.com/watch?v=3tQYz...eature=related |
06.07.2011, 17:26 | #15 | |
Miasto: Kraków
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 6 dni 21 godz 31 min 41 s
|
Cytat:
To akurat jest dosc kiepskie porownanie... Co ma policjant w PL do milicji na UA ? Te filmiki powyzej przypomnialy mi jeszcze o jednym: warto lebkom zrobic zdjecia lub nagrywac film.
06.07.2011, 18:06 | #16 | |
Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 miesiące 2 tygodni 18 godz 5 min 47 s
|
Cytat:
Tego nie wiedziałem Napisałem, że nie staram się usprawiedliwiać. Wyciągania łapówki nie pochwalam ale racjonalne podejście każe mi dostosować się do realiów panujących w danym kraju. Na Ukrainie przyjęte jest dawanie łapówek ale są to symboliczne kwoty. Przyznam się, że zdecydowanie chętniej czytam relacje o tym jak ktoś jedzie ciężarówką z wiża tranzytową po lokalnych drogach Ukrainy, a zatrzymanie przez milicję kończy się wspólnym jedzeniem moreli Z mojego doświadczenia więcej jest takich sytuacji niż tych stresowych. Podobnie jest w Serbii. Kiedy jechałem tam pierwszy raz naczytałem się różnych strasznych opowieści. Od tego czasu byłem tam chyba z 10 razy i nic złego mnie nie spotkało. Dostałęm dwa mandaty za prędkość Pozostaję przy swoim stwierdzeniu: "Uważam, że kwestie łapówek przestały być na Ukrainie znaczącym problemem, pod warunkiem zachowania odrobiny rozsądku." |
|
06.07.2011, 18:47 | #17 |
Miasto: Grabina Radziwiłłowska
Motocykl: RD07b
Przebieg: 38Kkm
Online: 1 miesiąc 3 dni 19 godz 4 min 41 s
|
Przed granicą Ukraińską zapytałem kolegę przemytnika z kolejki pod szlabanem jak to jest z łapówkami. Powiedział, że lepiej nie dawać kriszu - chyba ,że treba. Powiedział też, że dużo się zmieniło i milicja trochę się boi bezczelnie wymuszać na ukraińcach, dużo łatwiej wymusić na obcokrajowcach bo wszyscy się tego spodziewają. Byłem przygotowany na stratę czasu a nie pieniędzy, na szczęście nic takiego mi się nie trafiło.
|
06.07.2011, 20:29 | #18 |
Miasto: Kielce/Wawa
Przebieg: dupa
Online: 1 tydzień 3 dni 18 godz 17 min 27 s
|
Z tego, co wiem, szczególnie w Rosji i jak się wraca, działa tak banalna rzecz jak.. 'ja jedu uże damoi, do mamy'.. bo każdy tam właśnie tak wracał z woja, do mamy ;>
Zasłyszane od PL tirowca, nie wypróbowane, będzie (lub nie przy odrobinie szczęścia) jak będę wracał z Gruzji.. do tego mam zamiar dorzucić, że mnie okradli w tej paskudnej gruzji i już tylko mam kartoćkę i jak chcą to niech mnie aresztują, dienieg nieto
06.07.2011, 21:54 | #19 |
kapłan maryjan
Miasto: Krakuff
Motocykl: Super Penera
Przebieg: 667
Online: 1 tydzień 3 dni 8 godz 23 min 14 s
|
Ja tam wolę zapłacić i załatwić sprawę szybko byleby ludzkie stawki .
Rok temu przy przelocie przez UA (3500km) zapłaciliśmy raz - w drugi dzień z rana. Fakt zrobiliśmy 05 przed spaniem ale na 4 osoby. Koleś którego zatrzymali pierwszego dostał zabarwiony balonik do dmuchania. A później, że reszta taka sama . Staneło na jakiś 600 zł/2 i 50$/2 - start od 600 dolarów od głowy. Później już upodobniając się do miejscowych bajkerów jeździliśmy bez świateł, bez kurtek i lekko brudni = zero kontroli drogowych. Rosjanie z którymi spożywaliśmy miejscowe soczki w Sudaku na pytanie o milicję odpowiedzieli, że oni się nie zatrzymują i nie płacą... Miejscowy biker mówił, że oni płacą 30-50 hrywien. W ostatni dzień jadąc pierwszy podobno nie zatrzymałem się do machającego mi łapką pana w mundurze. Niestety zmęczenie zrobiło swoje, o fakcie dowiedzialem się jakieś 150km dalej od kumpla, który odwrócił głowę przejeżdżając koło tego samego pana . |
06.07.2011, 22:12 | #20 |
Miasto: Trójmiasto
Motocykl: KTM 640 ADV, NX 250
Przebieg: ???
Online: 1 tydzień 4 dni 9 godz 46 min 59 s
|
czytając wasze wpisy oraz oglądając różne filmiki widzę że tam czysta samowolka
http://www.youtube.com/watch?v=slfvCN-5gIo Widać kamerka potrafi zrobić swoje jak się ma czyste sumienie i pragnie się od nich potwierdzenia wykroczenia na piśmie. Tak z ciekawości się zapytam...ile tam kosztują mandaty w stosunku do polskich mandatów np. >50km/h -500zł. etc. Ostatnio edytowane przez Terrorr : 06.07.2011 o 22:35 |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|