|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
17.05.2011, 19:46 | #21 |
Miasto: Gołańcz
Motocykl: RD07
Przebieg: 71000 +
Online: 3 tygodni 6 dni 9 godz 13 min 31 s
|
Chłopaki a możecie tak wprost napisać jak sprawdzić prądy
Miałem, znaczy sie mam taką sytuację że w czasie jazdy zdechł mi motorek. Rozebrałem boczki, sprawdzam wtyczki i ta czerwona z bezpiecznikiem przepryskana wcześniej kontaktem" była oki ale ta wychodząca z regulatora na trzy złączki która łączy się z prądnicą była zjarana i to fest. Akumulator wygotowany bo troche się spocił a potem wiadomo ni huhu nie pobierał prądu z prostownika. Czyli z tego co wysnulem na tym wątku padnięty regulator....aleeeee, moze to prądnicaA może reszta wtyczek?(sprawdzałem są oki) a może to coś innego? Napewno zaś szkoda mi moto że kurzy się w garażu. Podsuńcie jakiś pomysł tak żebym myk myk załatwił problema, jak zlokalizować problem? Mam w pracy elektryka z uprawnieniami do 15KW więc powinien wiedzieć jak sprawdzić ale nie chcę żeby czasem odrazu powiedział "to prądnica" :/ Help !! |
17.05.2011, 22:55 | #22 | |
Miasto: Środa Śląska
Online: 4 dni 23 godz 7 min 20 s
|
Cytat:
|
|
17.05.2011, 23:23 | #23 |
Miasto: Gołańcz
Przebieg: 71000 +
Online: 3 tygodni 6 dni 9 godz 13 min 31 s
|
no właśnie poszukałem chwile temu...kurde byle to był tylko regulator bo cała instalacja pływała i to chyba nocowała w wodzie bo tragicznie wygląda....ogarniemy
|
26.08.2011, 08:58 | #24 |
Miasto: Sędziszów
Motocykl: RD07a
Online: 3 tygodni 3 godz 43 min 40 s
|
Witam witam.
Odświeżam temat - podłączam się. Jestem nowiutki (dopiero pierwszy 1000km na Afryce) więc bardzo mnie nie besztajcie Co mi dolega - na pewno mam identycznie spaloną wtyczkę jak w pierwszym poście. Poprzedni właściciel mnie o tym ostrzegał... Ale - chciałem zweryfikować objawy. Wszystko było cacy aż pewnego razu jadąc w nocy z zapalonymi drogowymi nagle zgasło mi wszystko, totalna ciemność wraz z kontrolkami i tripmasterem. Dwa razy w taki sposób "odcięło" mi dopływ prądu ale do domu dojechałem bez problemu. Z braku czasu jeszcze nic nie ruszyłem przy instalacji i wczoraj z ciekawości odpał na podwórku i krótki spacer. Wyjeżdżając zapaliłem światła - co spowodowało (tak wnioskuje) odcięcie zasilania - ponownie zgasło wszystko i nawet tripmaster się zrestartował całkowicie zapominając wszystkie dane. Moje pytanie: czy sądzicie że wina będzie bezpośrednio w głównym bezpieczniku i przekaźniku (chodzi mi o spaloną kostkę)? Czy szykować się już na nowy regulator? Akumulator Yuasa jeden sezon... z góry dzięki za diagnozę |
26.08.2011, 09:32 | #25 |
Gość
Online: 0
|
|
26.08.2011, 09:41 | #26 |
|
Oczywiście sprawdziłem akumulator. Klemy dokręcone, akumulator Yuasa jeden sezon. Klemy zasmarowane wazeliną.
Zauważyłem również - może wcześniej nie zwróciłem na to uwagi ale pewności nie mam - podczas zapalania świateł przygasają delikatnie kontrolki. |
26.08.2011, 10:34 | #27 |
Miasto: Bielsk Podlaski
Motocykl: RD00
Przebieg: 66666
Online: 4 tygodni 1 dzień 9 godz 17 min 33 s
|
Schemat w łapki i sprawdzaj wszystkie połączenia odpowiedzialne za to co Cię interesuje. Skoro napisałeś że kostka główna wygląda jak w pierwszym poście to radzę sprawdzanie zacząć od kostki na 3 zółtych idących od regulatora.
|
27.08.2011, 08:51 | #28 |
|
wiszę Ci w takim razie solidny browar! Trafiłeś idealnie.
Faktycznie kostka na 3 żółtych również w nienajlepszyn stanie - przywędzona, łatwo łamiące się rozizolowane kable. Niestety kostka musiała się już skleić bo nie mogę jej rozłączyć. Jak nie znajdę dziś w motoryzacyjnym podobnej to chyba utnę i polutuje kable. Ale tu pojawi się niebezpieczeństwo przy ewentualnej awarii regulatora w trasie ;/ Nie mam jeszcze pomysłu co zrobić z obudową głównego bezpiecznika i przekaźnikiem rozrusznika. Macie może jakieś patenty jak to rozwiązać? Albo najlepiej zdjęcia dobrze spisujących się rozwiązań? |
27.08.2011, 08:58 | #29 |
Miasto: Bielsk Podlaski
Motocykl: RD00
Przebieg: 66666
Online: 4 tygodni 1 dzień 9 godz 17 min 33 s
|
Każda dobra, hermetyczna kostka sobie poradzi aczkolwiek polutować też możesz. Ja od zeszłego roku mam polutowane i wszystko jest ok. Jedną z częstych przyczyn upalenia regulatora jest właśnie kostka na żółtych.
|
29.08.2011, 09:28 | #30 |
|
zdrastfujtje rjebiata.
Rozebrałem, pociąłem, poczyściłem, polutowałem, pokleiłem, zaizolowałem i póki co bangla. Myślę że z kostką na 3żółtych już nie będzie problemu (pozaciskane nowe końcówki, połączone już przykryte tulejkami termokurczliwymi) ALE! Tak na przyszłość... Kabel idący już od kostki dalej w instalację według mnie kwalifikuje się już do wymiany (przegrzany ) Czy ktoś z Was wymieniał tą wiązkę? Gorzej z przekaźnikiem rozrusznika (a za razem z podstawką pod główny bezpiecznik 30A). Otóż razem z kostką do niego podłączoną stopiła się część obudowy przekaźnika w okolicach czterech wsówek na kable. Martwię się żeby pod wpływem wstrząsów nie doszło tam do zwarcia. Dwa "przednie" kable można zmostkować. Ale co z tylnymi, jakieś pomysły na stworzenie izolacji pomiędzy pinami A może można jednak dostać ową kostkę i przekaźnik nówkę pewex i wymienić? pozdro |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|