|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
10.05.2016, 08:59 | #31 |
Moderator
|
Spokojnie - na razie nikt nikomu nic nie obiecał))
Wysłałem pytanie o wytrzymałość w stosunku do oryginału oraz o możliwość zastosowania nakrętki zabezpieczającej od XTZ750. Zobaczymy. Mnie najbardziej interesuje opinia/gwarancja wytrzymałości. Nawet gdyby nic nie wyszło z zamówienia grupowego to będzie wytyczona droga dla tych co mają problem, a Honda nie daje części na rozwiązanie tego problemu.
10.05.2016, 14:48 | #32 | |
Cytat:
Stożek występuje plus mocowanie śruba / nakrętka? Też na taką kwotę się piszę.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
||
10.05.2016, 15:11 | #33 |
Miasto: Skalmierzyce
Online: 2 miesiące 1 tydzień 3 godz 13 min 58 s
|
jeżeli coś takiego wypali to również jestem chętny.
|
10.05.2016, 22:03 | #34 |
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD07
Online: 2 tygodni 5 dni 11 godz 36 min 30 s
|
Orginalne zebatki przednie hondy nie pasują na lancuch did i rk a czemu to kto wie.
11.05.2016, 09:27 | #35 |
Moderator
|
Marekw:
Ja mam oryginał honda zębatkę i łańcuch Did złoty i pięknie pasuje.
11.05.2016, 09:37 | #36 |
Miasto: Gdynia
Motocykl: RD07
Online: 2 tygodni 5 dni 11 godz 36 min 30 s
|
To pewnie wyszła jakas wadliwa partia zębatek ponieważ. spotkałem sie 2 przypatkami nie pasujacych zębów orginalnych zębatek na łańcuch
11.05.2016, 09:38 | #37 |
Moderator
|
Ciąg dalszy historii z wałkiem i firmą Świątek.
Więc jestem w kontakcie w szefem firmy (dzisiaj telefonicznym) i na razie wygląda to tak: Wytrzymałość: Wałek taki musi być wykonany jako element ulepszany cieplnie (wytrzymały). Oni robią generalnie takie elementy - w tym się specjalizują. W porównaniu do oryginału - będzie podobna wytrzymałość, ale zależy to od dostępnego materiału i testów. Testowanie materiału: Trzeba dostarczyć im wałek na wzór - może być zużyty wieloklin. Będą testować jak jest utwardzanym czy powierzchniowo czy na całej grubości. Najlepiej byłoby dostarczyć im z kołami zębatymi, które z tym wałkiem pracują. Wałek ulepszany: Mogą eksperymentalnie zrobić wałek ulepszany i azotonasiarczany. Będzie wtedy wytrzymały i twardy ale to trzeba będzie przetestować na jakimś motocyklu. Ilość: Najlepiej zrobić byłoby 1-3 sztuki i zamontować je w motocyklach i przetestować. Tak to wygląda. Dawajcie opinie - co sto głów to nie trzy Ja proponuję następujące rozwiązanie: nie zamawiać od razu hurtowo, tylko jeżeli ktoś będzie miał już duży problem i będzie musiał remontować, to uderza do firmy Świątek powołując się na forum FAT i ustaloną cenę, wysyła im wałek i zębatki. Oni robią pomiary, robią schemat dla siebie i ten ktoś decyduje się czy chce: standardowy jak oryginał, ulepszany czy z nakrętką na wieloklinie. Kolejni będą mieli łatwiej.
Kiedy jest najciemniej, wtedy błyska znów nadzieja. Tolkien. Ostatnio edytowane przez Mallory : 11.05.2016 o 09:49 |
11.05.2016, 12:29 | #38 |
Moderator
|
ale jeżeli zdecydujemy się na zbiorcze zamówienie - to ja kupuję i się tym zajmę.
11.05.2016, 14:28 | #39 |
Moderator
|
Kolejny post pod postem - sorry, ale mam pomysł.
Robimy zrzutę na testowy wałek - załóżmy po 20 PLN. Zainteresowanych pewnie się 18 znajdzie. Wysyłamy do Świątka zamówienie na testowy wałek, ale z gwintem jak w XTZ. Wałek wędruje do forumowego magazynku (zresztą ja też mogę go przechować). I czekamy, wałek leży gotowy i też czeka.U Świątka mają w "razie w" gotowe schematy i nastawy. Gdy znajdzie się chętny do założenia i testowania w swojej afryce to go od nas dostanie jako beta tester za darmo - chociaż z opinii od mechaników i wysyłanych na jakość będzie bardzo dobra. Kto chętny na zrzutę dla dobra królowej?
11.05.2016, 15:30 | #40 |
Miasto: Słupsk
Motocykl: CRF1000
Przebieg: od zera
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 godz 12 min 42 s
|
Ja się dorzucę
|
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|