![]() |
#31 |
malarz
![]() |
![]()
Yeuop nasze forum przyjmie Twoje fotki, bez żadnego imageshack i nawet samo pozmienia wielkość zdjęć. Walisz prosto z komputera i tyle
![]()
![]() |
#32 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2013
Miasto: Żory
Motocykl: RD07
![]() Online: 6 dni 19 godz 37 min 14 s
|
![]()
Portugalia piękny Kraj jest co robić https://goo.gl/photos/TzX73Ryrj7Nm1W5C8 po drodze Francję Czechy Niemcy..... opcji mnóstwo a Portugalię polecam
![]() |
#33 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: XR250R
Przebieg: ły
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 1 dzień 10 godz 54 min 58 s
|
![]()
Ja też się podpytywałem o Porto
![]() Na relację się raczej nie zdobędę, ponieważ nie specjalizuję się w miastach ![]() Tak czy inaczej, poniżej wklejam kilka fotek dla potomnych. Wszystko robione komórą więc nie narzekać! Jeśli ktoś ma jakieś pytanka to śmiało. Na początek troszkę motoryzacji: 1 (1).jpg 1 (2).jpg 1 (3).jpg 1 (4).jpg 1 (5).jpg 1 (6).jpg 1 (7).jpg 1 (8).jpg 1 (9).jpg 1 (10).jpg 1 (11).jpg 1 (12).jpg 1 (13).jpg 1 (14).jpg 1 (15).jpg 1 (16).jpg 1 (17).jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
|
![]()
W ramach kontynuacji wrzucam kilka fotek.
Lecą w kolejności, tak jak zwiedzaliśmy. W zasadzie każde miejsce mogę odszukać na mapie gdyby ktoś potrzebował. Przynajmniej tak mi się wydaje ![]() Tak wygląda tunel metra, którym możemy dostać się z lotniska aż do centrum za około 3E. Metro.jpg W Porto znajduje się kilka spektakularnych mostów. Są wysokie i rzucają się w oczy. Na jednym z nich (najbliżej oceanu) można wykupić wycieczkę i przejść się po łuku z asekuracją alpinistyczną. Raczej lipa ale można ![]() mapa most.jpg Warto przejść na drugą stronę rzeki (południową) ponieważ znajdują się tam pozostawione same sobie ruinki. Na starym kościółku gnieżdżą się ptaki, jest sporo Kormoranów i zero turystów. sciezka 2 strona.jpg sciezka 1.jpg Sciezka 2.jpg Najbardziej charakterystyczny most. Można go pokonać dołem i górą na piechotkę. most.jpg Trzeba pamiętać, żeby trzymać ręce przy sobie! reka drzwi.jpg Porto jak się pewnie sporo osób domyśliło słynie z Porto. Winnice znajdują się jednak kilkadziesiąt kilometrów w górę rzeki. Można jednak zwiedzić winiarnie, których jest dosyć sporo, a koszt to około 50 zł (w tym 3 kieliszki wina) winnice.jpg Ciąg dalszy tunelu metra ![]() metro2.jpg Most w całej okazałości: most (2).JPG |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
nOOb
![]() ![]() Zarejestrowany: Jun 2013
Motocykl: RD03
![]() Online: 6 dni 6 godz 59 min 9 s
|
![]()
Ja tam chce wrocic poznym latem, jestem oczarowany tym krajem ;-)
Jak to powiedziała kolezanka, która tam trochę pomieszkala na wymianie studenckiej - Portugalia to fajne zderzenie tradycji i nowoczesności. |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
![]() Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD07a
Przebieg: rosnący
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 1 godz 24 min 50 s
|
![]()
Oba mosty kratownicowe projektu ucznia Eiffela, w rzeczywistości robią dużo większe wrażenie. Chcę tam znów być
![]()
![]() |
#37 |
|
![]()
Kilka słów znajdziecie też tu: http://archeopasja.pl/2017/01/20/20-...cznym-skrocie/
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
|
![]()
Winnice znajdują się kilkadziesiąt kilometrów w górę rzeki, a towar trzeba było jakoś transportować.
statki.JPG Na okolicznych dachach tygiel kulturowy ![]() mewa kot.JPG Miłośnicy kotów znajdą coś dla siebie. Ten wbrew pozorom żyje i ma się dobrze! kot.JPG Trzeba pamiętać, że picie wina to rytuał, który odbywa się tylko w wybranych miejscach. picie wina.JPG Jedną z najbardziej znanych atrakcji w Porto jest zabytkowy tramwaj. Przejazd około 3 E i można nim dojechać nad ocean. Na zdjęciu zajezdnia. Zajezdnia.jpg Typowa kamieniczka IMG_3584.JPG Dla nas raczej egzotyka ![]() Repsol.jpg My mamy gruszki na wierzbie, oni maja róże... roza na drzewie.jpg Monitoring miejski IMG_3617.JPG Turyści w Porto przyjmowani są z otwartymi ramionami kormoran.JPG Owoce są zdecydowanie bardziej okazałe. Tu np. ananas: Ananas.jpg No i na koniec suszarnia miejska kalesony.JPG |
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
|
![]()
EDYCJA: Nie wiem czemu obraca mi zdjęcia bo w pliku na kompie wszystko jest poprawnie...
![]() Dokonałem właśnie bardzo ciekawej obserwacji! Kolega Yeuop nie wrzucił fotek z wyjazdu. Skończyło się na pisemnym pouczeniu od kilku osób. Sytuacja zapoczątkowała dyskusję, która wygenerowała 16 postów. Następnie ja wrzuciłem kilka fotek i odzew był od dwóch osób... w tym Yeuopa ![]() Nie oczekiwałem poklasku jednak ta dysproporcja skłania do refleksji: Śpieszmy się czytać relacje, tak szybko odchodzą! No ale nie po to się tu spotkaliśmy, żeby gadać o głupotach ![]() W poszukiwaniu winiarni kręcimy się po małych uliczkach. Zero ludzi, tajemnicze bramy, mury i takie tam. Trochę mi to przypominało klimaty z Desperado ![]() bramia 1.jpg Mieszkańcy obserwują okolicę z ukrycia: kot drzwi (2).JPG Będąc w Porto oczywiście warto zwiedzić winiarnię, jednak trzeba mieć świadomość, że nie będzie to mołdawskie Milestii Mici... winiarnia.jpg Podczas każdego wyjazdu trzeba znaleźć chwilę na zadumę ![]() choinka.JPG W drodze do oceanu naszą uwagę przykuł zameczek znajdujący się po drugiej stronie rzeki. Nie wiem co się tam znajduje, ale robi wrażenie. Taki trochę bajkowy: https://www.google.pl/maps/@41.14675...8i6656!6m1!1e1 zameczek.JPG Mobilna szafa ![]() Focus ciuchy.jpg Nad oceanem główną atrakcją (w listopadzie) jest latarnia morska. latarnia.jpg Woda nie była może najcieplejsza, jednak w myśl zasady "potrzymaj mi piwo, coś ci pokażę"... kapiel.JPG Zachód słońca i tankowce oczekujące na wejście do portu plaża.jpg No i Porto wino rozgwiazda.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Sulejówek
Motocykl: Fiddle
![]() Online: 6 miesiące 2 tygodni 3 dni 4 godz 34 min 34 s
|
![]()
Poncki, z mojej stronę mogę napisać tyle. Zaglądam do tego wątku, przeglądam zdjęcia które wrzucasz i zacząłem przeglądać połączenia lotnicze. Dzięki!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Robić nie robić Damper RD03 | rob | Rama, zawieszenia, napęd | 11 | 05.08.2011 02:11 |