|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
29.03.2022, 07:58 | #31 |
Tomaj
|
Trochę czasu minęło ale miałem wiele innych spraw, które nie pozwoliły na kontynuację tematu, wczoraj wróciłem i działam dalej...
- pomiar impulsatorów (bo to one odpowiedzialne są za pojawienie się iskry) - wszystko OK, 2x230 Ohm - cewki/fajki sprawdzone i pomierzone - OK Odpaliłem po tych czynnościach motocykl, nadal nierówna praca cylindrów - tak jak opisałem wyżej, i tutaj coś mnie tknęło - położyłem palce na pompie paliwa. Wyczułem, że membrana pompy paliwa chodzi bardzo nieregularnie, raz czuć jej ruchy w równych odstępach czasu, za chwilę przerwa na kilka sekund, potem jeden cykl, w ogóle dziwnie pracuje przy równych obrotach na biegu jałowym, bez ruszania manetki. Ponieważ pompę już podmieniłem postawiłem na jej sterowanie (ale nie styk w niej, bo obie z tego wychodzi pracują tak samo) tylko przekaźnik pompy paliwa. Wypiąłem go, zbiornik paliwa na drabinkę (powyżej gaźników) i wszystko podłączyłem, na krótko - zasilanie grawitacyjne. Motocykl zaczął równiutko pracować, falowania obrotów praktycznie żadnego. Motocykl popracował tak dobre 40 min, przy okazji ustawiłem mieszankę po czyszczeniu gaźników na Colortune, jak się dobrze zagrzała i zaczął pracować wentylator chłodnicy - kontrola synchro. Motocykl ponownie odpalony - pracuje tak jak powinien, po otwarciu ssania podczas pracy zaraz gaśnie - wszystko OK. ....dziś muszę poszukać przekaźnika pompy i po zmontowaniu wszystkiego porównać jej pracę - to przede wszystkim. Jeżli okaże się, że pompa pracuje prawidłowo (w sensie nieregularna jej praca ma związek z wartościami ciśnienia jakie uzyskuje i jakie utrzymuje) muszę poszukać co jest odpowiedzialne za jej pracę i skąd dostaje przysłowiowy ,,impuls''... |
29.03.2022, 10:45 | #32 |
Zamontowanie przekaźnika pompy i ręczne sterowanie włącznikiem monostabilnym poprawi komfort odpalania silnika. Nie ma to jednak powiązania z wydajnością i ciśnieniem pompy.
Zacznij od wydajności pompy, a ta jest podana w serwisówce. Skoro na opadowym zasilaniu jest równa praca to szukałbym przyczyny w poziomie paliwa i poprawności działania zaworków w komorze pływakowej. Mozna się pobawić podpinając przewód do komory pływakowej i obserwować na "gorąco" poziom paliwa i porównać jaki jest na opadowym zasilaniu, a jaki jest na pompie? Pompa "impuls" dostaje przez elektroniczny przekaźnik, który jest sterowany impulsem z cewki zapłonowej.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
29.03.2022, 13:41 | #33 | |
Tomaj
|
Cytat:
|
|
03.04.2022, 08:45 | #34 |
Tomaj
|
Przedwczoraj udało mi się załatwić przekaźnik pompy i go podmieniłem. Po założeniu i odpaleniu moto, palce na pompę - membrana pracuje regularnie, w równych odstępach czasu. Zrobiłem wczoraj próbne 80 km, zatrzymując się kilka razy i kontrolując pracę na biegu jałowym, na razie wszystko ok. Wygląda na to, że problem opisany przeze mnie w pierwszym moim poście związany był z brakiem dostarczonej odpowiedniej ilości paliwa. Aby to potwierdzić w 100% pozwolę sobie jeszcze nawinąć parę set kilometrów...
|
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|