|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
19.07.2010, 00:52 | #41 | ||
Miasto: Biała Podl./Warszawa
Motocykl: Afryka? Nie, dziękuję. ;)
Przebieg: 60000
Online: 1 tydzień 1 godz 37 min 9 s
|
Miałem w dwóch poprzednich moto. Rewelacja jakaś wielka to nie jest, ale byłem zadowolony.
Ludziom 2-3 lata temu naprawiałem motocykle, chcieli najtańszy olej motocyklowy - lałem Orlena. Nikomu panewka nie stanęła, nie zerwał filmu, a przy wymiane oleju wióry z miski się nie wysypały. Cytat:
Orlen 10W50 ma 7,3 mg KOH/g, a wiec mniej niż np. liquy, castrol, w dodatku jest robiony na III grupie oleju bazowego (calkiem dobrze). Cytat:
Jeśli się boisz, że na innym oleju wybuchnie silnik, zalej Repsolem 10W30. Motula nie polecam - przereklamowany (wyjątkiem są te najdroższe - na estrach).
Yamaha XTZ 800 Super Tenere Ostatnio edytowane przez Dzieju : 20.07.2010 o 07:29 |
||
19.07.2010, 01:35 | #42 |
Miasto: Inowrocław
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 9 min 5 s
|
A co zrobić w przypadku takim jak mój, czyli: Spod pokrywy zaworów sączył się olej. No to postanowiłem wymienić uszczelke na orginał i podczas wymiany zauważyłem, że nagar (taki ciemny nalot) od wewnętrznej strony pokrywy schodzi po przejechaniu palcem. Od 4 tys jeżdże na Repsolu 10W40, później dolałem około 2 litry Motula. W sumie wziął mi już jakieś 3-4 litry od czasu kiedy jeżdże. I teraz pytanie: czy ten nagar, który wypłukuje mi teraz olej zaszkodzi jakoś bardzo, czy po prostu zmieniać częściej filtr i olej?
Pytanie 2: jakie oleje z tych, które laliście wyciszały prace silnika Pytanie 3: skoro na syntetyki 5W30 nie bierze oleju, a 10W60 tak, to o co tak naprawde chodzi w tych wszystkich wartościach i jakie oleje powinno się wybierać? Rozjaśnijcie to troche, bo widać póki co , że teoria to jedno, a praktyka drugie, a ja już w tym wątku się całkiem pogubiłem |
19.07.2010, 11:50 | #43 |
Gość
Online: 0
|
Tu jest to dość sensownie wytlumaczone:
http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/oleje.html zwroc uwage na notke odnosnie temperatur - nie sa to temperatury stosowania oleju, raczej orientacyjne wartosci. olej to pewien kompromis, który osiąga maksymalną zgodność w przypadku olejów syntetycznych. To kompromis między: niską lepkością w niskich temperaturach (ułatwienie rozruchu, szybkie dotarcie oleju do trących elementów) oraz dostateczną lepkością w wysokich temperaturach (jesli jest zbyt rzadko, to dochodzi do zerwania filmu olejowego). Oleje syntetyczne dodatkowo pozwalaja zmniejszyc tarcie czyli zmniejszyc zuzycie oleju. W zwiazku z powyzszym - zupełnie normalne jest to, że silnik bedzie zuzywal mniej oleju syntetycznego (mimo, ze na oko jest on duzo rzadszy, wiec trudniej mu "przecisnac sie" miedzy pierscieniami czy pod uszczelniaczami). Po prostu w wysokiej temperaturze syntetyk bedzie mial wieksza gestosc, niz mineralny. Ja leje syntetyk do 25 letniego V8, po pozytywnej dolewce do Afryczki 5w30 (zmalało istotnie zuzycie) globalnie przerzucam sie na 5w30. Akurat od elfa, bo ma dobra cene. Kupie sobie beczuszke, bo karmic musze dwie V8 i afryke |
19.07.2010, 15:45 | #44 |
Miasto: Inowrocław
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 9 min 5 s
|
Czyli całe to wymywanie nagaru itp można już włożyć między bajki skoro nawet minerale czyszczą silniki. I chyba można by przejść na full syntetyk bez żadnych problemów. Teraz zaleje castrola GPS 10W40, a na przyszły sezon będę myślał o syntetyku.
|
19.07.2010, 22:30 | #45 |
|
|
|