|
|
|||||||
| Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
|
|
#1 |
|
Fazi przez Zet
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
Online: 11 miesiące 3 dni 23 godz 44 min 29 s
|
A weź kurwa nie denerwuj ...
Nasz kanclerz jest najbardziej nielubianym kanclerzem na świecie z poparciem koło 20 proc. Aby mieć czym ocierać łzy, podniósł sobie pensje o 65000 euro rocznie.
|
|
|
#2 |
|
Fazi przez Zet
![]() Zarejestrowany: Mar 2009
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
Online: 11 miesiące 3 dni 23 godz 44 min 29 s
|
W Niemczech jest ujemna cena ziemniaków u rolnika. 15 centów za kilogram , zapakowane w siatkę niektórym uda się sprzedać. W sklepie a okazji 2 euro za kilogram. Normalnie 3 euro.
Tymczasem w sklepach ziemniaki z Egiptu , Turcji , Syrii i innych dalekich krajów. Oczywiście zdrowe nie pryskane , transportowane statkami EV ladowanymi słońcem W ostatnich 5 latach padly 4 PGR y w mojej okolicy , ostał się 5ty który to wszystko przejal, ale nie daje rady. . za płotem mam 100 hektarów łąk od 4 lat w ogóle nie użytkowanych i zarastają. Mój rolnik musiał sprzedać do rzeźni 14 ton swojego bydła. Dostał 1.60 Euro za kilogram Żywca. Tak, nie pomyliłem się. Jak się nie podoba to mamy tańsze z Brazylii Stworzyliśmy antycywilizacje , która musi upaść. I dobrze. Ewolucja nie lubi idiotów.
|
|
|
#3 |
|
Elwood
![]() Zarejestrowany: Apr 2025
Miasto: Przystanek Oliwa
Motocykl: Wrublin
Online: 2 tygodni 3 dni 20 godz 21 min 54 s
|
Niestety... Ty masz dwa byki. Jesteś w jeszcze gorszej sytuacji niż pan Romek.
Za chwilę NRD czeka rzeźnia ze szparagami. Wszystko przez opodatkowanie zbieraczy. W sensie brutto enerdowskie z zusem, się w tym roku upomniało po swoje. A minimalna płaca w NRD to 13eu/h z małym hakiem brutto/h. W sumie wraca Karol Marks, który nigdy robotnikiem nie był ale... o tym świetnie opowiada... Program trwa 48 minut. O ile nikt nie przerywa (oklaskami np.) Jak na widowni zasiada węgierska wycieczka to równe 48. P.S. Komunizm jest to zegar, który nie chodzi. Dookoła atrapy cyferblatu siedzą ludzie i dyskutują, która może być godzina. Genialny, nieodżałowany Pan Tym...
|
|
|
#4 | |
![]() |
Cytat:
W roku 2025 produkcja ziemniaka w DE wyniosła 15 mln ton. W tym samym roku konsumcja to jedynie ok. 8 mln ton (oficjalnych danych jeszcze nie ma - rząd znowu zataja przed tobą informacje ).Masz tu kolegę co wrzuca sporo nt ekonomii i gospodarki, to może wytłumaczy ci jak działa prawo popytu i podaży. I jeszcze o wymianie handlowej: - eksport ziemniaka z DE w 2024 r. to ok. 7 mln ton. - import ziemniaka do DE to ok. 1,7 mln ton, z czego 85-90% pochodzi z innych krajów UE. Jedynie 8-10% spoza UE, głownie Egiptu, ale w skali makro ilości śladowe, nie mające najmniejszego wpływu na kształtowanie się cen. Pytanie retoryczne - co stałoby się z cenami u bauera, gdyby Niemcy zamknęły się na wymianę handlową ziemniakami. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2016
Miasto: TKI
Motocykl: TA 700
Online: 2 miesiące 2 dni 16 godz 30 min 57 s
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Elwood
|
Otóż ewolucja nie daje idiotom żadnych szans. To znaczy mają tyle szans na przetrwanie (w swej masie jako proces) co pierd w huraganie. Idiokracja w toku.
Dwa ostatnie filmy zasadniczo dobrze to tłumaczą. Nie pomoże miłość do liczb, które w mózgu zimioka są tworem abstrakcyjnym. Zresztą w moim też, o ile nie dam im konkretnego znaczenia. Np. 1,5mln ton ziemniaków ma sens. Samo 1,5mln to czysta abstrakcja. Zwłaszcza, że zimiok abstrachuje od pozostałych, kluczowych danych. Szparagi (w tym sezonie) będą idealnym przykładem. Ich zbiór będzie o kilkanaście % mniejszy z dalszymi tego konsekwencjami ale... co niby np. ma mnie to obchodzić? Przecież ja nie jem szparagów, bo w Otwocku biją murzynów.
|
|
|
#7 |
|
Elwood
|
Panie zimiok.
Po raz kolejny jestem zmuszony napisać: sprawdzam. Podaj waść te same dane za lata: 2023 i 2024. To na początek. W czasie między posłuchamy:
|
|
|
#8 |
![]() |
Zaorać Niemcy. I Niemców. Jesień średniowiecza.
|
|
|
#9 |
![]() |
Polska się obroni i będzie dobrobyt jakiego nie było
|
|
|
#10 |
![]() |
Niemcy dają nam dobrobyt od wieków. Jakby nie było.
Jakbyś nie zauważył.
|