|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.11.2017, 15:05 | #71 |
Ajde Jano
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 5 dni 3 godz 30 min 24 s
|
Nie napiszę znowu w domu bo w naszym kraju może to być zrozumiane dosłownie i może jacyś działacze strażnicy mnie odwiedzą , ale przyjemnie jest wracać w znane miejsca Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
28.11.2017, 11:59 | #72 |
Kierowca bombowca
|
Marku, a propos butów - ja od lat jeżdżę w Forma ATV (teraz się nazywają Adventure) i bardzo sobie chwalę. Są dosyć wysokie (3 klamry) fajnie się w nich jeździ i wygodnie chodzi. Dużo w nich łaziłem po różnych pagórkach, zamkach, lasach i innych bunkrach zarówno w chłodne jak i bardzo upalne dni i nie zdarzyło mi się otrzeć stóp. Jedyny (moim zdaniem) minus to fakt, że gdy leje deszcz, to dosyć szybko zaczynają przemakać. Może być to też kwestia wieku moich kapci i braku impregnacji. Biorąc pod uwagę gdzie jedziesz, nie powinno to być problemem.
Najlepiej by było, gdybyś podjechał np. do Moto-Top przy Wielickiej i przymierzył (Adam Dukała zawsze je ma na stanie), gdyby Ci podeszły pewnie uda Ci się kupić za 7 stówek z groszami. Są trwałe, bo ja moje cioram od dobrych kilku lat (przynajmniej 5, jeśli nie więcej) i się ciągle mocno trzymają. Dostępne są w wersji brązowej i czarnej, wyglądają jak na obrazkach poniżej. forma-adventure-boot-34791.jpg Forma-TERRA-BLACK.jpg
AT RD07A, '98, HRC Ostatnio edytowane przez jochen : 28.11.2017 o 12:07 |
28.11.2017, 15:30 | #73 |
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 39 min 28 s
|
Ja polecam Haix fire Eagle.Kupilem i nie chce zadnych innych hadr enduro adv off i tak dalej mada faka....Jak widze jak jezdzisz i gdzie to to bedzie bomba dla ciebie.Zrobisz jak chcesz...Pozd
|
28.11.2017, 17:38 | #74 |
Gość
Online: 0
|
|
29.11.2017, 01:39 | #75 |
|
To sa buty strazackie firmy Haix.Piewszy raz zobaczylem je u goscia w lipcu na Stella Alpina.Gosc byl juz tu i tam i przysiegal ze sa wspaniale.Zainteresowalem sie i troche to trwalo zanim kupilem.Wiecej na stronie producenta.Model Fire Eagle
www.haix.de Mam model nizszy bo sa tez wysokie.Wykonanie,membrana i komfort na najwyzszym poziomie.Szybkie sznurowanie itd.Mnie przekonaly i nie chce nic innego. |
29.11.2017, 07:30 | #76 |
Moderator
|
Czy te buty maja podnosek (metalowy badz plastikowy)?
29.11.2017, 11:01 | #77 |
|
Maja podnosek plastikowy,wiec nie bedzie zimno w palce.Przody sa pancerne,ale ze w DCT nie trzeba zmieniac biegow wiec jest to bez znaczenia.
|
30.11.2017, 07:13 | #78 |
Ajde Jano
|
Pokrótce napiszę że poprzednio było sporo cieplej , teraz jest lepsza przejrzystość powietrza
Droga do Masady od miasta Arad Arad żydowskie miasto wybudowane na pustyni , w którym głównym językiem jest rosyjski , niestety oprócz rosyjskiej inteligencji zaimportowano też różnej maści kombinatorów, niebieskich ptaków , część nawet nie jest żydami , kupili tylko papiery .Faktem jest że w Izraelu rosyjskie kobiety rodzą dzieci i nie jest to jedno dziecko . W mieście żyją Beduini , fellasze i nie wiadomo kto jeszcze . Nie wiem czy znajdzie się gdzie indziej w Izraelu knajpa o nazwie Putin , ale tutaj nie dziwię się że jest Droga z Arad nad morze martwe , całkiem , całkiem Strefa przemysłowa Stara droga do Eilatu Krater Ramon Długa prosta do Eilatu , rozrywką były tylko czołgi na poboczach i te wożone ciężarówkami . Linia kolejowa kończy się w Aszkelon Generalnie chłodno 17 stopni w drodze przez góry , drogą 90 byłoby 24 stopnie , tylko ta prosta No i co tu zrobić z tym fantem 😎 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
30.11.2017, 20:28 | #79 |
Ajde Jano
|
Zachodni brzeg był całkiem przyjemny i świetny motocyklowo , do pewnego momentu . Droga 458 super i krajobraz będący połączeniem Toskanii z Chorwacją . Wszystko pięknie do momentu gdy nie zdecydowaliśmy się aby dzień zakończyć w Nablus . GPS trochę namieszał bo miał włączoną opcję omijania strefy C . Dzięki temu trafiliśmy do 100 % arabskiej chrześcijańskiej wioski na zachodnim brzegu .
Akurat stanęliśmy przed restauracją to przy okazji zamówiliśmy obiad , okazało się że w środku cały autobus protestantów z Bostonu a właściciel próbuje im sprzedać lampki oliwne w kształcie gołąbka pokoju z namalowanym krzyżem jerozolimskim , rzekomo robione tutaj , a peniądze mają iść an biednych bo w wiosce bieda , z tym ostatnim mogę się zgodzić . Nam też próbował sprzedać ten kicz z Chin i wybrał sobie na ofiarę moją małżonkę , a ona jako dobra żona powiedziała że musi zapytać się męża . Gdy wyszedłem z toalety została mi przedstawiona oferta , „ ten pan nam chce sprzedać gołębia a jako żona pytam cię i masz odpowiedzieć że dziękujemy . Postawiony pod ścianą zastanawiałem się jak dobrze z tego wybrnąć . Użyłem sprawdzonej metody , prawa ręka na sercu uśmiech na twarzy i jedno słowo szukran. Taybeh nie dosyć że ma własny minibrowar i produkują piwo i wino , to jeszcze organizują oktoberfest dużo jedzenia , zespoły muzyczne palestyńskie i izraelskie . Pani nas tylko ostrzegła aby nie pić piwa w Nablus a butelkę wyrzucić daleko od Nablus. Tak do końca nie rozumiemy tego zachodniego brzegu . Na razie nie trafiliśmy jeszcze na prawdziwy checkpoint , zawsze wjeżdżaliśmy z boku . Na wjeździe do Taybeh witała nas tablica z informacją że pobyt na tym terenie dla izraelskiego obywatela jest niebezpieczny , ale jeżdżą tam auta z izraelskimi tablicami . Gdy wjechaliśmy na drogę 60 wiedzieliśmy że nie jest dobrze , to jest jedyna arteria komunikacyjna dla transportu ciężarowego i osobowego a miasta arabskie to przeludnione tereny , tak jest w przypadku Nablus . Wjechaliśmy do niego niejako od tyłu , przez jakąś górę , tam skończyła nam się droga ale była możliwość przejechania przez osiedle żydowskie . Pani żydówka gdy usłyszała że jedziemy do Nablus i mamy tam hotel to życzyła nam szczęścia, wtedy jeszcze nie rozumiałem co miała na myśli . Po pierwsze miasto jest na stromym zboczu z wąskimi uliczkami , 1 km jechaliśmy to za dużo powiedziane , bo szybciej byśmy zaszli na nogach , ponad godzinę w pewnym momencie zacząłem gasić silnik . Transport publiczny nie istnieje , są tylko taksówki , ale jaki jest sposób ustalania trasy nie wiem , bo ludzie chodzą obok taksówek pytając o kurs i idą dalej . Punkt GPS gdzie był nasz hotel , nie był tym punktem , trzeba było zapytać kilka osób które dzwoniąc ustaliły gdzie to jest i musieliśmy wrócić do gry w korek . Hotel zajmuje ostatnie piętro budynku bodajże 9 ale Beatka usłyszała od ludzi że recepcja jest na 6 tym , tylko że w windzie był jeden guzik z napisem 10 . No ale w końcu się udało zameldować , w recepcji flaga palestyńska , zdjęcie Arafata i właściciel który jakby mógł to by nas całował po rękach . Generalnie zero turystyki , nieliczni którzy trafiają pewnie korzystają z wyspecjalizowanych przewodników , bo samemu jesteśmy zostawieni na pastwę losu. Udało nam się trafić i obejść suk , czasem słyszeliśmy Hello , welcome , ale jeden nam powiedział szalom i wtedy zaczęliśmy się zastanawiać czy aby na pewno jesteśmy w dobrym miejscu . Nie da się korzystać z żadnych planów bo nie ma czegoś takiego jak informacja turystyczna , a jak tutaj działa policja to nie chcę sobie nawet tego wyobrażać . Dojazd karetki do kogoś to koszmar . Standard to zatrzymywanie się na drodze , wypakowanie , pakowanie albo tylko rozmowa z kumplem a wszystko w kakofonii klaksonów . Teraz kombinuję jak najszybciej się stąd ewakuować Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
01.12.2017, 08:47 | #80 |
Ajde Jano
|
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|