![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#931 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2015
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
![]()
No i dziś zostałem tokarzem
![]() ![]() Tylko nie mogło być idealnie. Ktoś mi nie wysłał uchwytu 4 szczękowego i zabrakło instrukcji w zestawie. Moze jutro się uda naprostować temat bo z tego co patrzyłem to za uchwyt jestem okolo 1k w plecy ![]() Za jakiś czas fabryka powinna zacząć dzialać, marzenia powoli się spełniają ![]() Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#932 |
![]() |
![]()
etam. 3 szczekowym ogarniesz większość tematów.
oczywiście lekramuj wysyłkie. curva nawet DRO ma i zegar do gwintów. łaaaał - zajebioza ![]()
![]() |
#933 |
|
![]()
Początkowo chciałem sobie sam dorobić DRO jak we frezarce. Kupione bezpośrednio u Chinola było tańsze
![]() Jakiś czas temu pojawiły się niby te same co chciałem, ale z mniejszym uchwytem i mniejszym przelotem - nazywało sie to "ulepszony model". Kilka dni temu wyskoczyła ta. Budzet trochę przekroczony, ale ma 52 przelotu, uchwyt 200 i DRO - czyli wszystko co chciałem. Teraz nic tylko toczyć wałki ![]() Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#934 |
![]() |
![]()
ma zegar do gwintów - jak mi tego brakowało /i brakuje w mojej/!!!
no i przelot po ch... zjebista jest! graty - wygląda naprawdę MEGA! IMO tokarka to jest NAJlepsze co można mieć w warsztacie. jak się człowiek przyzwyczai to się okazuje, że służy nie tylko do toczenia ale i do wciskania, wyciągania, prostowania, centrowania, frezowania, szlifowania... proste mimośrody można toczyć również na trójszczękowym uchwycie ![]() ile masz między kłami? 600 będzie? stoper widzę również jest... masz również usuwane łoże pod uchwytem? to byłby dopiero wypas. dobrze ją wypoziomuj. trzymam kciuki jak zawsze! m
![]() |
#935 |
|
![]()
Jak robić mimośród na 3 szczękowym? Jeszcze tego nie widzę.
Miedzy kłami mam 1000. Po wyjęciu mostka 480 średnicy ![]() Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#936 |
![]() |
![]()
pod jedną szczękę wkładasz przekładkę
![]() to kawał sprzętu jest i demontowane łoże. zajebista tokarka. no i normalna skrzynka nortona a nie przekładanie zębatek jak u mnie. naprawdę zazdroszczę. ![]()
![]() |
#937 |
![]() |
![]()
Kuźwa
![]() ![]() ![]()
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
![]() |
![]() |
![]() |
#938 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2012
Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
![]() Online: 3 miesiące 4 tygodni 9 godz 59 min 27 s
|
![]()
Pikna łona
![]()
![]() |
#939 |
880220111
![]() Zarejestrowany: Feb 2011
Miasto: Malawa k/Rzeszowa
Motocykl: XR 250R,XR 650R
![]() Online: 3 tygodni 16 godz 39 min 35 s
|
![]()
Gratulacje po latach wycieczek po tokarzach też uznałem że jest to jeden z niezbednych elementów wyposażenia warsztatu..
ja od roku też tokarz ![]() W końcu udało się kupic wymarzone Emco V13 320x650 choć 1000 byłby ideałem.,przelot 38 uchwyty 160mm Tokarka jak to uzywana wymagała dopieszczenia no i tak już rok ją dopieszczam... Renowacja wizualna no i mechaniczna i tak sie zaczeło.. geometria,skrobanie suportu,szufladki,kasowanie luzu na tuleji konika.. i inne zabiegi.. śmiem twierdzić że zakup tokarki to mały wydatek w porównaniu do zakupu osprzetu do niej. do tej pory udało sie kupic oryginalny uchwyt 3 szczekowy Emco z drugim kompletem szczek oryginalny uchwyt 4 szczekowy Emco z drugim kompletem szczek nowy planszajba 300mm nowa 2 tarcze zabierakowe Bison-bial do uchwytów nowe podtrzymka stała i ruchoma oryginał Emco uzywane Uchwyt do tulejek 5C Emco uzywany blokady suportu oryginał Emco pjedyńcza i rewolwerowa uzywany kły mk5 i mk3 kły obrotowe mk3 noże i płytki Sandvik i Iscar poluję jeszcze na zegar do gwintów,uchwyt 4 szczekowy niezależny i 6 szczekowy z regulacją osadzenia. Niestety koszta są bardzo duże i nie da sie kupić tego wszystkiego odrazu.... Bedę śledził temat,gratuluje i czekam na pierwszy wiór ![]() a to moja
![]() |
#940 |
|
![]()
Ja bałem się zakupu używanej maszyny. Ogladałem olx i wyglada to identycznie jak z motocyklami - wszystkie w stanie idealnym i wszystkie po remoncie
![]() Motomax pewnie to grubsza maszyna niż chinka, ale jak piszesz musiałeś podremontować. Dużo taka robota wyszła? Jak z precyzją, dokładnością teraz? Jakbyś kupował ponownie to chinol czy znowu stara maszyna? Zestaw wydaje się spoko. Faktycznie akcesoria sporo kosztują ![]() ![]() Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
![]() |
![]() |