|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
01.07.2015, 22:49 | #1 |
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: zJAWA 350 TS
Online: 5 miesiące 2 dni 18 godz 44 min 16 s
|
Afryka RD03 hamulce przód...a raczej ich brak
W mojej babci zmieniłem tarczę z przodu na NG i klocki na Nissiny niebieskie, rozebrałem zacisk, przeczyściłem i przesmarowałem bydlaka, poskładałem, odpowietrzyłem i mam problem moto nie hamuje, zwlania, ale nie ma szału. Na luźnym szutrze mogę zablokować koło, na czymś bardziej stabilnym afra zwalnia i jeeeeeeeeedzie. Pytanie dać szanse temu zestawowi się dotrzeć - mogę jutro spokojnie sobie popyrkać do roboty bokami i co chwilę hamować - mam 5 km w jedną mańkę, czy też raz jeszcze wszystko pruć i szukać...pytanie czego szukać?
Drogie Bravo pomóż bo powoli mam ochotę
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. |
02.07.2015, 08:46 | #2 |
Klocki i tarcza odtłuszczone?
02.07.2015, 08:53 | #3 |
BANDA LUBLIN
Miasto: Lublin
Motocykl: RD04
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 16 godz 46 min 17 s
|
Wymień płyn i dobrze odpowietrz układ i będzie ok.
02.07.2015, 09:02 | #4 |
|
Pojechałem do pracy - żyję i jest lepiej.
Wrócę do domu i jeszcze raz przeprowadzę odpowietrzanie - płyn się przy okazji sam wymieni. Tarcza została potraktowana sprayem do mycia hamulców - to odnośnie odtłuszczania (dla świętego spokoju jeszcze popołudniu przelecę ją rozpuszczalnikiem, a klocki papierkiem ścierwnym)
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. |
02.07.2015, 09:59 | #5 |
Z ostatnich doświadczeń z yamahą wiem, że po takiej totalnej rozbiórce zacisku jest zwykle problem z dobrym odpowietrzeniem. Jeśli wszystko poskładałeś zgodnie ze sztuką i układ jest w 100% odpowietrzony to pozostaje trochę pojeździć i cierpliwie poczekać, aż wszystko się ułoży i dotrze. A jak się nie dotrze do soboty to przyjedź afrą na ognisko do Wików- tam Ci to naprawimy!
|
|
02.07.2015, 10:13 | #6 |
|
Marcin poskładałem jak umiałem - w kolejności odwrotnej do rozbierania.
Wyczyściłem gniazdo, tłoczek, pomaźałem pastą miedziową, złożyłem, odpowietrzyłem i jeżdżę ostrożnie. Co do ogniska - to może w ramach leczenia wątroby po pt/sb Rogaczu zaglądnę. Jako mały OT - czy w Wilczym Szańcu stoi twoja mała Yamaszka i czy byłaby okazja się do niej przymierzyć? Bo powoli dojrzewam do zakupu dodatkowo czegoś tak w pojemności 200-400 i chcę się przymierzyć do jak największej ilości sprzętów zanim wydam kasę. Afra oczywiście zostaje w domu.
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. Ostatnio edytowane przez wilq.bb : 02.07.2015 o 10:41 Powód: dopisanie przecinka, bo lekko sens zmieniało |
02.07.2015, 10:41 | #8 |
|
7Greg, przecinek zjadłem. Pasta na prowadnice.
02.07.2015, 22:45 | #10 |
|
A ja twierdzę, po 40 km że się zestaw dociera i jest dobrze. Dzięki wszystkim za pomoc i rady.
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|