|
Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
05.10.2015, 13:49 | #1 |
Miasto: DE
Motocykl: DRZ400S
Online: 3 miesiące 5 godz 6 min 42 s
|
Naprawa piasty DRZ 400
Wysypało mi się łożysko w przednim kole i zniszczyło piastę. Ktoś mi powiedział że gdy w samochodzie zniszczyła mu się piasta mechanik proponował mu wstawianie jakiejś tulei i naprawę tego. Jestem sceptycznie nastawiony do tego ale jeśli wykonuje się takie naprawy to mój portfel by to pewnie lżej odczuł. Obawiam się czy ktoś byłby w stanie odtworzyć miejsce na łożysko. Jest sens z tym się bawić?
|
05.10.2015, 20:39 | #3 |
Zakonserwowany
|
Chcesz jeździć bez stresowo to kup nową albo używkę z dobrym gniazdem . Prawie wszystko da się naprawić tylko nie masz pewności jak długo wytrzyma . Musiałeś trochę jeździć że tak rozwaliło gniazdo . Dam Ci radę na przyszłość dwa razy do roku wymiana łożysk w kołach enduraka bez względu na ich stan taka profilaktyka żeby uniknąć podobnych akcji . Nie polecam chińskiej chujini za parę złotych , używam tylko SKF .
Powodzenia .
05.10.2015, 23:31 | #4 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Online: 3 miesiące 1 tydzień 3 dni 1 godz 7 min 0
|
Ech szkoda Songo, a mówiłem, że tak nie można jechać.
Jak Cię wyprzedzałem (audi z przyczepką i 3 motocyklami) to wyglądało jakbyś jechał pijany. Może to trochę prowizora ale spróbuj naprawić, w Łomiankach są nieźli fachowcy od wałów , wałków , głowic i silników... bardzo dokładni.
06.10.2015, 00:41 | #5 |
Banned
Motocykl: RD03
Online: 6 dni 23 godz 38 min 15 s
|
Bez przesady, to jest banalna robota. Wystarczy rozfrezować piastę i wstawić na kleju tuleję o właściwej średnicy.
W tym wypadku pod łożysko 6904 czyli (20x37x9) średnica zewnętrzna tulejki - (zależy od warsztatu jakim frezem dysponuje) a wewnętrzna będzie 37 mm. Po za wszystkim, jak znowu rozwalisz łozysko to frezujesz wstawioną tuleje nie piastę, wstawisz taką samą tuleje i znów gotowe. Są tacy co potrafią przykleić zębatkę zdawczą do wałka i kurka robią tysiące kilometrów (na jakimś forum czytałem, nie pamiętam na jakim) To robota za dwa piwa. Ale dobra, nie wiesz gdzie w Twojej okolicy, nie znasz warsztatów, jak dasz więcej jak stówę za to, to znaczy że słono przepłaciłeś.... Łożyska do kół to tylko nasze z Kraśnika, najlepsze- bo nasze nie dalekowschodnie jak SKF |
06.10.2015, 02:22 | #6 |
gsm: 512242193
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 miesiące 3 tygodni 2 dni 5 godz 56 min 42 s
|
Jaki frez panie to sie nożem robi ale i tak co za roznica kwestia dokładności pokaz mi fachowca co w setkach robi jescze na rozwalnych maszynach na tokarke nie pasuje bo nad łożem sie koło nie zmiesci jedyna opcja frezarka i wytaczak ale jak zwykle problem jest dokładność a z tym wielu ma problem jak trzeba juz w setkach robić. I tu taniej będzie kupic nowa piaste i od nowa zapledc koło ::
|
06.10.2015, 06:20 | #7 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 12 min 39 s
|
Jak trzeba to sie robi w setkach, tu akurat niekoniecznie. Skora dalo sie jechac... :-)
Zalozyc kolo 21" to tez nie az taki problem. Teraz w autach maja wieksze felgi a robi sie tego mnostwo. I takiego warsztatu bym szukal.
06.10.2015, 08:07 | #8 |
Zakonserwowany
|
Do moich piast nie ma łożysk z kraśnika dlatego zakładam skf-y a czy są robione w chinach tego nie wiem na pudełku pisze germany . Pół roku wytrzymują , ale możecie to zlepić czym chcecie nie moja sprawa napisałem tylko jak zrobił bym jeśli by to przytrafiło się w moim moto .
Powodzenia .
06.10.2015, 09:09 | #9 |
Miasto: Warszawa / Bełchatów
Motocykl: RD04
Przebieg: Rośnie
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 1 godz 49 min 24 s
|
Songo chyba mamy odpowiedź dlaczego tak nierówno Ci przednia opona schodziła .
|
06.10.2015, 09:45 | #10 |
Michał
|
Rzeźbienie tego jest możliwe, ale to nie zabytek, co to do niego nie ma części. Zrobić to dobrze oczywiście da się, ale nie będzie dobrze i tanio, za dwa browary to sobie możesz.. Ja bym szukał koła/piasty. Jak będziesz lepił i jeszcze po taniości to nie wiadomo kiedy to się rozpadnie. Szprychy po takiej jeździe sprawdź..
|
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|