|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
25.10.2016, 09:20 | #1 |
Wyjazd do Grecji
Witam, zaczynam planować wyjazd do Grecji, wdzięczny będę za wszelkie informacje, porady, podpowiedzi itd.Gdzie nocować, co zwiedzać, gdzie tankować, jakie drogi wybrać. Z góry wielkie dzięki.
25.10.2016, 09:30 | #2 | |
Konto zamknięte na stałe
Motocykl: RD03
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 7 godz 52 min 54 s
|
Cytat:
Chcesz się bawić w jazdy po wyspach na przykład? Według mnie warto ale nie każdy lubi i ma czas na promowe przeprawy. Może wolisz kręte drogi w górach i zwiedzanie klasztorów? Drogi z ocenami: http://www.bestbikingroads.com/motor...-___13936.html
Konto zamknięte na stałe. Ostatnio edytowane przez Neo : 25.10.2016 o 09:32 |
|
25.10.2016, 09:33 | #3 |
Max 14 dni razem z drogą w dwie strony. Będę jechał z plecakiem .
25.10.2016, 09:46 | #4 |
zjeździłem cały Pelopolonez parę lat temu i w ub roku byliśmy na krecie pn - jak bardzo żałowałem, że nie mam jakiegoś enduro 350ccm i nie jestem sam
Na polonezie mega winkle i mega szutry ale ze spaniem na dziko jest słabo - zwłaszcza przy morzu /piszę z perspektywy jazdy we dwójkę z żoną/. Straszą mandatami a wybrzeże w większości kamieniste nie zachęca do rozbijania się przy wodzie. Koniec końców wbiliśmy na kemping Kalogria i tam mieliśmy namiot przez 2 tygodnie i jeździlismy. Ogólnie spędziliśmy tam niecały miesiąc. Miodowy zresztą Kreta to była Grecja po latach i zaskoczony byłem bardzo poziomem cen - bylismy naprawdę w pipidówach a kasa szła jak woda bo wszystko było znacznie droższe niż zapamiętaliśmy. Szokiem były ceny owoców. No cóż. Bardzo fajne pokręcone, wąskie asfalty w interiorze, sporo szutrówek, których nie dane mi było obejrzeć. DUŻO zjazdów do zajebistych zatoczek przeznaczonych właśnie na moto lub 4x4 - kreta to kraina pickupów tak BTW Grecy przyjaźnie nastawieni i chętni do pomocy. Fajnie jak się naumiesz paru podstawowych zwrotów - to zresztą pomaga wszędzie. Nie lubię zwiedzać ruin, klasztorów i kościołów, nie cierpię również miast więc moje wycieczkowanie to jak najdalej od tłumów i bycie jedynym turystą we wsi przez tydzień Niemniej - miejsca w których byłem zajebiście chciałbym zobaczyć z pokładu motocykla i polecam wyjazd w tamte okolice. Problemem jeśli chce się jeździć latem tam jest temperatura. m
25.10.2016, 10:46 | #5 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: brak
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 17 godz 55 min 24 s
|
I omijaj autostrady. Może nie są drogie ale pozbawiają tego co w Grecji najlepsze. Widoków. Jedyną płatną drogą wartą być może zobaczenia i przejechania jest most łączący Peloponez z resztą tej pięknej krainy
25.10.2016, 11:50 | #6 |
Konto zamknięte na stałe
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 7 godz 52 min 54 s
|
Ta porada idealnie pasuje do większości sytuacji wyjazdowych i krajów ale faktem jest, że dla widoków to warto właściwie omijać niemal wszystkie autostrady po drodze do Grecji, tylko czas spędzony w drodze wybitnie się wydłuża...
25.10.2016, 22:59 | #7 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 23 godz 29 min 4 s
|
w miarę możliwości omijaj także główne drogi, krajobrazy bajka, b.dobre drogi, mały ruch, cisza i spokój. Byłem 2x motocyklem 1x samochodem, 1xsamolotem, 1x objazdówka autokarem i przy pomyślnych wiatrach pojadę ponownie motocyklem w przyszłym roku.
a co warto zobaczyć...samo podróżowanie po Grecji to już inny wymiar, bo do większości atrakcji trzeba się przygotować merytorycznie coby sobie wyobrazić jak to czy tamto wyglądało w starożytności. |
26.10.2016, 14:03 | #8 |
Miasto: Klembów
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 3 tygodni 3 dni 3 godz 53 min 28 s
|
Może się przyda. Pierwsza fotka w temacie http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=18871
|
27.10.2016, 13:47 | #9 |
...już nie taki świeży
Miasto: Pawłowice - okolice
Motocykl: 1090R; 350EXC; 690R;
Online: 2 miesiące 1 tydzień 6 dni 16 godz 9 min 45 s
|
Plan ambitny. Byliśmy kilka razy i tak nie zobaczyliśmy wszystkiego.
Na pierwszy raz proponuje, tak w skrócie: dojazd Serbia,Bułgaria - Grecja: Chalkidiki, Thesaloniki, Riviera olimpijska i Olimp, Meteory, kanion Vikos, Lefkada, powrót Albania, Czarnogóra itp. Gdzie się nie rozejrzysz, tam jest coś do zobaczenia. przeglądnij (Grecja sie zaczyna od 56-go postu): http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=22911&page=6 |
27.10.2016, 15:08 | #10 |
Online: 35 min 26 s
|
Nie będę zapewne oryginalny ale z odwiedziny miejsc najpopularniejszych to naprawdę spore wydatki odnośnie różnego rodzaju zakupów. Jak zwiedzałem ten kraj (co prawda autem) to zaopatrzenie w kerfurach czy lidlach. Ale to pod kątem ekonomicznym, bo akurat to dla mnie zawsze najważniejsze kiedy mowa o zwiedzaniu na kółkach
|
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|