|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
27.07.2017, 22:06 | #1 |
Zakonserwowany
|
Obniżka opłat autostradowych dla moto w IT
Od 1sierpnia opłata za przejazd motocyklem po makarońskich autostradach zostanie obniżona o 33%, obecnie kosztuje tyle samo co za samochód osobowy. Warunkiem zniżki jest tylko montaż telepas, opłata z biletem zabranym na bramkach nie podlega zniżce i bedzie kosztowac jak dotychczas.
27.07.2017, 22:24 | #2 |
Moderator
|
Mam 'lepszy' sposób i trochę mniej uczciwy...
Należy płacić na bramkach kartą płatniczą, jednak gdy automat karty nie przyjmuje to bierzemy wydruk, który należy opłacić w takim punkcie (blue czy coś tam - nie pamiętam). Wydruk bierzemy, ale nie płacimy. Nawet, jeśli mają nasze numery to i tak nie będzie im się opłacało wysyłać listu z nakazem zapłaty. Temat sprawdzony chociaż uczciwie chciałem płacić na każdej bramce. Podpowiedział mi ten sposób człowiek z serwisu na tychże bramkach - Polak zresztą A inne info słyszałem, lecz niepotwierdzone, że jak są takie, nazwijmy je półbramki to ponoć motocykl może przejeżdżać za darmo. Jak się zatrzymasz i chcesz opłacić to i tak nikt nie poinformuje, że nie musisz - ale jak mówię - info niepotwierdzone.
28.07.2017, 19:41 | #3 |
Gość
Online: 0
|
A w PL cały czas ciemnogród w tej dziedzinie: za moto zapłacimy tyle samo co za vana...
|
29.07.2017, 00:18 | #5 |
Gość
Online: 0
|
No tak, tam jest połowę taniej niż na samochody
https://www.autostrada-a4.com.pl/opl...noszenia_oplat |
29.07.2017, 00:26 | #6 |
Swego czasu (pewnie z 10 lat temu ) jak mi sie zdarzyło być motkiem w IT to po zapłaceniu na pierwszej bramce i szoku od wielkosci kwoty za niewielki odcinek biorąc przykład z lokalnych jednosladów po prostu omijaliśmy bramki...
Nie wiem czy obecnie jest to również mozliwe. |
|
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|