08.06.2009, 11:45 | #1 | |
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Kask Shoei Multitec - uwagi uzytkowników
Ponieważ materiał mocno się rozproszył i wszystkie kaski są pomieszane i w jednym worku - to jest poczatek wątku o Shoei Multitec - i tylko o tym kasku. Wypowiadają się użytkownicy. Jesli ktoś ma coś do dodania - to proszę.
Nie poddajemy się już dyskusjom co lepsze - integral czy szczekowiec. Ten materiał nie ma być testem porównawczym, chyba że ktoś chce zrobić tabelkę - to proszę, ale w innym wątku. Userom kasku Shoei Hornet DS, Shoei TourX, Szubertom C- proponuję założenie nowego wątku o podobnym lub takim samym układzie. Cytat:
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) Ostatnio edytowane przez podos : 08.06.2009 o 11:51 |
|
08.06.2009, 12:03 | #2 |
Miasto: Gdynia teraz
Motocykl: kryzys.
Przebieg: 48 lat
Online: 3 miesiące 2 tygodni 12 godz 33 min 57 s
|
A więc. Mam trochę inne zdanie na temat tego kasku. Primo - kupiłem taki rozmiar jaki miałem Nolana czyli M i pasuje idealnie. Szybka od poczatku zamykała mi się prawidłowo. Do zpaięcia DD przyzwyczaiłem się dośc szybko choć w rekawiczkach trzeba się napocić aby szybko przepleść ten pasek. Zapięcie końcówki paska - faktycznie ciężko zapiąć ten zatrzask. Kask nie ma tej legendarnej i jakże pożądanej blendy przeciwsłonecznej ale ma konstrukcję wnętrza umożliwiającą wsadzenie okluarów na nos (jakieś wycięcia w wypełnieniu kasku w miejscach nad uszami chyba). Dużym plusem jest możliwość regulacji temperatury i nawiewu poprzez unoszenie lub podnoszenie szybki lub też podnoszenie całej szczęki - duża wygoda i komfort. Nie wiem czy drugi raz kupiłbym ten kask - myślę że jednak tak.
|
08.06.2009, 12:24 | #3 |
Mam przerąbane :)
Miasto: WTA
Przebieg: stoi
Online: 1 miesiąc 14 godz 55 min 9 s
|
Podos - konkretny kuźwa opis!
W końcu coś więcej niż tylko jakieś gwiazdki co o niczym nie świadczą. Odniosę się do spostrzeżeń na temat kilku felerów. Otóż zapięcie DD jak dla mnie rewelacja jest. Faktycznie w rękawiczkach ciężko jest zapiąć ten guziczek ale bez już nie ma problemu. Uwaga dla userów: pasek można zawinąć raz od razu po zakupie i wogóle go nie rozpinać. Elegancko przechodzi przez głowę jak jest rozciągnięty i bagatelnie prosto się ściąga i rozciąga za ten czerwony kikut. Szyba ma jakiś feler ale nie jest to ten co Podos pisał, że się nie dopina z jednej strony. Otóż nie wiadomo dlaczego akurat w moim przypadku po jakimś okresie użytkowania pinlok nie przylega ściśle do szyby co w pochmurne i deszczowe dni i wieczory może sprawić problem. Po jakimś czasie użytkowania zwykłego białego wizjera i stwierdzeniu faktu jak powyżej zamieniłem szybkię na tą przyciemnianą (bo akurat lato przyszło) i też po jakimś czasie pojawia się podobny problem. Przy przyciemnianej szybce nie ma problemu z oślepieniem - można powiedzieć że oczy wręcz odpoczywają. Nie wiem tylko jakie są dane odnośnie UV Protection tej szybki. Jak jest przyciemniana to coś powinno być. A tego bajeru do zamykania szybki z lewej strony wogóle nie ma potrzeby stosować. Po 2 latach używania tego kasku dalej nie wiem po co on tu jest. Jakieś zabezpieczenie czy jak? Mechanizm trzyma jak trza!!! Informacja na temat prania na pewno przydatna (bo już czas). |
08.06.2009, 12:33 | #4 | |
|
Cytat:
A tego, to tez nie wiem po co jest. Przez 8 lat w Nolanie tez nie wiedzialem.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
|
08.06.2009, 12:47 | #5 | |
Mam przerąbane :)
Miasto: WTA
Przebieg: stoi
Online: 1 miesiąc 14 godz 55 min 9 s
|
Cytat:
A i jeszcze jedno dodał: ja tego wentylatorka z przodu w ogóle nie zamykam. Zawsze otwarty. Zresztą w czasie jazdy w rękawicy raczej niewykonalne. |
|
08.06.2009, 12:48 | #6 |
|
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
12.06.2009, 15:11 | #8 |
gsm: 512242193
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 3 godz 9 min 17 s
|
przebieg kasku jakies 12000 może 15000
problemu z szyba nie było DD rewelacja choć w nim gorąco jak diabli nawiewy działają ale to nie kask enduro woda mi sie nie wdarła ani razu i nie paruje szyba jednak latam w kasku enduro |
15.06.2009, 15:41 | #9 |
|
no Multiteca to raczej w teren szkoda, więc nie dziwie się, że w Crossie.