|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.01.2025, 11:38 | #1 |
Motocykl: RD07
Online: 31 min 54 s
|
Wżery w cylindrach RD07
Hej!
Mam takie wyzwanie. W czasie remontu silnika okazało się, że na cylindrach są wżery. Przedni i tylni. Załączam zdjęcia. Nie wygląda to dobrze, jednak silnik wcześniej nie brał oleju więc pytanie, czy składać to do kupy czy jednak szukać w lepszym stanie na rynku? Jaka jest wasza ocena? |
14.01.2025, 11:48 | #2 |
Na rynku raczej nie znajdziesz lepszych. Musiała długo ta AT stać, że takie wżery się pokazały. Ale dziwi mnie, że jeszcze hon widać. Ile to ma przebiegu?
Jak wyszły pomiary tych cylindrów i tłoków? Jak już to ja bym szedł w tulejowanie tych cylindrów jeżeli już chciałbyś to naprawiać. Ale jak moto jeździło, oleju nie brało, kompresja była zmierzona i dobra to ja bym to założył i latał dalej. Wszystko zależy od pomiarów kompresji, średnicy itd. Po samych fotach co ciężko coś powiedzieć. |
|
14.01.2025, 11:55 | #3 |
Motocykl: RD07
Online: 31 min 54 s
|
Dzięki za odpowiedź.
Nie wiem ile to ma przebiegu 98 000 na bank, ale nie wiem czy zegar się nie przekręcił już raz. A jak coś, masz jakiś mistrzów od tulejowania w swojej okolicy, bo robię ten motor po sąsiedzku Jasne, pomierzymy to. |
14.01.2025, 12:07 | #4 |
Wojtala w Częstochowie: https://wojtala-garage.pl/
|
|
14.01.2025, 13:51 | #5 |
a po co wogole robiles remont jak wszystko bylo OK?
14.01.2025, 13:54 | #6 |
to jest motocykl po zalaniu lub intensywnym myciu przed odstawieniem. widziałem parę takich silników.
jeśli nominał MOŻE pomóc szlif na nadwymiar i nowe tłoki z pierścieniami i szedłbym tą drogą. tulejowanie to ostateczność bo NIE będzie tak dobrych tulei jak te oryginalne. jazda na tym mimo, że chodziło skończy się w końcu pęknięciem pierścieni. EDIT - Szynszyll ubiegł moje pytanie. co do tego, że jest hon to on jest niemal zawsze widoczny nawet w bardzo wyeksploatowanych silnikach - niemniej na taką siatkę już nie siądą nowe pierścienie.
14.01.2025, 14:01 | #7 |
pMDjENQB3IrceNukwVPLTSYL59CMe5vK.jpg
Przepraszam musiałem... Jak już masz rozebrane to na pewno w takim stanie tego nie skłądaj.
14.01.2025, 14:02 | #8 |
hon w silnikach hondy serii vt widac zawsze - nawet na limicie na tyle jest gleboki co nie znaczy ze 'ostry'. skladanie tego jest absolutnie bez sensu, tulejowanie rowniez. szukac uzywek - wbrew pozorom wciaz mozna znalezc kawalki do XRV. to moze uratuje szlif ale HGW czy kupisz nadwymiarowe tloki i pierscienie. zasadniczo zalatuje śmietnikiem a woda byla tam na 101%
14.01.2025, 14:07 | #9 |
jeśli da się kupić nadwymiarowe tłoki na ii lub iii nadwymiar /jeśli w ogóle są takie w Hondzie/ to zleciłbym szlif do momentu zlikwidowania wżeru, pomiar i dobranie odpowiedniego wymiaru naprawczego. Może się zmieści a może nie - to chyba najlepsze co można zrobić - najwyżej niewielkie pieniądze za przeszlifowanie jednego garnka pójdą psu w dupę. Takie ryzyko bym podjął.
ALE - jesli będzie wygrana to tylko tłoki i góra jest niemal nowa. Szukanie używek to podobna, jeśli nie większa, loteria. m
14.01.2025, 14:16 | #10 | |
Cytat:
p.s. tlokow 0.0 nie ma, +0.25 są, +0.50 nie ma. pierscienie sa wszystkie. tlok sztuka 520pln, pierscienie sztuka 360pln, sworzen sztuka 120pln. szlif i honowanie u mnie w miescie 200pln za cylinder. wychodzi powyzsze 2400pln.
Wygląd | |
|
|