|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
10.05.2010, 20:14 | #1 |
Miasto: Sopot / 3CITY
Motocykl: RD07
Przebieg: 25 000
Online: 8 godz 5 min 28 s
|
Z Helu do Świnoujścia plażą?
Witam,
chciałbym w tym roku dokończyć moją podróż dookoła Polski jak najbliżej granic. W zeszłym roku jechałem z Trójmiasta w kierunku według wskazówek zegara, przez warmię i mazury rosyjską i litewską granicą, ścianę wschodnią wzdłuż białoruskiej i ukraińskiej, potem przez bieszczady i Tatry kończąc w Kotlinie Kłodzkiej. Zabrało mi to 2 tygodnie i jestem w połowie. W tym roku chce pojechać odwrotnie do wskazówek zegara i trasa według planu wypadałaby wzdłuż morza Zgodnie z założeniem projektu "jak najbliżej granic" trzeba jechać plażą. Jazda nad ranem i popołudniami, żeby nie rozjechać plażowiczów. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia odnośnie stref wojskowych, parków narodowych i przede wszystkim służb pilnujących tego wszystkiego? Co grozi za taki numer? I tak to zrobię, więc chcę znać najgorsze z możliwych konsekwencje Dzięki za podzielenie się wrażeniami i informacjami. Pozdro Kruszyna/Sopot
10.05.2010, 22:15 | #2 |
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
Online: 11 miesiące 6 dni 7 godz 57 min 2 s
|
Wprawdzie nie jest to wyciąg z przepisów ale możesz poczytać o facecie, który miał podobny pomysł
http://forum.przyroda.org/topics4/qu...vt10870,15.htm |
10.05.2010, 22:28 | #3 |
Miasto: Niwy CBY
Motocykl: RD07a
Przebieg: 60+
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 godz 27 min 29 s
|
Czytałem o takiej wyprawie jakis czas temu, było to chyba w Automobiliście. Trzech gości na poczciwych WSK-ach, jechali plażą i mieli zgody urzędów morskich oraz wszystkich świetych na poruszanie sie po pasie nadmorskim.
znalazłem http://wsk-fenix.republika.pl/wsk.viabaltica.html i dalej http://wsk-fenix.republika.pl/wsk.viabaltica01.html Ostatnio edytowane przez matata : 10.05.2010 o 22:33 |
10.05.2010, 23:21 | #4 |
Miasto: Szczecin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: rośnie
Online: 2 miesiące 6 dni 22 godz 16 min 19 s
|
|
11.05.2010, 00:36 | #5 |
outsider
Miasto: Rumia
Motocykl: drz
Online: 2 tygodni 9 godz 18 min 7 s
|
Robiliśmy taką trasę kajakami (noclegi na plaży), choć motocyklem też kawałek przejechałem.
Napewno najtrudniejszy temat jest ze Słowińskim Parkiem Narodowym Nie liczyłbym na zgodę, a skuteczność strażników jest bardzo duża. Nasze namioty namierzyli bardzo szybko i nawet zgoda na piśmie im się nie podobała. Natomiast z wjazdem na poligon w Wicku raczej nie powinno być większego problemu poza czasem ćwiczeń. Jeśli zamierzasz nocować na plaży to zgoda urzędu morskiego jest mocno wskazana.
"Jeśli chcesz rozśmieszyć Boga, opowiedz mu o swoich planach" Ostatnio edytowane przez kiub : 11.05.2010 o 00:38 |
11.05.2010, 11:22 | #6 |
Miasto: Inowrocław
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 9 min 5 s
|
Pomysł bardzo mi się podoba. Chętnie też bym śmignął plażą Wydaje mi się, że temu gościowi na quadzie zrobiły się problemy przez to, że tak bardzo to nagłośnił i ludzie zaczęli się burzyć. Jakby załatwić wymagane pozwolenia i ominąć park krajobrazowy to nie powinno być żadnych problemów
|
11.05.2010, 12:34 | #7 |
Miasto: Sopot / 3CITY
Motocykl: RD07
Przebieg: 25 000
Online: 8 godz 5 min 28 s
|
Dzięki chłopaki za szybką reakcję!
Szczególnie interesująca była lektura relacji chłopaków na WSK-ach. Gość na quadzie faktycznie dał ciała, że to nagłośnił. Mam nadzieję, że nie zablokował i nie spalił tematu. Na początku miałem zamiar pojechać na dziko. Byłem przekonany, że o żadnych pozwoleniach nie mam mowy! Ale teraz zmieniłem zdanie. Pozbieram tyle pozwoleń ile się da. Najwyżej przesunę termin o kilka tygodni. Na resztę etapu trzeba będzie przypalić głupa Pracuję nad relacją z zeszłorocznego etapu. Mam nadzieję ją w krótce opublikować na forum. oto kilka fotek gdzieś spod granic Polski: Dzięki i pozdrawiam
11.05.2010, 12:39 | #8 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
Online: 5 miesiące 15 godz 24 min 23 s
|
Zapewne jak jechałeś granicami to też nie była to dokładnie linia granicząca dwa kraje. Myślę, że bezpieczniej i rozsądniej będzie jak będziesz jechał drogami/ścieżkami wzdłuż plaży. Na trasie całego wybrzeża zazwyczaj jest taka droga. A jak będziesz mial ciśnienie na plażę to wstaniesz o 3 w nocy i dwie godziny poszalejesz
Zważ ponadto, że to dzial ogólny i już pewno odpowiednie służby dodały Ciebie do "obserwowanych" lub "ulubionych" |
11.05.2010, 12:45 | #9 |
Piast Kołodziej
Miasto: Toruń
Motocykl: RD03
Online: 2 tygodni 17 godz 44 min 37 s
|
A ja nadmienie tylko, ze czasami trafiaja sie ludzie, ktorzy zapragna pospac sobie na plazy.. wiec lepiej nie szalec na niej noca na moto
|
11.05.2010, 13:11 | #10 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Przebieg: Cofany
Online: 4 dni 21 godz 4 min 25 s
|
To prawda, i nie tylko pospać. To by był komiczny sposób na trafienie do paki za podwójne zabójstwo.
|
|