Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 21.03.2012, 20:09   #11
czosnek

czosnek's Avatar

Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
czosnek will become famous soon enough
Online: 11 miesiące 6 dni 11 godz 35 min 34 s
Domyślnie

Ja tam jestem ignorantem ale nigdy jedząc soljankę nie przeszło mi przez myśl, że to pomidorowa.

Tutaj przepis z obrazkami :
http://englishrussia.com/2010/11/23/...ten-rassolnik/

czosnek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.03.2012, 20:22   #12
Elwood
Gość

Online: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał czosnek Zobacz post
Ja tam jestem ignorantem ale nigdy jedząc soljankę nie przeszło mi przez myśl, że to pomidorowa.

Tutaj przepis z obrazkami :
http://englishrussia.com/2010/11/23/...ten-rassolnik/
Boś Waść nie wyczułeś nuty prowokacji w nutach zapodanych.
Po prostu czytając "wypociny" Lewara ( ), które uwielbiam podobnie, jak literaturę Nizurskiego, stanął mi obraz Ciamciary i pomidorowej z kluskami w Sposobie na Alcybiadesa...

Skąd w soljance oliwki (?)... Ot, życie zmienia się...

Wybacz Lewarze tą napaść i nie traktuj ją, jako zemstę za pomroczność jasną. Ty wiesz, ja wiem... Więcej się nie wcinam.
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 21.03.2012, 20:28   #13
czosnek

czosnek's Avatar

Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
czosnek will become famous soon enough
Online: 11 miesiące 6 dni 11 godz 35 min 34 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Elwood Zobacz post
Boś Waść nie wyczułeś nuty prowokacji w nutach zapodanych.
A to pardon w takim razie.
Przy najbliższej okazji ugotujecie, te swoje soljanki/pomidorowe. Mogę być sędzią/testerem

czosnek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.03.2012, 01:25   #14
zgodny

Miasto: Z Nawsi
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: 48tmil
zgodny jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 11 godz 40 min 53 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ArtiZet Zobacz post
A ja mam pytanie natury formalnej.
Czy jadąc na Białoruś aby dostać wizę turystyczna trzeba przedstawiać jakiś plan gdzie się będziemy poruszać, będąc na miejscu meldować na milicji lub mieć z góry zarezerwowane noclegi w hotelach
Przy tranzytowej nic takiego nie chcieli ale chciałbym tam zawitać na dłużej i pozwiedzać...
Witaj! W ubiegłym roku w czerwcu było tak:w konsulacie na uL.Elektrycznej w B-stoku złożyłem zapotrzebowanie na wizę turystyczną.Jednym z pytań panny z okienka było gdzie będę nocować...odpowiedz mogła być tylko jedna tam gdzie dojadę.Wielkie i zdziwione oczęta zapytały a czym to jadę.A motocyklem.NIELZIA nada wykupić w biurze wskazanym przez konsulat VOUCHER za 50 zyli.Oczywiscie ubezpieczenie w firmie honorowanej na Białorusi i haracz za wizę coś około 25 ojro.Coś tam jeszcze się płaciło tak że wiza jednokrotna załatwiana samemu to koszt około 170 złotych.Na Białorusi na głównych drogach jako INNOSTRANIEC za paliwo musisz płacic twardą walutą.Na za....ach ich Nacjonalną.Byłem tam 6 dni wjechałem w Kuznicy .Objechałem całą górą aż do Lenina(dupek nie wpuścił nas bo bylo 5 minut po ZAKRYCIU) Kazał przyjechac drugi raz.Wracaliśmy przez Orszę(wiadomo kto co tam kiedyś dostał) dołem aż do Bobrownik.Jedyne pytania panów milicjantów to skolko stoit eta maszina a za te diengi to oni woleli by MESIA...trzeba jechać przeżycia niesamowite.Gdzie spaliśmy nikt nas nie pytał..pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez zgodny : 24.03.2012 o 01:13 Powód: błąd ortograficzy
zgodny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.03.2012, 22:54   #15
ArtiZet

ArtiZet's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: akalicy stolicy
Motocykl: XRV650
Przebieg: 90+
ArtiZet jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 2 tygodni 3 dni 1 godz 57 min 14 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał zgodny Zobacz post
Na Białorusi na głównych drogach jako INNOSTRANIEC za paliwo musisz płacic twardą walutą.Na za....ach ich Nacjonalną.
Przyznam, że 2x tranzytem przeleciałem BY w te i z powrotem i nigdy nikt mnie nie zmuszał do płacenia w twardej walucie- fakt, na wiekszości dużych stacji jest opcja płacenia w USD, EU czy ichnich kopiejkach ale zawsze to była jedna opcja z wielu.
Cytat:
Napisał zgodny Zobacz post
Jedyne pytania panów milicjantów to skolko stoit eta maszina a za te diengi to oni woleli by MESIA...trzeba jechać przeżycia niesamowite.Gdzie spaliśmy nikt nas nie pytał..pozdrawiam
No to pocieszające ale powiedz zgodny co z tą kartą imigracyjną i pieczątkami o których pisał Lewar
ArtiZet jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.03.2012, 00:18   #16
zgodny

Miasto: Z Nawsi
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: 48tmil
zgodny jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 6 dni 11 godz 40 min 53 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ArtiZet Zobacz post
Przyznam, że 2x tranzytem przeleciałem BY w te i z powrotem i nigdy nikt mnie nie zmuszał do płacenia w twardej walucie- fakt, na wiekszości dużych stacji jest opcja płacenia w USD, EU czy ichnich kopiejkach ale zawsze to była jedna opcja z wielu.

No to pocieszające ale powiedz zgodny co z tą kartą imigracyjną i pieczątkami o których pisał Lewar
...tia. Ja myślę że tą kartą imigracyjną był ten nikomu niepotrzebny(w moim przypadku) VOUCHER za 50 zyli wyrzuconych w błoto...
zgodny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.03.2012, 10:43   #17
ltd454

ltd454's Avatar

Miasto: Białystok
Motocykl: RD03
Przebieg: 116.000
ltd454 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 10 godz 22 min 27 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Lewar Zobacz post
Ziemniak w postaci naturalnej i przetworzonej jest tu tak popularny, że z okazji 150 rocznicy jego uprawy na tych ziemiach, doczekał się w Mińsku swojego pomnika. Jeżeli chcecie zaskarbić sobie sympatię Białorusina nie mówcie na ziemniaka z rosyjska „kartofiel” a użyjcie białoruskiego „bulba”. Sprawdziłem, to działa...
Nie bez powodu Białorusini nazywani są przez niektórych "bulbaszami"
Odnośnie płacenia za paliwo w obcej walucie, to w zeszłym roku rzeczywiście tak było ze względu na drożejące paliwo i z powodu braku USD i euro na białoruskim rynku walutowym.
Wtedy też wprowadzono limity zakupu paliwa, ale to nie dotyczy takich ilości jakie tankujemy do motocykli. Nie wiem jak jest w tym roku, ale chętnie się dowiem, bo też się wybieram w tamte strony.
ltd454 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.03.2012, 11:12   #18
jochen
Kierowca bombowca

jochen's Avatar

Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
jochen jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 4 dni 16 godz 16 min 45 s
Domyślnie

Lewar, rozumiem że zwięzła forma Twojej opowieści jest spowodowana zamiarem wydrukowania jej w MV, ale może byś tak opisał Wasz wypad nieco szerzej i zilustrował większą ilością obrazków? Tu Cię przecie limity redakcyjne już nie ograniczają. Pliiizzz
Stary 23.03.2012, 12:05   #19
Lewar
Niepozorny

Lewar's Avatar

Miasto: Wiocha na Jurze, bliżej Krakowa niż Częstochowy
Motocykl: Bardzo stara Teresa
Lewar jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 1 godz 31 min 6 s
Domyślnie

Po pierwsze - nie chce misie
Po drugie byliśmy tam tylko trzy noce
Po trzecie niewiele pamietam bo alkohol był tani i oczień wkusnyj
Kocham Łódź
Lewar jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.03.2012, 21:24   #20
Elwood
Gość

Online: 0
Domyślnie

To nie dziwota, że w MV go nie chcą.
Co się mogło, ze starym prykiem w trzy noce wydarzyć, poza chrapaniem przeciągłym?
Też bym nie wiele pamiętał... Dlatego tu, tyle o soliance prawi, bo tyle z netu wyczytał...
Gwiazd na niebie nie opisuj, ta sama półkula... Nie wiele wniesiesz...
  Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania