![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
no... może trochę niezdecydowany
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: koło Mszczonowa
Motocykl: już nie Afri, R1200GS + Franza DRZta
Przebieg: rosnący
![]() Online: 2 tygodni 12 godz 37 min 22 s
|
![]()
Cześć wszystkim!
Co radzicie odnośnie wyjazdu na południe Włoch: obcas buta, palce buta, Sycylia? Kiedy najlepiej jechać (czy można już w lutym/marcu)? Gzie i co zobaczyć? Jak z bazą noclegową (agroturystyka)? Co z miejscowymi, kradzieżami i innymi kulturowymi sprawami, o których warto wiedzieć? Pozdrawiam, Tomek
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
W 2010 objechałem z żoną Sycylię i w kwestii bezpieczeństwa to nie masz się czego obawiać- żadnej mafiii tam nie widzieliśmy, makarony super przyjazne tylko strasznie ręce bolą od dogadywania się z nimi
![]() Po drodze przez Włochy przy autostradach zero moteli, hoteli itp. gdzie moznaby się zatrzymać- trzeba zjeżdżać do miast a tam tylko hotele od 3* wzwyż. Co dziwne na miejscu też nie za wielki wybór noclegów poza hotelami z odpowiednią ilością * a co za tym idzie wysokimi cenami czasem są pokoje nad Trattoriami (Pizzeriami) ale z tego co pamiętam jak znajdziesz coś za 2os. poniżej 50Euro za pokój to będzie super. Byłem zdziwiony chyba nie mniej niż Włosi (gdy próbowałem), że nie można się targować ![]() Cena najcześciej była ustalona i wisiała na tabliczce np. wysoki sezon- 70EU, średni- 60EU, niski- 50EU Generalnie chyba oni nie wiedzą co to Agroturystyka ![]() Na Sycylii obowiązkowa Taormina |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
początkujący szutrowiec
![]() Zarejestrowany: May 2014
Miasto: Warszawa
Motocykl: 990 ADV
![]() Online: 2 dni 21 godz 25 min 23 s
|
![]()
To ja się podepnę: Czy ktoś wie cokolwiek nt. biwakowania na dziko we Włoszech? W sensie - czy dozwolone? Jakieś regulacje konkretne żeby rozbić namiot na łonie przyrody?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Michał
![]() |
![]()
Na kradzieże we Włoszech nie ma silnych, rok temu rozmawiałem z gościem z ambasady co i jak..i z Włochami też..i to co opowiadali..przechodzi ludzkie pojęcie. A raczej powiedziałbym, że pojęcie "dziki kraj" zyskuje całkiem inny wymiar niestety..
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2013
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: zJAWA 350 TS
![]() Online: 5 miesiące 3 dni 18 godz 49 min 46 s
|
![]()
Obcas buta - bo tutaj się mogę wypowiedzieć....podróżowałem tam, ale z plecakiem.
Jeśli chodzi o agroturystykę to tam lipa jest - my spaliśmy w tanich hotelach/hostelach i przez couchsurfing. Byliśmy we wrześniu - czyli już po sezonie, było dość pusto i fajnie. Miedzy miastami,albo winnice, albo plantacje oliwek. Polecam wina negramaro - czerwone wytrawne. Polecam zobaczyć Bari, Lecce, Ostuni i koniecznie wejść go jakiegoś truli/trulla - takiej fajnej chatki - tutaj to Alberobello bym proponował - jest ich tam najwiecej ![]() Fotek parę z wyjazdu możecie tutaj zobaczyć: https://picasaweb.google.com/1075495...KDQrJ3z6pus8AE
"Logowanie się na forum jest jak wchodzenie do knajpy za rogiem - zawsze te same mordy przy barze, barman rzuci drwiną a kiblu trochę śmierdzi... Jednak się przychodzi." by Matjas Nie piję alkoholu skażonego....akcyzą. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
![]() Online: 11 miesiące 6 dni 20 godz 1 min 29 s
|
![]()
Objechałem Sycylie w kwietniu autem z wypożyczalni co przy 4 osobach jest sprawą niedroga. Temperatury bardzo fajne bez przesady w żadna stronę.Noclegi zarezerwowane dzien wcześniej przez booking.com, hostelworld lub hostels. Nie są to hostele jako takie a w 99% przypadkach prywatne apartamenty. Przy 4 osobach ma się całe mieszkanie dla siebie. Cenowo wychodziło to 20-30 euro za nocleg (za wszystkich). Wada jest taka, ze często trzeba na miejscu.dzwonić do.wlasciciela żeby przyjechal na miejsce i nas wpuścił a nie każdy mówi po angielsku. Pizza średnio 7 euro. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to nic złego nie mogę powiedzieć. Warto przepłynąć na Favigniane przy Trapani. Palermo fajny chaotyczny włosko arabsko afrykański klimat. Sporo fajnych.miejsc poza głównymi trasami.
Edit: Mogłem coś popieprzyc z cenami noclegów ale tak czy inaczej nie było drogo Ostatnio edytowane przez czosnek : 23.11.2014 o 10:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Dzięki, dzięki. Poproszę o jeszcze...
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Krosno
Motocykl: xl700
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 17 godz 31 min 41 s
|
![]()
Z końcówki buta polecam miasteczko CRACO opuszczone w latach 60tych XX wieku. Wynieśli się z powodów dużej aktywności sejsmicznej. Robi dość upiorne wrażenie. A i okolica jakaś taka bezludna.....
Na Sycylii wizyta na ETNIE. Pod górę kolejką i samochodem, a zejście polecam pieszo. Uwaga na buty!!! Żużel jest tak ostry, że można wrócić bez podeszwy ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
|
![]()
Co sądzicie o tym?
http://www.travelmaniacy.pl/artykul,...,2249,2,0.html
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Pilnie poszukuję transportu z Włoch. | redrobo | Umawianie i propozycje wyjazdów | 22 | 20.02.2018 02:34 |
Południe | ramoneza | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 110 | 04.10.2013 20:58 |
Prom z Włoch do Chorwacji | Bartas | Przygotowania do wyjazdów | 7 | 15.07.2011 09:33 |