|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
01.07.2015, 00:32 | #21 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
Inne do Afryki nie mają ale do wielu motocykli np JT robi z gumką
|
01.07.2015, 01:53 | #22 |
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 miesiące 1 tydzień 4 dni 23 godz 54 min 30 s
|
Może to kogoś zainteresuje.
Od zawsze przejawia się wątek stosowania części hondowskich i ich zamienników. Te pierwsze krytykuje się za cenę, a te drugie lubi się za cenę. Gumę na zębatce zdawczej często traktuje się jak fanabęrię, zbytek; bez gumy też przecież pojedzie, a większy hałas zagłusza głośniejszy wydech... Blaszana osłona na tylnej zębatce też budzi politowanie, bo niby po co ona. Chyba tylko dla większych kosztów... Każdy robi i wydaje swoją kasę według swojego uznania. Ja po obserwacji w poprzednim motocyklu zamienników filtrów, klocków i napędu o którym teraz mowa, postanowiłem konsekwentnie stosować tylko oryginały i po przejechaniu 140tyś ich zużycie wyglądało tak: 40 000 -zmiana pierwszego napędu kpl 61 000 -zmiana zębatki przód 76 000 -zmiana napędu kpl 93 000 -zmiana zębatki przód 101 000 -zmiana zębatki przód 112 000 -zmiana napędu kpl 121 000 -zmiana zębatki przód 136 000 -zmiana zębatki przód Nigdy nie zdarzyły mi się wypadnięte rolki w łańcuchu i zwykle wyglądał tak, że jeszcze dałby radę, ale świadomość jak wyglądałaby jego współpraca z nową zębatką powodowała zmianę kpl. Nowe zębatki zdawcze zawsze wchodziły na wałek z małym luzem. Smarowane Matjasową olejarką, jazda od kilku lat na Mitasach, czyli jak tylko możliwe to nie po czarnym. Może ktoś dla porównania robi zapiski, ile wytrzymują jakie zamienniki? |
02.07.2015, 12:22 | #23 |
przemieszczacz
Miasto: Skierniewice
Motocykl: LC8, exc-f 250
Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 19 godz 30 min 15 s
|
Napęd DID 525VX zwykły praktycznie nie smarowany regularne topienie w błocie, mało jazdy po piachach - wytrzymał 35 tys. km i zaczęły rolki odpadać
Razem z tym łańcuchem założyłem zdawczą sunstara - wytrzymała 30 tys i ząbki odpadły Tył JT 46z jeszcze by dała radę. W tym sezonie założyłem znowu DID 525VX + przód zębatka JT, tył JT 47 i po przejechanych kilku tys km śmiem twierdzić, że ten napęd nie wytrzyma nawet połowy przebiegu poprzednika. Nie wyciągnał się ale już lata jak szmata na boki.
04.07.2015, 07:44 | #24 |
Administrator
|
AT kupiłem z nowym napędem iris , sprzedający założył najgorsze co istniało dzięki czemu napęd ledwo dociągnął do 20tyskm i już ciągnął się po ziemi.
Teraz mam DID , po 13tyskm zmieniłem zdawczą i po kolejnych 16tyskm kolejną zdawczą . Zdawcze bezgumkowe. Obecnie na łańcuchu mam 42tyskm i druga zdawcza dopiero delikatnie sygnalizuje że już trochę pojeździła. Teraz albo ją zostawić i jeździć dalej ile napęd da radę albo zmienić jeszcze raz zdawczą i z 15 tyskm dostukać. To zużywająca się zdawcza przyspiesza rozciąganie łańcucha a jej wymiana co parenaście tyskm jak widać zdecydowanie polepsza kondycje napędu. Smaruję tylko hipolem systemem ręcznym czyli szczoteczką.