![]() |
|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
Gość
Online: 0
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#2 | |
![]() Zarejestrowany: Jan 2018
Miasto: Wrocław
Motocykl: OBECNIE CRF 1000 L Adventure Sports
Przebieg: 240 000
![]() Online: 1 dzień 5 godz 41 min 29 s
|
![]() Cytat:
dzięki myku, tak zrobię, właśnie pogrzebałem trochę w Twoich starych postach i trochę z tego zaciągnę ![]() PS przejechałem całą Skandynawię do okoła po obrysie w samotności. Więc wiem jak się jedzie sam a jak z grupą. Jedno i drugie ma swoje plusy. Wyjechało nas 3 ale dwóch niestety nie dojechało na miejsce ( wypadek itp) więc stwierdziłem że jadę dalej sam. I powiem Ci że od tamtej pory nie przejmuje mnie juz że samemu to smutno bedzie. Ustalam datę i lecę. Czy sam czy z kimś .....jako stary driver wiesz , że chętnych jest zawsze dużo, ale na wyjazd pojedzie już znacznie , znacznie mniej ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Nie wiem co przez ten off rozumiesz ale było ostatnio jak kolesie popłynęli na grubą kasę za zjazd z drogi. Nie pomogę bo nie byłem tyko sygnalizuję. Może ktoś bardziej obczajony z tematem się wypowie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 42 min 22 s
|
![]()
Dokladnie jak Emek mowi.Off nie rowna sie off.To po prostu nieutwardzone drogi i moze z 20km glebokiego piasku na calej wyspie.Reszte roboty robia rzeki i to jest to co ta wyspe charakteryzuje.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
|
![]()
mam jeszcze pytanie do tych którzy byli, mianowicie czy można na islandi zostawić namiot w interiorze i polatać gdzieś na lekko? Chodzi mi głównie o kradzieże tego co zostawimy. Mieliście jakieś problemy w tym klimacie?
Brody: Średnia głebokość to tak 60 cm z filmów wynika - jak to oceniacie ? Przekraczanie w butach tej głębokości zawsze będzie wiązało się z ich przemoczeniem. Ktoś korzystał z innego patentu aby tak się nie działo ? Oglądałem film o ich przekraczaniu na moto i wnioskuje że jazda często kończyła się .... glebą w środku brodu. Więc może lepiej w asekuracji to przeprowadzać będąc tak daleko od domu. Co sądzicie ? Tylko nie piszcie że można w mokrych jechać bo można ale jak nie ma ognisk to to nie wyschnie do wyjazdu. Nie boję się wody zimnej ale jazda przez 14 dni w mokrych butach średnio mi się podoba ![]() ![]()
![]() |
#6 |
|
![]()
Hehe....kazdy bród jest inny. Rano plytszy wieczorem glebszy. Kamole na dnie...dziury ktorych nie widzisz. Otoczaki śliskie i grzaskie. Woda jak mleko i nic mie widzisz co cie czeka. Szerokie glebokie o spokojne oraz ich przeciwienstwo. Kazdy inny. Wiadomo ze samemu jadac jest inaczej i jak jak sie zacznie to jestes sam. Mnie zawsze rzeki przyprawialy o rozstrok nerwowy hehe... ale to urok Islandii i po to die tam tez jedzie. Co do mokrych butow to wiadomo ze beda. Dlatego worki na smieci ratuja cieplo stóp.co do rozbijania sie w interiorze to tylko kempingi a jest ich kilka w roznych czesciach wyspy wiec spoko. Nikt nic ci nie buchnie. Na dziko sie nie rozbijesz bo moze to byc drogie. Duzo ludzi zostawia namioty na kempingach i chidzi z buta . Ale w sumie nie euemczy ta opcja ma sens bo po co masz wracac do namiotu? Jedz z calym majdanem jak najmniejszym i tyle
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Myku czytalem na stronach ministerstwa turystyki Islandii, ze biwakowanie w interiorze na dziko fo 3 namiotow na jedna noc jest dozwolone tylko nie na terenie gdzie jest zakaz, wiec mozna spac poza parkami wszedzie gdzie nie prywatny teren
Pozdrawiam Husky ŻYJ, PODRÓŻUJ, KORZYSTAJ...... BO PRZYJDZIE KIEDYŚ TAKI DZIEŃ , KIEDY JUŻ TEGO NIE BĘDZIESZ MÓGŁ ROBIĆ......... Ostatnio edytowane przez Neo : 24.11.2018 o 22:34 Powód: Poprawienie cytowania |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Tak chyba jest jak piszesz ale na kempingu masz normalną toaletę i lazienke zeby doprowadzić sie do porzadku. Poza tym sa tez fajne chatki ratownicze w ktorych rzekomo nie wolno ot tak nocowac ale czesto z nich korzystalem hehe...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: psary
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 miesiąc 2 dni 8 godz 18 min 10 s
|
![]()
kwestia planowania dnia pomoże...jezeli w danym dniu będzie z 10 brodów to lepiej na koniec nocować pod "dachem" nie jest znowu to takie drogie..
jak na trasie w danym dniu jest spokojnie to nie ma tematu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
![]() Cytat:
Tylko, ze co kilkadziesiat kilometrow sa jakies atrakcje, gorace zrodla, gejzery, ladne widoki, wulkany itp. Wiec pasuje stanac, zrobic zdjecie, wejsc do wody, cos zjesc itp. Ja w zeszlym roku spedzilem na Islandii prawie 3 miesiace, z czego caly czas jezdzilem, ani razu nie spalem w jednym miejscu wiecej niz jedna noc pod rzad. Jezdzilem busem, z ekipa, duzo zwiedzania, robienie zarcia ( w konfortowych warunkach, bo w busie, gdzie nie wieje, nie pada, duzo produktow i dobra kuchenka) Robilem srednio 200 km na dzien, Ale bywaly dni, ze zrobilem 100, czyli 2-4 godziny w busie, a reszta to zwiedzanie, kapiele, trekingi itp. W 14 dni robilem objazdowke z jakims trekingiem, lub wjazdem w interior( Askja, Landmanalaugar) W 10 dni mozna objechac wyspe, ale wtedy juz zabraknie czasu na przyjemnosci. Jak masz czas, to zostan na wyspie tydzien dluzej, bo naprawde warto, jezeli tylko chcesz cos zwiedzac. Na motocyklu wszystko zajmuje wiecej czasu i jest trudniejsze( ubieranie, pakowanie, gotowanie) i czasami odechciewa sie lazic po ladnych miejscach, czy zamoczyc tylek w goracej wodzie.
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Islandia Interior z rozmachem 2019 rok , zapraszam... | Husky | Umawianie i propozycje wyjazdów | 54 | 18.06.2018 08:03 |
Termin zlotu na MRU | diverek | Umawianie i propozycje wyjazdów | 9 | 13.05.2010 19:08 |