|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
23.08.2019, 10:55 | #7 |
Administrator
|
Oddałem alkomat do przeglądu pod kątem wątpliwości wskazań na ostatnich zlotach.
Przy mnie podłączano pod rożne stężenia i faktycznie zdarzył się błąd. Krótko mówiąc serwisantka która go rozbierała stwierdziła że do przewodów czujników dostała się ślina która mogła/powodowała błędne odczyty. Na szczęście nie dostała się na czujnik który mógł się uszkodzić. Podsumowując to nie urządzenie było winne tylko eksploatacja. Przygotuję instrukcję obsługi i pomiarów dla wypożyczających którą będę przekazywał z urządzeniem. Główne zalecenia z instrukcji obsługi: - Uważaj , aby podczas wdmuchiwania powietrza ślina nie dostała się do urządzenia. - Podczas testu nie blokuj wylotu powietrza. - Odległość od ust 2.5cm. - Pierwsze 2-3 pomiary po dłuższej przerwie mogą być nie dokładne. - Nie dokonywać pomiarów bezpośrednio po spożyciu i paleniu , odczekać minimum 20 minut. - Chronić czujnik przed wilgocią i cieczami. - Chronić przed niskimi i wysokimi temperaturami. - Trzymać z dala od anten tel komórkowych lub nadajników. - Nie rozpoczynać pomiaru póki tester nie będzie gotów ( lewa zielona kontrolka) Wyniki pomiarów - prawa kontrolka: - zielona - poniżej 0,05mg/l ..... do 0.1g/l - żółta - 0.06-0,1mg/l ..... do 0.2g/l - czerwona powyżej 1,1mg/l.... powyżej 0.2g/l - wykroczenie pow 0.5g/l - przestępstwo Migające dwie czerwone z przejściem na żółte z sygnałem dźwiękowym - niewłaściwa próbka - powtórzyć pomiar. W tej chwili odebrany z serwisu alkomat jest sprawny i poprawnie wskazuje.