|
Zastosowanie praktyczne Pytania i porady |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
18.08.2020, 10:38 | #11 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Nie testowałem więc nie wiem. Jak dla mnie to problem wtórny skoro i tak zasięg GSM jest potrzebny to wysłanie pinezki zamyka temat jak dla mnie.
|
18.08.2020, 10:47 | #12 |
Miasto: Jarocin
Motocykl: RD07
Online: 1 tydzień 4 dni 13 godz 54 min 37 s
|
Można i na mapie papierowej (bezawaryjnej) ale chodzi o to by cały proces uprościć do minimum. Musisz się zatrzymać, żona również by wysłać Ci pinezkę, następnie jeżeli korzystam z IGO współrzędne pinezki wklepać do nawigacji i dopiero jazda.
|
18.08.2020, 11:06 | #13 |
Miasto: P-ń
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 47 min 28 s
|
Masz to wszystko w Gmapach a dalej kombinujesz. Rozumiem że są prądożerne, ale czy wyważanie otwartych drzwi jest konieczne?
|
18.08.2020, 11:10 | #14 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Z mojego doświadczenia a parę razy już ktoś się zgubił to opcja jazdy za kimś kogo chce się dogonić mało szczęśliwa jest. Wystarczy nawrotka na autobahnie i cały plan się mocno komplikuje. Jak juz ktoś się zgubi to staje, puszcza pinezkę i czeka aż się do niego dojedzie lub puszcza mu się pinezkę jak to on pomylił drogę i się czeka aż dojedzie na właściwy szlak.
Operacja odebrania pinezki i nawigowania do niej w google maps czy innej navi jest szybka i prosta. Żeby odebrać pinezkę czy cokolwiek zdziałać i tak trzeba się zatrzymać. Klepanie współrzędnych w nawigacji skoro szukasz aplikacji na tela uważam za bezsensowne bo przeca najszybciej skorzystać z tego właśnie telefonu. Inna opcja jest taka że dajesz drugiej osobie SPota czy innego inreacha i masz w aplikacji położenie na bieżąco (mniej więcej). To opcja droższa i mniej wygodna niż zwykłe wysłanie własnej lokalizacji i również wymaga przejścia na aplikację nawigacyjną. Kiedyś używałem aplikacji, która SMSem wysyłała dokładną lokalizację na zadany numer tela za jednym klikiem, coś jak namiastka SPOTa , którego nie miałem a rodzina jak dostała info z lokalizacją spała spokojnie wiedząc co się ze mną dzieje. Po kliku otwierała się w dowolnej apce nawigacyjnej i stykło kliknąć prowadź. Plus był taki że nie musiałem mieć internetu, żeby puścić sms starczył zasięg GSM. |
18.08.2020, 11:36 | #15 |
Miasto: białystok
Motocykl: ktm 640 adventure
Online: 3 miesiące 4 tygodni 11 godz 42 min 48 s
|
Osmand ma opcje pokazywania wszystkich czlonkow grupy. Potrzebny jest do tego Osmand i jakas dodatkowa aplikacja Telegram, ktora w tle wysyla wspolrzedne na serwer. Nie testowalem ale przebrnalam przez proces instalacji i... nie udalo mi sie namowic jeszcze kogos by to sprawdzic w bojach... Temat kto szuka czy goni kogo to juz raczej instynktownie w grupie... z dobrym trackingiem wydaje mi sie, ze grupa zwalnia a gapa probuje nadgonic...
Opis tu: https://osmand.net/features/tracker |
19.08.2020, 08:33 | #16 |
|
Jak to mówią lenistwo jest motorem wynalazków. Gdy Carl Benz skonstruował pierwszy samochód wszyscy dookoła mówili podobnie "po cholerę on to zbudował skoro są konie? " i pewnie do dzisiaj byśmy nimi jeździli gdyby nie jego żona.
|
20.08.2020, 12:16 | #17 |
Miasto: Nowy Sącz
Motocykl: CRF1000
Online: 5 dni 22 godz 32 min 26 s
|
Jestem teraz 50 km od mojej żony i sprawdzam z Ciekawości jak jest z tym problemem nawigowania, który opisujesz.
Klikam na jej ikonkę i pierwsza opcja jaka mi wyskakuje w Google, to wyznacz trasę. Jest akurat w miejscu gdzie zasięg jest bardzo symboliczny i łapie tylko na górkach a pokazuje ją dokładnie. |
20.08.2020, 22:22 | #19 |
|
Oczywiście-bo...........jest kobietą?
|
|
|