|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
24.11.2020, 01:37 | #11 |
W związku z moją robotą nawymieniałem się łożysk różnej maści.
Kiedy pojawia się zużycie w kótkim czasie i się powtarza to nie wydaje mi się żeby to była wina łożysk. Trzeba to rozpatrywać jako cały zespół,a więc; W zależności od budowy; Stan powierzchni dystansów pod zimerami ,oś prosta - krzywa ,stan gniazd pod lożyska,dystans między łożyskami.Ten ostatni często bagatelizowany.Jak nie mamy powinniśmy zaopatrzyć się w suwmiarkę,pomierzyć szczególnie wymiary osiowe(bo promieniowe da się wyczuć oprawiając łożysko) .Suma wymiarów osiowych musi się zgadzać w innym przpadku przy dokręcaniu osi wstępnie naprężamy łożysko,a .tego zwykłe łożysko kulkowe bardzo nie lubi .Niezbyt wprawna ręka nie jest w stanie tego wyczuć.W szybkim czasie pojawi się mikrołuszczenie bieżni łożyska. Ślizg pod zimerem, tu nie ma miejsca na fuszerę. Koledzy próbować naprawiać samemu. Życzę sukcesów, i do zobaczenia na drodze. |
|
|
|