![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Kumpel trampkiem 600 na TKC 70 zrobił 22.ooo km. Miały jeszcze trochę mięsa...
Na wjazd na górę piachu założył używane tkc80 i motoz rallyZ. Szybko wrócił do TKC70... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2017
Miasto: Łódź
Motocykl: Tuareg
Przebieg: rośnie
![]() Online: 2 miesiące 2 dni 4 godz 27 min 16 s
|
![]()
nie będę dyskutował z tezami, że opona kilkunastoletnia jest świetna i że można dynamicznie jeździć przez 30 tysi. na komplecie opon, ale w piachu polatałem "trochę" afryką i nowe TKC80 + rallyZ jakoś dają radę. Jak ktoś zakłada ścięte opony i rusza w piach, to słaby pomysł żeby recenzować ogumienie, a jak jeszcze woli, nawet nowe - TKC70 w teren, to już całkiem musi być hardcorem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Nie każdy lubi, jak mu guma wyje. TKC70 są dużo bardziej ciche. Kolega raczej z tych spokojnych, asertywnych motocyklistów.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Administrator
![]() |
![]()
Dla przypomnienia , mowa o Michelinach Anakee2 oraz Adventure a nie o każdej przypadkowej oponie innych producentów czy modelu w kontekście kilkunastoletniej eksploatacji.
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Ten minerał przekładniowy tylko całą felgę fajda.
Ale skuteczny w smarowaniu jest, to prawda.
![]() |
#6 |
Administrator
![]() |
![]()
Mazurkasie , tak używałbym gęstego oleju bo to działa i praktycznie nic nie kosztuje.
Ale przecież każdy robi co chce i używa co mu pasuje. Jak policzyć koszt psikadeł to może przekroczyć wartość łańcucha nie smarowanego. Czasem eksperymentalnie zrobiłem jedno smarowanie a to białym smarem , a to olejkiem w psikadle , potem znowu raz super profesjonalnym sprejem. Przebiegi do kolejnego smarowania podobne a czy skuteczne skoro na hipolu zrobiłem te 60 tyskm? To na sprejach musiałbym minimum 80 tys zrobić by uznać że mają jakikolwiek sens. W rowerach też stosuję hipol , w moim łańcuch ma blisko 10tyskm i ma się całkiem dobrze ( syn dolatał do ok 12tyskm ale on radykalniej eksploatuje) . A w sklepie rowerowym słyszałem że 3-4tyskm to teraz norma dla łańcuchów.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 10.03.2024 o 07:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
Oczywiście, że olej jest najlepszy (przekładniowy oczywiście). Tak smarowany co 300 km, zestaw potrafi wytrzymać nawet w cięższych i mocniejszych sprzętach (np. FJ1200, czy XJR) 50 kkm. Jedynie tryb zdawczy w międzyczasie trzeba wymienić. Mowa o jeździe dynamicznej bez pałowania. Oczywiście jakość oleju/firmy ma też znaczenie. Tak przynajmniej wynika z mojej praktyki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() |
![]()
Dzieju pragnę Cię uspokoić, że Anakee Adventure robią takie same przebiegi jak Anakee 2.
Duzy GS przód 33 tys. km i się skończył tył 23 tys. i zostało mięsa na jakieś 5 tys. km. Profilaktycznie zmieniłem na nowy przed dłuższą trasą a teraz założyłem znów i jak ją dojadę do końca to dam znać ile wyszło. Z tym, że dużo jeżdzone z pasażerem a to też wpływ na zużycie tyłu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Administrator
![]() |
![]()
I to jest dobra przebiegowa wiadomość
![]() Ale wolałem kształt dwójek i ich ciut lepsze zdolności po za twardym.
![]() |
#10 |
Miasto: Tak trochę z Północy
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 3 dni 17 godz 21 min 38 s
|
![]()
Dwójki byle lepsze, ale te też dają jak narazie radę, potwierdzam powyższe spostrzeżenia.
Obecnie mają jakieś 4 tys km, pewnie nie wytrzymają 20 tys km 😜 ale są bardzo dobre, jak na to co jest dzisiaj na rynku sensownego dostępne. Też użytkuję z powodzeniem w F800GS w wersji adv, ale tu bardziej szosowo.20241020_114940.jpg Wysłane z mojego SM-A525F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Ktm 390 super adventure albo adventure R | zylek | KTM | 10 | 30.11.2022 12:36 |
Michelin Anakee Adventure | Melon | Hamulce, kola, opony | 26 | 13.06.2021 00:07 |