![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Motocykl: RD07a
![]() Online: 7 godz 18 min 19 s
|
![]()
Witam,
podczas ostatniego wypadu na moto zjeżdzałem z przełęczy w Austrii (2 os, lekki bagaż 20kg) na ogonie miałem 2 GS solo, więc nie mogłem odpuścić ![]() Po pewnym czasie zauważyłem, że po wciśnięciu przedniego hamulca do połowy motocykl zaczyna hamować skokowo. Nie chce mi się uwierzyć, że mogły się pokrzywić tarcze (AT 2003, kupiona w marcu z 9,5 tys przebiegu - wszystkie części: tarcze, klocki są oryginalne). Będę rozbierał w ten weekend. Czy myślicie, że mogły się skrzywić? Jakie mogą być inne tego powody? Pozdrawiam Piotrek |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Common Rejli
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
Łysollowi się pogięły w siódemce i jest to jedna z kilku rzeczy, na podstawie których wywnioskował, że XTZ750 jest lepsza.
![]() Zamiast rozbierać - podnieś przednie koło, zakręć, weź przyłóż do lagi cokolwiek (a najlepiej jakiś marker, flamaster) i przy kręcącym kole przysuwaj mazaka do kręcącej się tarczy. Zobaczysz czy: a) tarcza fucktycznie krzywa b) gdzie jest krzywa.
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]()
Czemu nie hamujesz silnikiem? Niczego nie spalilem, nie przegrzalem i nie pokrzywilem zjezdzajac z 5-cio tysiecznych przeleczy 470 kg Afryką. Nissiny GS.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Jak najbardziej hamowałem silnikiem i tylnim hamulcem również. Przy ostrej jeździe w dół (prosta ogien i dohamowanie przed serpentyną) hamowanie silnikiem nie daje wystarczającego opóźnienia, trzeba mocno dohamować hebelkami. Jak poczułem, że się przypaliły lekko to przestałem się wczuwać.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]()
Oj ty niegrzeczny!!!! Było sie scigac z GSami
![]()
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Teraz sobie uprzytomniłem, że tarcza mogła się skrzywić podczas gleby w Rumunii. Moto poległo na górskiej, leśnej, potokiem płynącej
![]() Jako, że zakładam na 90% skrzywioną tarczę, czy możecie koledzy polecić dobre firmy produkujące i kto w Polsce je sprzedaje? Zależy mi na czymś bardzo dobrej jakości. Wracając do mojego pytania o polecane tarcze hamulcowe, to udało mi się namierzyć: Lucas, EBC i oryginały. EBC raczej odpadają z powodu kiepskich opinii zostaje Lucas i oryginał. Na stronie: http://www.davidsilverspares.co.uk/p...enuine-spares/ są oryginały w cenie 62 GBP za sztukę. Wysyłają do Polski, teraz czekam na odp. ile przesyłka. Lucasy znalazłem za ok 400 PLN za sztukę na sieci. Wyszperałem jeszcze coś takiego: http://www.stealthproducts.co.uk/products/gallery.php ale raczej się nie zdecyduje. A co Wy polecacie w temacie tarcz? Pozdrawiam Ostatnio edytowane przez Dzieju : 23.02.2013 o 08:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 22 godz 47 min 16 s
|
![]()
na poprzednim forum przewinął się jakiś wątek o tych tarczach:
http://www.allegro.pl/item371295558_...wasaki_tm.html używa ktoś takich? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
A proszę Ciebie bardzo
![]() ![]()
![]() |
#9 |
|
![]()
Te z UK z przesyłką UPS wychodzą 800 pln za komplet, więc tyle co Lukasy.
No i pytanie, które lepsze? A co z tymi z allegro z poprzedniego posta- Ronina (polska firma DDT) - na stronie piszą, że mają gwarancję na odkształcenia termiczne... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Administrator
![]() |
![]()
Mam tylną EBC , działa prawidłowo żadnych uwag , dałem kiedyś 300zł.