![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Biała Podl./Warszawa
Motocykl: Afryka? Nie, dziękuję. ;)
Przebieg: 60000
![]() Online: 1 tydzień 1 godz 37 min 9 s
|
![]()
Ładowanie ok.
Nie wiem jak jest zrobione ssanie w Afryce, ale myślę, że to nie wina linki, tylko jakiegoś tłoczka itp. który przesuwa się w gaźniku. Jest w ogóle źle. Kiedy silnik jest rozgrzany można odpalać bez ssania, ale kiedy nie, to trzeba go użyć - logiczne ![]() Izi zrobił wtyczkę jak dla normalnego klienta po prostu ![]()
Yamaha XTZ 800 Super Tenere ![]() Ostatnio edytowane przez Dzieju : 07.02.2013 o 09:00 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: WROCŁAW
Motocykl: RD07
![]() Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
|
![]()
Może i będzie działało, ale jeśli chcesz być spokojniejszy ( a piszesz, że niepokój Cię trapi elektryczny...) to proponuję rozwiązanie wymagające pracy ale nie kasy:
Wymień całe przewody fazowe - trochę zabawy ale jeśli potrafisz to: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4510. Jeśli nie chcesz dłubać tak głęboko, to przynajmniej połącz przewody za pomocą konektorów, po złączeniu zalej cyną a wszystko włóż w izolację termokurczliwą. Powodzenia. Oddtłuść konektory w okrągłej wtyczce (pewnie ktoś waleliną zasmarował). Pilnuj napięcia ładowania. R |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]()
Mam wtyczkę przez 7 lat, psikalem do niej dwa razy w roku "Kontaktem" nic jej nie było. W tym roku przelutowalem tylko konektorki na nowe, ucinając po kawaleczku kabla od prądnicy. Kostka ma sens, jest rozłączna mozna wymienić spalony regler, można pomierzyć napiecie uzwojenia. Łatwiej diagnozować.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2010
Motocykl: Juz nie mam
![]() Online: 1 miesiąc 3 dni 15 godz 1 min 41 s
|
![]()
witam.historia jest taka.nabylem krolowa z przebiegiem niecale 10tys.skarbonka oprozniona musialem podebrac dzieciakom.afri stala jakies 2 lata nieruszana.na sprzedarz podladowali aku no i odpalilem czyli kupilem.zadowolony!na pierwszej minimalnej wyprawce zadowolony!na troszke dluzszej ju nie.PRZESZCZEGAM! PADL AKUMULATOR i regler zakonczyl swoja zywotnosc a ja trase w ALPACH .moral? dzwoncie do RAFWRO -pomoze na 100% pozdrawiam i dziekuje. Ide dalej.moze stworzyc temat- NABYLEM KROLOWA CO MUSZE SPRAWDZIC PRZED.......LUB PO KUPNIE. Zaznaczam moja koles niejezdzil 2 lata czyli przez 5 lat zrobil niecala 10tys.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() |
![]()
A mnie sfajczyła się wtyczka gdzieś koło Połoniny Równej cudem wróciłem do Polski.Już myślałem ze czeka mnie 2 dni w Górach Ukraińskich. Dziś rozebrałem sfajczona kostka i podczas demontażu odpadły kable. i widzę że kolejność nie jest istotna będę lutował zobaczę czy regler padł czy tylko kostka.
![]() Sprawdzajcie to połączenie !!! jeślim chcecie wrócić do dom bez nerwów. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Kielce/Wawa
Motocykl: RD04
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 tydzień 3 dni 18 godz 17 min 27 s
|
![]()
Między fazami od alternatora (niskie obroty) mam ok:
1-2 32V 2-3 8V 3-1 23V Faza - masa każda ok 33 V Ładowanie do bani, na 5000 ok 12,5-12,7 Szto diełać?
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 1 godz 13 min 57 s
|
![]()
Prawdopodobnie coś nie tak z jednym uzwojeniem. Zmierz rezystancję każdej pary.
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 5 godz 57 min 58 s
|
![]()
Miałem to samo..duzo nizsze napiecie na jednym przewodzie..Przezwojenie stojana rozwiazało problem
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: May 2010
Miasto: Kielce/Wawa
Motocykl: RD04
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 tydzień 3 dni 18 godz 17 min 27 s
|
![]()
Ale możliwe, że jak za mało idzie do regla to on dalej wypuszcza też za mało?
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Przypalona wtyczka | hero | Układ elektryczny i zapłonowy | 53 | 26.07.2021 23:01 |
Czarny kabelek z reglera | sambor1965 | Układ elektryczny i zapłonowy | 8 | 30.09.2010 14:14 |
Wtyczka do pompy potrzebna | sambor1965 | Uklad paliwowy i wydechowy | 2 | 22.09.2010 00:11 |
okablowanie reglera | Vooytas | Układ elektryczny i zapłonowy | 3 | 30.06.2008 21:36 |