|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
15.04.2009, 09:39 | #92 |
Administrator
|
A może jeszcze zapodać oprócz woltomierza, cisnienie w kołach, cisnienie atmosferyczne z wilgotnością ( to ma wpływ na moc silnika) , może jeszcze stałą analizę spalin połaczoną z jakimś komputerkiem do regulacji składu mieszanki?
Żeby tylko goldwing z tego nie wyszedł. No dobra, trochę żartuję .....
15.05.2009, 14:35 | #94 |
Miasto: Za zielonymi górami, za lasami
Motocykl: czarny, pomarańczowe ladaco
Online: 7 miesiące 1 tydzień 1 dzień 11 godz 24 min 58 s
|
Cuś się ruszyło w temacie fullwypaśnych woltomierzy?
|
28.05.2009, 11:20 | #95 | |
orange crush
Motocykl: XL600V
Przebieg: ogromny
Online: 2 tygodni 1 dzień 7 min 58 s
|
Cytat:
SPANNUNG INDIKATOR VOLT ANZEIGE VOLTOMETER VOLTAGE |
|
22.08.2009, 02:50 | #96 |
Miasto: WROCŁAW
Motocykl: RD07
Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
|
Voltomierz w tripie
Hej,
W obawie przed takimi przygodami jak: spalenie elementów instalacji, zniszczenie akumulatora, walka z wyjęciem spuchniętego trupa, smrodu zgniłych jaj i innych skutków przeładowania napięciem około 20 V uderzającym w instalację po uszkodzeniu regulatora, postanowiłem: Poświęcić 2 noce z urlopu na wykonanie voltomierza stale wskazującego napięcie w instalcji. Zależało mi na tym aby ustrojstwo upchnąć w dobrym miejscu oraz skomponować z afri tak aby wyglądało jak by wyszło spod ołówka małego człowieczka, któremu płaci Pan HONDA. Moją uwagę przykuła niezagospodarowana prawa strona tripa. Pomyślałem, że można tam wkomponować kilka diód LED wskazujących zakres ładowania. Nie jestem elektronikiem, jedyne co mam, to cierpliwość i troszeczkę zdolności manualnych dawno odkrytych na ZPT. Obecnie jedyne moje narzędzia pracy to głowa i komp..Mówię to, aby zwrócić uwagę, że KAŻDY może wykonać to samodzielnie posiadając dwie pięciopalcowe przednie łapy, czas i 18 zł. (kupiłem w pierwszym lepszym sklepie elektronicznym) Do rzeczy: Pan Google pokazał to: http://www.nordelektronikplus.pl/oferta_det.asp?show=0&g=29&pg=29&sg=1&id=440&los=0 ,8292787 Działa to tak: Pierwsza czerwona dioda: poniżej 12V – error Druga zielona dioda – 12V – ok. Trzecia zielona dioda – 13 V – ok. Czwarta zielona dioda – 14V – ok. Piąta czerwona dioda – powyżej 15V – error – ( testowałem podłaczając 17V od ładowarki laptopa – świeciły wszystkie wraz z ostatnią czerwoną sygnalizującą zbyt wysoki prąd ładowania) Rozebrałem tripa w poszukiwaniu miejsca – nie było łatwo, ale udało się upchnąć wszystko a nawet zrobić dodatkowe podświetlenie z białymi diodami. Póżniej okazało się, że to konieczne bo żarówka w dawnym miejscu podświetlała od tyłu diody a poza tym była potrzeba zmiany kształtu pleksi rozprowadzającej światło, co już zupełnie zaciemniło wyświetlacz tripa. Zdięcia robiłem w nocy ale już widzę, że poprawię przy natur. Oświetleniu Wygląda to tak jak na fotkach w następnej odpowiedzi (podzieliłem bo doklejając tutaj, fotki pokazywały się jako linki) Czekam na opinie R Ostatnio edytowane przez RAFWRO : 22.08.2009 o 03:36 |
22.08.2009, 02:53 | #97 |
Miasto: WROCŁAW
Online: 3 tygodni 3 dni 2 godz 10 min 10 s
|
Voltomierz w tripie -fotki
fota nr 1 - voltomierz wyłączony
fota nr 2 - voltomierz włączony (włączony zapłon i wyłączone "duże" odbiorniki, pokazuje napięcie aku pow. 12V) fota nr 3 - voltomierz włączony ( włączony zapłon i włączone światła długie - symulacja braku ładowania) DSCN0003.JPG DSCN0006.JPG DSCN0007.JPG Ostatnio edytowane przez RAFWRO : 22.08.2009 o 03:37 |
22.08.2009, 12:01 | #100 |
lamer miesiąca
Miasto: Wa-wa
Online: 1 miesiąc 6 dni 21 min 23 s
|
Bomba! Jak nie będzie nadużyciem prośba o manual krok po kroku to myślę, że wielu skorzysta.
|
|
|