|
Umawianie i propozycje wyjazdów Masz już plan? Nie masz? A może szukasz kompana w podróży? Brak Ci koncepcji na długi weekend, wakacje? Szukasz plecaczka? Nikt nie chce jechać na Elefanta? Tu szukaj bratniej duszy... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
19.07.2021, 12:40 | #1081 |
Czy na powrocie, jadąc np przez Słowację trzeba mieć test? Co jak nie będzie?
19.07.2021, 14:31 | #1082 |
Miasto: Parczew
Motocykl: Yamaha XT 1200 Z Super Tenere
Online: 1 miesiąc 2 dni 22 min 28 s
|
Chcieli na przejściach tzw. nietranzytowych.
19.07.2021, 16:50 | #1083 |
We wtorek wróciłem z Chorwacji przez Węgry, Słowację. Nikt na żadnej granicy nie chciał testów, ani w jedną ani w druga stronę. Jechałem z rodziną samochodem. Pod koniec czerwca byłem motocyklem w Rumunii tez nikt nie chciał testów .
|
|
19.07.2021, 17:25 | #1084 |
Plan mamy takie że jedziemy na kołach busem do Livorno, w poniedziałek rano prom do Basti i tyle. Cała trasa lecimy z napisem pod szyba TRANZYT FRANCE. My jesteśmy zaszczepieni, córce robię abtygena i tyle. Jak natrafimy na opór to bedziemy zmianiać trasę. Na ta chwilę na gov przepisy mówią że damy radę, weryfikacja w piątek.
To ma być włóczęga, nic nie mamy zarezerwowanego więc zobaczymy. Napiszę z drogi co tam na granicach.
19.07.2021, 17:48 | #1085 |
Mój młody jest teraz na Sardynii - ale generalnie to pokręcony wyjazd sobie zrobił - bo znaleźli tanie bilety do Neapolu z Warszawy - tam pozwiedzali i później pociągiem do Rzymu tam jeden dzień i wczoraj polecieli z Rzymu do Olbii.
Wszystko adhoc łapane Generalnie tylko test w genowy PL i nic już więcej nie chcieli od niego. Lot z Rzymu na Sardynie traktowany był jako lot wewnątrz IT - wiec bez testów itp Pokazywał mi przed chwilą La Calletta - pustki prawie nie ma ludzi na ulicy, plaży ( ja byłem w zeszłym roku to był tłum) . Zresztą to samo w Rzymie czy na Capri - pustki |
|
19.07.2021, 21:10 | #1086 |
Zakonserwowany
|
Byłem wczoraj na Słowacji pojeździć po górkach i uciąłem sobie pogawędkę ze słowackim policjantem na granicy w Koniecznej, jak zobaczył że mam w aucie elektryka to pierwszy zgadał bo też jeździ. Na Koniecznej wygląda to tak że do godz. 12 są codziennie i kontrolują, potem jadą w pizdu i nikogo nie interesuje czy ktoś ma szczepienie, test, czy nie ma nic na wjeździe. Na terenie Słowacji mówił żeby uważać bo na tranzyt jest 8 godzin i jak się trafi upierdliwy policjant to może być kłopot. Bo bez rejestracji w systemie, zaświadczenia o szczepieniu czy testu przebywać nie wolno i że robią kontrole pojazdów na zagranicznych numerach. Tyle mi powiedział.
Na Węgrzech nikt o nic nie pyta jak się deklaruje tranzyt. Za to na Słowenii wróciły znów kontrole na granicach i kolejki z tym związane. W IT jest mało turystów bo trzeba mieć szczepienie lub test. Od 26 wchodzą nowe kryteria oceny ryzyka i wszystkie turystyczne regiony mają być w żółtej strefie, czyli szmata na ryju wszędzie, godzina policyjna, pozamykane knajpy i bary, konsumpcja wyłącznie na zewnątrz i od 23.00 do łóżka, mają też podnieść kary za nieprzestrzeganie zasad. I w zasadzie kto nie ma szczepienia ma lokdałn i chodzi z buta bo środkami komunikacji miejskiej nie pojeździ. Tyle że makrony szczepią się na dużą saklę.
19.07.2021, 21:16 | #1087 |
Miasto: Ostrowiec Św.
Motocykl: KTM 640, NAT
Online: 3 miesiące 5 dni 20 godz 48 min 30 s
|
Na Słowacji bardzo dokładnie sprawdzają certyfikat szczepienia? W sobotę jedziemy, kolega będzie tydzień po drugiej dawce, certyfikat w mObywatelu już ma na zielono, ale wg. gov pl musi być:
"od daty tego szczepienia minęło co najmniej 14 dni". Jak zeskanują i nie wpuszczą to nie problem, pokręcimy się po naszych górach. |
19.07.2021, 21:34 | #1088 |
Zakonserwowany
|
Skanuja kod smyrofonem.
19.07.2021, 21:39 | #1089 |
Miasto: Ostrowiec Św.
Motocykl: KTM 640, NAT
Online: 3 miesiące 5 dni 20 godz 48 min 30 s
|
Dzięki, będziemy testowali czy tydzień wystarczy
|
19.07.2021, 22:34 | #1090 |
Miasto: Dubiecko
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 6 dni 15 godz 5 min 52 s
|
Wracam z Francji,przez Niemcy. Dzisiaj wjechałem do Polski. Kontroli..pytań.. (hotel, granice) nie było.
|
|
|