![]() |
#101 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2011
Motocykl: nie mam
![]() Online: 1 tydzień 6 dni 13 godz 39 min 49 s
|
![]()
Orzep.
zwykły materac to tylko dmuchana konstrukcja samopompa ma w środku gabkę, która pod otwarciu materaca sie rozpręża. Też trzeba dodmuchac, ale tu wystarczą 3-4 dmuchy by osiągnąć właściwą twardość. I nawet przedziurawiony nie staje się jakimś flakiem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#102 |
Zwykły przechodzień...
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: DW
Motocykl: GS12y
![]() Online: 2 miesiące 3 dni 11 godz 45 min 7 s
|
![]()
Ziarko, mądrego to miło poczytać - dziękuję.
![]() |
![]() |
#103 |
![]() Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Okolice Piaseczna
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 tygodni 4 dni 17 godz 3 min 39 s
|
![]()
Czy faktycznie to jest taki problem napompować materac o grubości 5-7 cm? Dużo się trzeba nadmuchać?
Mnie nie do końca przekonują te dmuchane gąbki - zajmują tyle samo miejsca co zwykła karimata. Mają też wady zwykłego dmuchanego materaca - dziurawią się, waga największa ze wszystkich rozwiązań. |
![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
Ajde Jano
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Rataje Słupskie
Motocykl: Raczej nie będę miał AT
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 9 miesiące 1 tydzień 2 dni 22 godz 34 min 55 s
|
![]()
Tych wad ,wydaje się, być pozbawiony mój materac . Nie jest to konstrukcja samopompująca , co swoje waży , tylko materac pompowany z wypełnieniem izolacyjnym . W moim przypadku sztuczny puch , droższe mają gęsi puch. Pompka jest elementem konstrucji i zapewniam że pompowanie idzie sprawnie. Jestem pewien że termarest też ma takie w swojej ofercie
Wysłane z mojego XT1032
BMW Club Praha 001 1.Nigdy nie polemizuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a później pokona doświadczeniem. 2.Czasami lepiej milczeć i sprawić wrażenie idioty, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. |
![]() |
![]() |
![]() |
#105 |
![]() Zarejestrowany: May 2013
Miasto: Okolice Piaseczna
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 tygodni 4 dni 17 godz 3 min 39 s
|
![]()
Znalazłem taką stronę: http://haertle.net/porady-turystyczn...c-turystyczny/
Kolega Adam się bardzo napracował, a nam się może przydać takie zestawienie - każdy może wybrać sobie co mu bardziej pasuje ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#106 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2008
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
![]()
Kolega się napracował, ale... niewiele z tego wynika dla moturystów. To jaką mata ma termoizolację nie ma znaczenia dla podróżujących motorkiem, natomiast istotną sprawą jest wygoda, objętość, trwałość (skuteczność) i rzadziej ciężar. I tak po wielu miesiącach, a być może i latach
![]() http://www.cascadedesigns.com/therm-...z-lite/product Dobrze się na tym śpi, ale jeszcze lepiej siedzi przy obozowaniu czy też w chwilach odpoczynku. Oczywiście nie daje to takiego komfortu jak materac dmuchany, tyle że nie ma to dla mnie znaczenia. Parę setek nocy przespanych! to dobra rekomendacja ![]()
![]() |
#107 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: mielec
Motocykl: pilnie sprzedam
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 50 min 41 s
|
![]()
Lupus - idelanie ujales sedno sprawy.
Ja tez do afryki zawsze biore karimate,ale taka dobra. Dmuchane, samopompujace sie tam nie sprawdzaja. Duza wygoda,jak sobie robisz sjeste w cieniu drzewa( czetso akacji). Rozkladasz karimate, kladziesz sie, lezysz,spisz godzinke, pozniej skladasz i jedziesz dalej. Z samopompujaca to bylby za duzy problem.
![]() |
#108 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Zambrów
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 64321
![]() Online: 1 miesiąc 5 dni 9 godz 15 min 6 s
|
![]()
Karimata ma jedną wadę - objętość ;(
Ale jak mam wybrać jakiś tam komfort (powiedzmy, że 30% tego co na dmuchawcu ale na CAŁYM wyjeździe) a spania w pełnym komforcie przez 30% wyjazdu a potem brak komfortu bo mata dziurawa... to zdecydowanie wybieram system wspomniany przez Lupusa. Jeszcze nie mam ale jak się będę wybierał w Afrykę poniżej Maroka to na pewno zakupię.
![]() |
#109 |
taaak, świeży- od listopada 2004...
![]() |
![]()
Rozumiem racje Lupusa- mocno on chudy i "letki" jest- więc marna grubość tejże karimaty nie robi mu problemu ,no i na Afrykę na pewno to najlepszy wybór, ja zaś ,ze względu na stare gnaty(a zdarzyło mi się spać na takiej jak wymieniana przez Lupusa i wesoło nie było rano) i brak w najbliższym czasie targetu pn.Afryka, jednak wybiorę też wyrób Therm-a-rest, tylko nie karimatę jeno "samopompe" 3,8 mm- tylko sprawdzać podłoże przed snem!!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2010
Miasto: Wlkp
Motocykl: Prawdziwa przygoda XRV 750
Przebieg: od nowa
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 4 godz 33 min 14 s
|
![]()
Ziarko nie zgodzę się z Tobą . Samopompujący po przebiciu też robi się flakiem .
Jeśli chodzi o wygodę , to dla mnie zdecydowanie wygodniejsza jest "samopompa" . Poza tym mata samopompująca jest znacznie mniejsza po zwinięciu od karimaty . Przed rozłożeniem namiotu trzeba sprawdzić nogą , czy nie ma kolców lub sztywnych wyschniętych pozostałości po innych roślinach . Po przebiciu na sucho ciężko jet znaleźć dziurę . Wystarczy zlać wodą , a zaklejenie nie jest problemem . W matach samopompujących zazwyczaj jest zestaw naprawczy . Zalegnij w sklepie na jednym i drugim . Zobacz co lepiej komfortowo Tobie pasuje. Na motocykl zawsze biorę matę samopompującą . Po wysokich skalistych górach , bez kawałka bardziej miękkiego podłoża nie jeżdżę . Gdybym miał wybrać się w góry na pieszą wycieczkę , gdzie spanie w większości ma się odbywać na skalnej powierzchni zabrałbym karimatę .
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Jaki namiot szturmowy? | Ludwik Perney | Szpej turystyczny - Produkty i Porady | 34 | 29.05.2014 12:30 |
Materac/mata dla dwojga. | Arkadius | Szpej turystyczny - Produkty i Porady | 29 | 29.12.2012 19:33 |
Materac pompowany Coleman | Mecia | Szpej turystyczny - Produkty i Porady | 18 | 10.03.2011 20:46 |