|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
18.02.2014, 22:37 | #101 |
Miasto: Płock/Naas
Motocykl: Avo Simson Dawidson
Online: 3 dni 6 godz 51 min 48 s
|
Fajnie to wygląda ale kiedyś na szkolnych warsztatach mnie uczyli że wał zakłada się "krótkim do napędu" co w przekładzie na nasze mówi że krótki odcinek wału do wielowypustu powinien być od strony napędzającej... A może w motocyklach jest odwrotnie :-)
Pzdr. |
18.02.2014, 23:09 | #102 |
Motocykl: RD07&1000RR
Online: 2 tygodni 6 dni 3 godz 26 min 56 s
|
a co doradzicie w kwestii jakiejś prostej konstrukcji "podtrzymującej" afri w sensie... chce za rok jechać znowu na elefanta do niemcowni... i chciałbym afryką na 3 kołach... czyli nie ma to być jakaś tam profi konstrukcja co ma wozić deski na budowe, tudzież pijanego współtowarzysza a raczej coś co zapewni stabilność na śliskim... oczywiście wszystkie mocowania bez niszczenia samego motocykla... może ktoś już to wypróbował i się podzieli doświadczeniem
|
18.02.2014, 23:20 | #103 |
Miasto: nad rzeczką , opodal ...
Motocykl: RD07a
Online: 4 miesiące 2 tygodni 3 dni 12 godz 7 min 29 s
|
bass - " temat rzeka " ja uznałem ,że szkoda Afrii ... a wszystko , to i tak półśrodki ....
|
18.02.2014, 23:25 | #104 |
bass podpytaj ex1 on ma wozek w bigu
http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20247
19.02.2014, 00:44 | #105 |
Miasto: Gdańsk
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 tydzień 5 dni 12 godz 6 min 9 s
|
"Fajna robota. Gratuluję. Moja rada to żebyś jednak nie zapuszczał się tym w ciężki teren. Chodzi o masę. Niech ten napęd na wózek Cię nie zwiedzie. Tak z ciekawości- ta przeróbka dyfra z wyjściem na wózek to samodziełka czy jakaś adaptacja czy gotowiec? Masz może jakiś patent na elektryczny wsteczny do K100?"
Wyjście z dyfra to samoróbka, zwykła tuleja rozprężna ze standardowym pierścieniem rozprężającym w środku. Też przewiduje wsteczny elektryczny. To będzie analogiczny napęd jak w przyczepach kempingowych, czyli radełkowana rolka, napędzana przez przekładnie ślimakową silnikiem elektrycznym (rozrusznik 0,65kW), zamocowana mimośrodowo na wahaczu wózka i docikana do koła(opony). Na ciężki teren przewidziana jest wyciągarka |
19.02.2014, 00:50 | #106 |
|
"Fajnie to wygląda ale kiedyś na szkolnych warsztatach mnie uczyli że wał zakłada się "krótkim do napędu" co w przekładzie na nasze mówi że krótki odcinek wału do wielowypustu powinien być od strony napędzającej... A może w motocyklach jest odwrotnie :-)
Pzdr." To ma uzasadnienie jeżeli wyjście napędu jest stałe (nie przemieszca się) a napędzany element (most napędowy) jest ruchomy. Chodzi o to, że końcówka z wielowypustem jest cięższa i wchodziłaby w skład masy nieresorowanej. W moim przypadku skok zawieszenia w wózku jest mniejszy niż w motocyklu więc dlatego wał jest zamocowany tak a nie inaczej. Jeśli ktoś ma inną teorie to może go sobie przełożyć |
19.02.2014, 14:44 | #107 |
Motocykl: RD07&1000RR
Online: 2 tygodni 6 dni 3 godz 26 min 56 s
|
Mutt, wiem, że ciężko ale bylem już na elefancie Junakiem z koszem, ruskim zaprzęgiem, a teraz chciałbym afri... ale też z koszem... wiesz, tradycja raz pojechałem bez kosza to się skończyło 150km od domu perdole, bez wooza nie jade
|
19.02.2014, 15:40 | #108 |
dziad barowy
Miasto: bielsk podlaski
Motocykl: RD07a
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 8 godz 33 min 38 s
|
Gancek. Jak umodzisz ten elektryczny napęd to pochwal się. Chętnie skopiuję bo sam nie mam czasu na eksperymenty. Jak masz jakieś linki do tego patentu to poproszę.
19.02.2014, 19:49 | #109 |
|
Nie, nie mam linków bo to też będzie moja wydumka, ale zostawiam ją sobie na później, tzn. na następną zime.
Gotowe napędy do przyczep kampingowych można podejżeć na allegro: http://allegro.pl/naped-do-przyczepy...962493998.html |
21.02.2014, 15:05 | #110 |
Online: 1 tydzień 1 dzień 15 godz 29 min 48 s
|
Hej oto mój sidecar Velorex i stara babcia Teresa, owoc prac tej zimy.
Mogę odłączyć całą tą konstrukcję i mieć solówkę w nie całe 30 min. Po skręceniu tego i poustawianiu jak biblia nakazuje, tak na szybko i jazda, byłem zdziwiony że prowadzi się tak dobrze. Po tym co czytałem to miała być męczarnia a nie jest. Jazda w piękny słoneczny dzień kiedy dookoła pełno śniegu bezcenne, co prawda w tym roku słaba była zima. Całe przedsięwzięcie naprawdę nie wyszło drogo. Generalnie bardzo polecam, naprawdę jest radocha, szczególnie w zimę, choć latam teraz też i sobie chwalę. Zawsze byłem zwolennikiem używania motocykla na co dzień nie tylko rekreacyjnie a z takim wózkiem użyteczność znacznie mi wzrosła. Mam jeszcze drugi motocykla więc jak kosz nie potrzebny jadę drugim. Ale na przyszłą zimę mam już kolejny projekt w głowie