11.12.2016, 22:36 | #101 |
Miasto: Toruń
Motocykl: LC8 SuperEnduro
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 2 godz 20 min 47 s
|
Coś mi się wydaje że nie będzie tak źle
|
11.12.2016, 23:42 | #102 |
|
|
14.12.2016, 07:37 | #104 |
Dzień 12 Wtorek 9.08.2016
Wstajemy dosyć póżno. Wczoraj wzięło Maxa, a dzisiaj od rana ja również czuję się fatalnie. Głowa pęka, ręce i nogi obolałe, nic się nie chce, chyba troszkę za szybko wjechaliśmy na 4 tys. metrów. Mamy kryzys wysokościowy. Max aplikuje nam jakieś tabletki z nadzieją, że to coś pomoże, bo przed nami Bartang przecież. Śniadanie praktycznie olewamy, nic nam nie smakuje, a tym bardziej mięsiwo. Jemy trochę chleba popijając herbatką i to całe nasze śniadanie. Za nocleg ze śniadaniem i kolacją, płacimy po 100 Somoni. Wyjeżdżając z Karakol, w ostatnich budynkach po prawej, tam gdzie jest największa w wiosce noclegownia, uzupełniamy paliwo. Kupujemy 10l E80, a za 1l płacimy 7 Somoni. Lecimy, po prawej jezioro, po lewej Chińska granica. 12 km. za Karakol, przy kupce kamieni, zjeżdżamy z głównej drogi w prawo, po ledwie widocznych śladach samochodów. Pokonujemy mały mostek i jadąc w dalszym ciągu po słabo widocznych śladach, zagłębiamy się coraz bardziej w góry. Ślady, koleiny słabo widoczne, przecinające się z innymi, czasem całkiem ginące, nie wiesz na pewno, że jedziesz po właściwej drodze. Tak naprawdę, to w tym momencie jechaliśmy całkiem na wyczucie, mając nadzieję, że jedziemy w dobrym kierunku i gdzieś tam trafimy na właściwą, dobrze widoczną drogę. Prawdopodobnie, lepiej było by odbić w Muzkol, bo według mapy, stamtąd odchodzi właściwa dróżka na Bartang. W końcu, chyba nam się udało odnależć właściwą drogę, a właściwie równe, wyrażne koleiny, ale prowadzące w dobrym kierunku. Dróżka na tym odcinku jest idealna, piękny, równy i gładki szuterek po którym jazda musi być przyjemnością. Po tylu tysiącach kilometrów, po tylu niebezpiecznych przygodach, wreszcie mamy swoją nagrodę – JESTEŚMY NA BARTANGU i teraz pozostaje nam tylko, cieszyć się jazdą i widokami. Przed nami rozjazd Którą drogę wybrać ? My pojechaliśmy prawą i … wybraliśmy dobrze Jedyny, spotkany motocyklista na Bartangu, Niemiec, Hans jadący Yamahą XT, mówi, że dalej droga będzie coraz gorsza i nie będzie możliwa szybsza jazda, co najwyżej trzeci lub czwarty bieg. Ale, przecież nam się nie spieszy, po to tu przyjechaliśmy i możemy jechać nawet na dwójce. JESTEŚMY NA BARTANGU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Przed nami, praktycznie na drodze, bo innego, równego miejsca brak, biały namiot, a za nim kamienny domek w którym mieszka rodzina wypasająca kozy w górach. Kiedy zatrzymujemy się na chwilę, pada charakterystyczne na Bartangu pytanie; „Chcecie pić czaj ? '' Oczywiście, nie odmawiamy i w ten sposób trafiamy do wnętrza kamiennej chaty. Pijemy herbatkę, zagryzamy miejscowym chlebem i przy okazji pomagamy mieszać kymys w wysokiej beczułce. Potem kupujemy jeszcze chleb, żeby mieć na kolację i jedziemy dalej. Dla mnie, to był najpiękniejszy odcinek Bartangu. W pewnym miejscy trafiamy na małą dolinkę z bujną, zieloną trawą, a że dzień zbliża się do końca, zatrzymujemy się z myślą, że będzie to fajne miejsce na rozbicie namiotu. Kiedy jednak rozejrzeliśmy się po okolicy, odkryliśmy najpierw kamienną zagrodę dla zwierząt, a za nią szałas, oczywiście też z kamienia. W tej sytuacji, namiot okazuje się zbędny, będziemy spać w kamiennej chatce. To chyba rogi kozicy pamirskiej, znajdujemy ich sporo w okolicy. Dzisiejsza kolacja składa się z zakupionego chleba, kolejnej puszki z naszych zapasów i herbatki oczywiście. Potem rozpalamy ognisko we wnętrzu kamiennej chatki, żeby zmienić trochę temperaturę. Najpierw ogniska, a potem rozgrzane kamienie oddawały ciepło i wewnątrz zrobiło się całkiem przyjemnie i przytulnie. Teraz dopiero zwróciliśmy uwagę, że przecież nie mamy już żadnych objawów choroby wysokościowej i praktycznie, nie zwróciliśmy uwagi, kiedy dolegliwości ustąpiły. Wyjeżdżając z Karakol, czuliśmy się fatalnie. Pierwsze kilometry po bezdrożach również nie były przyjemne, ale potem organizm poradził sobie z wysokością i choroba całkowicie ustąpiła. Dystans 110 km Temperatura 22 * |
|
14.12.2016, 08:11 | #105 |
Miasto: Myślenice
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 4 godz 35 min 52 s
|
Ale nuda nic się nie dzieje
|
14.12.2016, 09:44 | #106 |
Pracuj uczciwie dla dobra swego kraju- dostaniesz rentę , bilet do raju
Miasto: Dzierżoniów
Motocykl: RD03
Przebieg: 12 000
Online: 1 miesiąc 20 godz 49 min 49 s
|
Super relacja i super zdjęcia - fajnie się czyta i ogląda
|
14.12.2016, 09:58 | #107 |
Przeczytałem dzisiejszy odcinek ale mam jeszcze pół kawy. Co teraz zrobić?
Fajnie się czyta |
|
14.12.2016, 11:06 | #108 |
Miasto: Kalwaria Zeb.
Motocykl: nie mam już Afryki
Online: 3 tygodni 5 dni 16 godz 6 min 0
|
Super!!!
Świetnie opisane. Czekałem na kolejny odcinek jak na zaden inny serial co ja bede czytał reszte zimy Henry opisz jeszcze coś! Przy wszystkich przygodach jakie mieliście to aż nie dowiary, że nie łapneliście kapcia. Chyba ze sie myle tylko nie był on warty opisu biorac powage reszte przygód.
14.12.2016, 13:10 | #109 | |
Cytat:
Mieciek, nie załamuj się, jeszcze nie dojechaliśmy do połowy trasy |
||
14.12.2016, 14:48 | #110 |
Miasto: Toruń
Motocykl: LC8 SuperEnduro
Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 2 godz 20 min 47 s
|
Też to jest teraz mój ulubiony serial mam nadzieje że będzie tyle odcinków co w modzie na sukces
|
|
|