![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2005
Miasto: Kraków
Motocykl: RD07a
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
![]()
było juz, ludzie, poszukajcie.
http://www.africatwin.com.pl/showthread.php?t=1777 http://www.africatwin.com.pl/showthread.php?t=2008
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Miasto: Irlandia
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 4 godz 30 min 41 s
|
![]()
Witam wszystkich
W sumie jest to mój pierwszy post (nie licząc powitalni) i niestety muszę wystartować z tak poważnym problemem. Kilka dni temu zakupiłem swoje pierwsze moto, a jest nim TA XL600V z 93r, z przebiegiem 42tyś mil (około 68 tyś km). Z problemem postanowiłem zwrócić się na tym forum, ponieważ w temacie wałka i zębatki zdawczej o wiele więcej się dzieje. W trakcie oględzin moto, stwierdziłem zbyt mocno naciągnięty łańcuch, po czym poprosiłem sprzedającego o jego poluzowanie. Niestety podczas całego zamieszania związanego z zakupem, przeoczyliśmy fakt zbyt naciągniętego łańcucha (jak się potem okazało bardzo istotny) ![]() Szczęśliwym trafem udało nam się bezpiecznie dojechać do domu po przejechaniu 280 km z napiętym jak struna łańcuchem. Zaraz po wprowadzeniu moto do garażu zabrałem się za oględziny całego napędu. Niestety łańcuch i zębatki, szlag trafił, natomiast najbardziej obawiam się o stan techniczny wałka. Zębatka zdawcza, po zdjęciu łańcucha dała się poruszać we wszystkie możliwe strony. Sprawdzałem też luz na wałku poprzez wrzucenie biegu i poruszanie zębatką w prawo - lewo, luz jest wyczuwalny. Poniżej zapodaje zdjęcie wałka ![]() Prosił bym was o opinię odnośnie zużycia wielowpustu, czy wystarczy zakupić komplet zębatek i łańcuch, i będzie dalej chulać, czy już czas na poważniejszą naprawę. Na jutro postaram się wrzucić lepszej jakości zdjęcia i może jakiś filmik skręcę odnośnie luzów. Sprawa jeszcze jest taka, że jak docisnę zębatkę do końca, to luzu praktycznie nie ma, natomiast po przykręceniu tej blaszki zabezpieczającej, zębatka z blaszka swobodnie lata po całości wałka. Nasówa mi się jeszcze jedno pytanie, w jaki sposób ta blaszka ma zabezpieczać zębatkę przed przesuwaniem się wzdłuż wałka i po co jest te wycięcie wokół na przedniej jego części (czyżby jakiś pierścień zabezpieczający tam jeszcze wchodził). Z góry dziękuje za wszelkie opinie i pomoc. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Polichno
Motocykl: TA
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 6 dni 9 godz 15 min 14 s
|
![]()
Kupić klej wypełniający i nową zębatke na klej będzie git.
Pewnie masz "zjedzone" blaszki przy zabezpieczeniu a one właśnie wchodzą w ten rowek wokół. Jest na forum spory temat o naprawie tegoż problemu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Raczyce/Wrocław
Motocykl: RD04
Przebieg: 3 ....
![]() Online: 1 miesiąc 21 godz 55 min 0
|
![]()
tak z Twojego opisu to tragedii nie ma wałek wygląda na styrany - ale zapewniam cię są na tym forum ludzie z większymi wyrobieniami
![]() Co do latania zębatki te typy , tak mają, a zużycie wałka jeszcze to pogłębia, poszukaj wątku o klejach ( zapychaczach ) i będzie dobrze. To czego się musisz obawiać to to czy naciągnięty na maxa łańcuch nie rozwlił samego wałka - a do tego dobrze by posprawdzać jak on sam se lata na boki i w inne przykre strony. I jeśli się nie mylę (pewnie poprawią mnie mądrzejsi) to luzy na wałku powinny się objawiać zalewaniem oliwy gdzieś w dół ![]()
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2009
Miasto: Racibórz
Motocykl: XR 650 R
![]() Online: 2 miesiące 16 godz 26 min 57 s
|
![]()
Ciekawe jak po 280 km z napiętym jak baranie jaja łańcuchem ma się łożysko wałka zdawczego ?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
|
![]() Cytat:
Czytałem właśnie artykuł w Afripedii ze Świata Motocykli, i powiem szczerze że nie za bardzo widzi mi się takie klejenie i wycinanie klinów. Raz że nie mam dobrego zaplecza jeśli chodzi o narzędzia dwa że różnie bywa jeśli chodzi o umiejętności. Byłbym niezmiernie szczęśliwy gdyby pomogło zakupienie nowego napędu i ewentualnie użycie samego kleju. No nic, wrzucę jutro lepsze zdjęcia to się może okaże. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Zrobiłem dziś parę zdjęć i dwa filmiki. Jeśli możecie to oceńcie.
Luzy wałka, (nie ma tu praktycznie żadnych luzów na boki): http://www.youtube.com/watch?v=xCoPGMhHtZg Luzy na wałku po założeniu zębatki: http://www.youtube.com/watch?v=Mi8ItIe0iSo Stan wałka: ![]() Tutaj martwi mnie to wyżłobienie wokół wałka, jest zbyt szerokie w stosunku do kołnierza blaszki zabezpieczającej. ![]() Wielowpust w zębatce: ![]() Oraz blaszka zabezpieczająca: ![]() Poradzie panowie co to z tym dalej robić. ![]() Ostatnio edytowane przez thomas120381 : 06.04.2011 o 15:23 |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM
![]() Online: 4 tygodni 23 godz 7 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 1 godz 13 min 57 s
|
![]()
Wymieniałem właśnie przed chwilą napęd i mam małe spostrzeżenie. Oryginalna zębatka siedzi na wałku idealnie. Można wręcz mówić o ciasnym pasowaniu. Nie jest to kwestia brudu bo po oczyszczeniu i przesmarowaniu jest tak samo. Natomiast zębatka "JT" wchodzi lekko i od razu wykazuje niewielki luz. Wysuwam hipotezę, że powodem niszczenia wałka w afrykach jest stosowanie zamienników zębatek. Jeśli w KTM będą mieli wybrane przełożenie to dla testu tam właśnie zamówię następną.
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2008
Miasto: Siemiatycze
Motocykl: RD07
Przebieg: 40 000
![]() Online: 1 tydzień 3 dni 16 godz 16 min 8 s
|
![]()
to ze jechałes z napietym łancuchem nie uszkodziło wieloklinu na wałku najwyzej podmeczyło łozysko wałka , mysle ze sprzedajacy celowo tak naciągnoł naped zebys nie zauwazył luzu na zdawczym
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Przednia zębatka jak montować | Kazmir | Rama, zawieszenia, napęd | 30 | 03.11.2024 06:22 |
Luzy zębatki - klej Loctite do wielowypustów? | Zając | Rama, zawieszenia, napęd | 111 | 10.05.2022 18:09 |
Zębatka przednia 17 | imbryk | Wszystko dla Afryki | 29 | 12.03.2013 12:08 |