|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
27.03.2013, 17:29 | #101 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 10 min 2 s
|
Do kata leję tylko 10-15/W60. Jak się goni motocykle w upale do odcinki to nie można inaczej. Przy niższych olejach potrafi się kontrolka ciśnienie zapalić. I do singli wiatrowych też taki polecam.
27.03.2013, 20:09 | #102 |
Fazi przez Zet
Miasto: Berlin
Motocykl: RD07
Przebieg: ∞
Galeria: Zdjęcia
Online: 9 miesiące 1 tydzień 1 dzień 13 godz 38 min 9 s
|
Rambo, Twoj lancuch juz ma 25 tys nie widzac smaru i ma sie bardzo dobrze. No dobra, w ta zime troche zardzewial. Zawsze bede powtarzal ze lepiej smaruje zelazo o zelazo niz smar z piachem o zelazo. Przedostatni lancuch wytrzymalby wiecej gdyby nie tylnia zebatka ktorej zemby poulamywalo, ale to byl wtedy lancuch niemiecki a zebatka polska. Moj rekord to 45 000 tys bez smarowania ale to w Jamasze xt 600
27.03.2013, 20:47 | #103 |
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
Faziku, ty pierniku, zajrzyj no do swego mailera.
28.03.2013, 08:45 | #104 |
Administrator
|
Rambo , przy przebiegach na łancuchać dopisałem np czyli był to przykład i porównanie że trochę większy przebieg na smarowaniu drogimi psikanymi środkami jest ekonomocznie nieuzasadnione.
Za wydane pieniądze na te psikadła kupisz sobie nowy napęd. Jak przedmówcy stwierdzili jednak da się zrobić spore przebiegi bez specjalnego smarowania. Co do super olejów króre tak polecasz , moja babcia zbliża się do 200tyskm i leję tylko połówki bez udziwnień ( z raz próbowałem też mineralnego) bierze sobie ok 0.5 na 1000km i jeździ dalej. A jak pamiętam u siebie stosowałeś jakieś super wynalazki-dodatki do olejów jak też lałeś super oleje i skończylo się zajeżdzeniem silnika przy 150tyskm ..... a może coś pokręciłem? a może to chodziło o to że zaczął ci brać olej? Nie pamiętam sprostuj jak by co.
28.03.2013, 09:03 | #105 |
trochę OT ale parę słów o łańcuchach było - wczoraj zamówił u mnie kolejną olejarkę klient, który kupił w 2009 nowego DL1000 i założył motooilera - zrobił ponad 40tys km i sprzedał moto z oryginalnym napędem - twierdzi, że jeszcze spokojnie żył i nie było potrzeby wymiany.
Tak więc zestaw: napęd OEM /to nie jest cud miód/, litr V2, olejarka stawia dzielnie czoła tezie, że 'niesmarowane jest OK' a na temat: te wszystkie ulepszacze do oleju to jest IMO pic. współczesne środki smarne są bardzo dobrej jakości nie ma potrzeby poprawiania fabryki. ważniejsze są jak dla mnie regularne wymiany wraz z dobrej jakości filtrem. te dodatki zawierają plastyfikatory, które poprawiają elastyczność starych i stwardniałych/spracowanych uszczelnień gumowych, sprawiając, ze silnik dostaje drugą młodość i np. zmniejsza się zużycie oleju przez uszczelniacze zaworowe, czy wycieki przez simmeringi wałków zdawczych napędu /rozrządu, korba, wałek zdawczy zębatki/. Na pewno jednak taki dodatek NIE polepsza właściwości smarnych tego co z pocie czoła wyprodukowała fabryka opierając się na, często, latach testów i tysiącach wydanych $$$. dolewanie takiego preparatu ma IMO sens jedynie w przypadku silników maksymalnie spracowanych, gdzie jest jeszcze jaka taka kompresja - takie przedłużenie agonii. wlewanie do silnika, który 'podbiera olej' w zakresie dopuszczalnym przez fabrykę jest czystą, jak dla mnie, głupotą. matjas
'Przestań naprawiać kiedy zaczynasz psuć' - Ojciec matjasa Ostatnio edytowane przez matjas : 28.03.2013 o 09:09 |
|
28.03.2013, 09:22 | #106 |
Administrator
|
Żeby nie było że jestem przeciwnikiem smarowania , oczywiście że smaruję ale tylko hipolem. Na 30tys tylko dwa razy podciągany.
Ale to nie temat o łańcuchach więc już nie przeciągam.
28.03.2013, 15:28 | #107 | |
Miasto: Kraków
Motocykl: TA 650
Przebieg: mój?TA?
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 3 godz 11 min 58 s
|
Ciekawostka:
http://moto.onet.pl/1679572,1,ten-wy...e,artykul.html Cytat:
|
|
28.03.2013, 16:18 | #108 |
Bardzo bardzo ciekawy artykuł. Dziękuję.
Przypomina mi się przy tej okazji, niedostępny niestety w polskiej wersji językowej, film: 'Who killed electric car?' - podobna akcja do tej wieńczącej tekst w dwóch przedostatnich akapitach, lecz zakrojona na znaaacznie większą skalę. Naprawdę polecam znaleźć i obejrzeć - money makes the world go round po przeczytaniu tego tekstu włączyła mi się teoria spiskowa.... kurczę nie mogłem się powstrzymać. w głowie kołatała mi się myśl że przecież tam się tworzą związki siarki, sadza, co najwazniejsze - rozpadają się łańcuchy siakieś węglowodorowe czy inne.... a co jeśli kazano nam w to wierzyć? ja jebe. świat się kończy. majtas
'Przestań naprawiać kiedy zaczynasz psuć' - Ojciec matjasa Ostatnio edytowane przez matjas : 28.03.2013 o 19:12 Powód: przemyśl enia |
|
28.03.2013, 17:53 | #109 |
gsm: 512242193
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Online: 4 miesiące 3 tygodni 2 dni 2 godz 56 min 3 s
|
filtrowałem kiedyś 40ton oleju trochę na wyrost napisane w malych silnikach nie stosowane ale w duzych i ogromnych częsta to praktyka
30.03.2013, 23:10 | #110 |
Miasto: Łódź
Motocykl: Ansfaltowy pedał
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 10 godz 51 min 0
|
Był właśnie Motul 10W40, silnik jest po remoncie, wszystkie dziurki którymi wywalał olej już uszczelnione, więc nie powinien już go gubić, tak na marginesie to olej dość szybko zczerniał, zaleję zgodnie z Waszymi sugestiami 10W 50.
|
|
|