|
|
|
|
#1 | |
![]() |
Cytat:
W przypadku BMW GS 1250 zabezpieczyli się w ten sposób, że jednym z wymogów wykonania serwisu jest podpięcie pod komputer, a to możliwe jest jedynie online do systemu... BMW ![]() Polecam więc każdemu, kto chce serwisować poza ASO najpierw przebrnąć przez rozporządzenie i uświadomić sobie czy jest gotów w razie czego na batalię w sądzie. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
![]() |
W teorii tak.
Ale chwila w której złożysz roszczenie może być tym co odróżni teorię od praktyki bo Dealer się wypnie i obawiam się że bez łażenia po sądach się nie obejdzie.
|
|
|
#3 |
|
Zakonserwowany
![]() |
To wypięcie jest praktyką, żaden po za aso hondy nie wpisze do sytemu hondy, przeglądów, napraw czy innych interwencji. Resumując nie masz gwarancji. Możesz brać prawników i sądzić się z Hondą bo to są wytyczne producenta a nie serwisu.
Powodzenia.
|
|
|
#4 |
![]() |
Owszem, jest taka niedogodność, ale znam przypadek, gdzie klient wygrał sprawę i marka (nie mogę więcej) musiała mu uznać (po awarii silnika) wymiany oleju u nieautoryzowanego. Wszystko zgodnie z prawem ... europejskim. ASO, jak by mogło, to wmawiałoby klientom, że użycie oleju innego niż "fabryczny" powoduje utratę gwarancji, ale nie zaryzykują tego bo wtedy producenci owych dobrali by się im do dupy.
|
|
|
|
|
|
#5 |
![]() |
Wiem jak to wygląda ze strony europejskiej pewnej marki.
Nie masz wpisanych przeglądów okresowych do systemu to jeśli wykonujesz jako dealer naprawę gwarancyjną to MOŻE skończyć się na tym że pokryjesz to z własnej kieszeni bo fabryka nie odda kasy za taką naprawę. Sprzęt za lekko inne pieniądze niż motocykle więc jak do tej pory nie słyszałem o serwisowaniu się w gwarancji poza ASO. Pisze jako panodgwarancji fabrycznej. Domniemuje że działa to analogicznie w systemach hondy czy Yamahy. To dealer ponosi ryzyko naprawy w ramach gwarancji w pojeździe który przeglądy okresowe odbywał GDZIEŚ i na materiałach spoza sieci dealerskiej.
|
|
|
#6 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 6 godz 1 min 35 s
|
gdzieś mi się obiło, że to serwisowanie poza aso nie dotyczy motocykli.
Wracając do przypadku to trochę dziwne, że wszystkie 3 sztuki padło przy podobnym przebiegu bo jakoś nie słychać aby ludzie mieli jakieś problemy z tymi motorkami a tu masz wszystkie 3 w jednej stodole... może jak gdzieś nocowali to ktoś im coś nasypał do oleju lub jakiś akt dywersji nastąpił. |
|
|
|
|
|
#7 |
![]() |
Ciągła walka o klienta. Fabryki robią co mogą. Od lat trwa wojna z wytwórcami aftermarket-owymi. Na razie przynajmniej materiały eksploatacyjne można używać na gwarancji nie-fabryczne i nie mogą tego kwestionować.
|
|
|
|
|
|
#8 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 6 godz 1 min 35 s
|
kupiłem drukarkę epsona na wymienne tusze, oryginalne kosztują normalne pieniądze i nie widzę sensu kupować zamienniki - to jest najprostsze rozwiązanie, jak się cenę wali z kosmosu to rynek nie lubi próżności.
|
|
|
|
|
|
#9 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2013
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 2 dni 1 godz 37 min 5 s
|
To może pytanie w temacie chińskich motocykli : czy ktoś użytkuje lub miał okazję przetestować Motomorini X-cape 700 ?
|
|
|
|
|
|
#10 | |
![]() Zarejestrowany: Dec 2019
Miasto: Zamość
Motocykl: .
Online: 1 tydzień 6 dni 4 godz 51 min 18 s
|