![]() |
#111 |
![]() |
![]()
Witam
Chusteczki jednorazowe i/lub papier toaletowy też się nadają (sprawdzone). Tak wiem, wiem, nie higieniczne są). Pozdr rr
![]() |
#112 |
Moderator
![]() Zarejestrowany: Jul 2019
Miasto: Trójmiasto
Motocykl: CRF1000D, CRF300L
Przebieg: 65k+25k
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 22 godz 52 min 25 s
|
![]()
Prawdziwi mężczyźni zamiast apteczki mają przy sobie w ciuchach motocyklowych 1g tytoniu, bibułkę i zapalniczkę
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Kiełczygłów
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
![]() Online: 4 miesiące 3 dni 7 godz 57 min 53 s
|
![]()
Zapomnialeś Warzyfko o takerze do zszywania ran i lutownicy do przyżegania ran
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#114 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2019
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 tydzień 15 godz 15 min 29 s
|
![]()
Tez miałem problem z wilgocią u siebie. Stanęło na pojemnikach twardych i reklamowkach. Wszystko włożone w worek wodoszczelny taki jak na spływ kajakowy 2/5 litrowy. Torba ląduje na osłonie na gmole i w razie czego służy w akcji. Oby jak najrzadziej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2010
Miasto: Zambrów
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 64321
![]() Online: 1 miesiąc 5 dni 9 godz 15 min 6 s
|
![]()
Opis oczywiście zmienię/uzupełnię po powrocie do kraju, macie rację - taki zapis powinien się tam znaleźć. Wstawię też wymiary (podam jeszcze obwód).
Wymiary apteczki leżącej na płasko to 35x17cm , torebki 2L - 43x17cm Obiecane zdjęcia nowości, krótki opis: Zestaw na zdjęciach to torba centralna z funkcją plecaka oraz sakwy boczne Cena jeszcze ostatecznie nie skalkulowana za sakwy boczne, torba centralna jest już w sklepie. Zestaw sakw bocznych zawierał będzie płyty montażowe ze śrubami (będą oczywiście płaskie łby - tu na potrzeby testu dałem ostre, chcę sprawdzić czy system montażu jest skuteczny, czy sakwa nie rusza się zbyt mocno w kieszeni - jak na razie wszystko ok). Otwory montażowe rozstawem pasują pod system Givi/Kappa, nie mniej mój SW Motech jest jakiś nie bardzo wykonany i do mnie to nie pasowało, trochę musiałem poprzerabiać. Mierzyłem do 6ciu innych i jest ok. System montażu do stelaży z rurki pokaże niebawem.Z moimi stelażami od początku coś było nie tak, najpierw ciężko je było skręcić na moto (musiałem ostro doginać), potem musiałem kombinować z kuframi bo też nie chciały się zamykać, a ostatecznie pękły mi w jednym miejscu więc powzmacniałem i jakoś tak już zostały. Jako akcesoria dodatkowe będzie też zestaw do "wyprostowania" łamanego stelaża - są takie np. w GS 1200 ADV, w GS800 czy CRF1000. ![]() Pomiędzy torbę centralną a nakładkę (pojemność 7L) można coś jeszcze upchać. Na zdjęciu alu mata i stołeczek. Butelek nie polecam tam wkładać - na wybojach na pewno wypadną, inne mniej śliskie kształty/materiały powinny dojechać do celu wyprawy. Wewnątrz torby zapakowany biwak: duży namiot, dwie maty i jeden śpiwór. Wieczorem przy rozpakowywaniu, rano przy pakowaniu nie ma konieczności odpinania torby od motocykla, po prostu odpina się jeden otwór wyciąga co potrzeba i rozbija obóz. Ważne by równie ciasno go tylko spakować rano - wtedy bez problemu upchniemy torbę bez jej demontażu. Torba na akcesoria (dopinana jest do torby centralnej na 6 plastikowych klamerek) - świetnie zastępuje tankbaga. Wożę tam mapy, trytytki, szelki do plecaka, multitoola, mokre chusteczki do dłoni i inne lekkie rzeczy które lubię mieć pod ręką. Trzeba tylko pamiętać, że w obecnej formie ta nakładka nie jest wodoszczelna. Torba ma bardzo długie paski, spokojnie można ją umieścić na rotopaxie, gdzie potem trafiła - przy mocowaniu jak na zdjęciach nie da się ciała odsunąć do tyłu przy jeździe po piasku ;( Zdjęcia w sposób uproszczony pokazują sposób montażu. Generalnie do stelaży motocykla przykręcamy aluminiowe płyty (2 do 5 minut). Teraz można je (płyty) wykorzystać do zamontowania zbiorników Rotopax (są nawiercone już pod nie specjalne otwory) lub zamocować kieszenie do sakw (1 do 3-4 minut). Owe kieszenie służą do przewożenia worków transportowych (wodoszczelne, z rączką do noszenia). To taki krok/ułatwienie dla tych, których wkurzało odpinanie i przypinanie sakw co rano/wieczór. Teraz operacja wyjęcia bagażu trwa 10-20 sekund, montaż max minutę. Kieszenie, które zostają przy motocyklu można skompresować za pomocą paska by nie odstawały za bardzo na boki. Czyli zostawiamy bagaż w hotelu, prysznic, kompresujemy kieszenie i można ruszać takim motocyklem w miasto. Wyjęcie sakwy bagażowej z kieszeni to: odpięcie jednej klamerki/paska (który trzyma ją z góry) i poluzowanie 2/4 pasków, które trzymają ją po obwodzie. Włożenie sakwy wieńczy podociskanie wyżej wspomnianych pasków. Pod klapki można coś jeszcze upchnąć oczywiście, jest też mała kieszeń z siatki na drobne akcesoria typu zapasowe klocki hamulcowe, baterie itp. itd. Ja pod tymi klapkami np. wożę rano śmieci pozostałe po biwaku a wieczorem jadąc na kolejny biwak można wcisnąć drobne zakupy ze sklepu czy wodę na prysznic ![]() Za jakieś 2-3 tygodnie podeślę więcej zdjęć i podam przybliżoną datę sprzedaży, oraz cenę. Czas, który podałem - wiadomo, zależy od zdolności montującego. Na zdjęciach sakwy wypchane po brzegi, na kolejnych będą już inaczej/mniej załadowane. Będzie też wersja tych sakw o 10L większa (2x10L). Do kieszeni sakw przymocować można do 4 szt. uchwytów na butelki. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
https://www.facebook.com/PrzezSwiat.eu Ostatnio edytowane przez Neno : 18.03.2020 o 10:34 |
![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Mam wrażenie, że te worki do tych sakw są nieporporcjonalnie za duże...
Wszystko to ładnie wygląda i pasuje z Waszą torbą centralną. Ale jak coś innego człowiek zechce przypiąć na siedzenie pasażera, to będzie troche nieciekawie. No chyba, że torby boczne nie wypełni się do końca i zroluje zapięcie na tyle aby było równe z siedzeniem. |
![]() |
![]() |
#117 |
|
![]()
Worki wewnętrzne na tych zdjęciach są wypełnione ponad normę - na zdjęciach pierwszy/drugi/trzeci dzień blisko miesięcznego wyjazdu a ja lubię zabrać ze sobą "trochę" swoich ulubionych potraw. Normalnie roluje się je 1x więcej i cała sakwa jest nieco niższa, myślę, że spokojnie jakieś 3-5cm, niby nie dużo ale zupełnie inaczej wtedy to wygląda.
O to chodzi, by to ładnie wyglądało, było funkcjonalne i trwałe.
https://www.facebook.com/PrzezSwiat.eu Ostatnio edytowane przez Neno : 28.02.2020 o 17:21 |
![]() |
![]() |
![]() |
#118 |
![]() |
![]()
Wieczór
Czy jak na fotkach klipsy "apteczk" zapinane w dół, klipsy "toreb" u gory. Pytam, bo gdzieś widziałem córkę apteczki spietej u gory. Jaka długość zrolowanej do zamknięcia torebki 1 ltr? Na spokojnie jak wrocisz i się ogarniesz. Pozdr rr
![]() |
#119 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2019
Miasto: Ostrowiec Świętokrzyski
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 24000
![]() Online: 4 dni 15 godz 28 min 54 s
|
![]()
Wygląda super. Nawet nie wiedziałem, że czegoś takiego potrzebuję
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#120 |
|
![]()
Torbę zmierzę w domu, natomiast apteczka wydaje mi się, że jest spisana w dół, ale też nie mam jak sprawdzić na 100% bo gdzieś to już przywalone gratami jedzie.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Stalowa siatka czyli bezpieczne sakwy, torby | sambor1965 | Wszystko dla Afryki | 2 | 22.10.2009 03:57 |