|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
27.02.2013, 00:27 | #111 |
Miasto: Tarnowskie Góry
Motocykl: RD07
Przebieg: 90000
Online: 3 tygodni 5 dni 1 godz 43 min 41 s
|
Troszkę o Rumunii
|
08.03.2013, 00:09 | #112 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 2 dni 9 godz 34 min 32 s
|
Nowość od Noir sur Blanc. Właśnie zacząłem czytać i dobrze się zapowiada. Facet pół roku siedział w chacie nad Bajkałem i miał dużo czasu na przemyślenia. Wiele cytatów z klasyków literatury, aforyzmów, złotych myśli do zapamiętania. Książka do czytania w odcinkach.
|
05.04.2013, 01:15 | #113 | |||
Miasto: Kraków/Brzozów/Gdańsk/Zabrze
Motocykl: RD07a/1190r
Online: 11 miesiące 6 dni 7 godz 57 min 2 s
|
Krzysztof Miller - "13 wojen i jedna"
Wspomnienia fotoreportera m.in z wojny w Gruzji, Czeczeni, Afganistanu, RPA, Konga Cytat:
"Bractwo Bang Bang" - Greg Marinovich, João Silva Wspomnienia członka słynnej ekipy fotoreporterów z RPA, dokumentujących m.in. upadek apartheidu. Cytat:
"Wypalanie traw" - Wojciech Jagielski Upadek apartheidu w RPA Cytat:
|
|||
12.04.2013, 22:35 | #114 |
Miasto: Wrocław / Grenoble
Motocykl: RD07a
Przebieg: ~60kkm
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 9 godz 45 min 18 s
|
Szachinszach
Ryszard Kapuściński Książka warta przeczytania właśnie teraz, kiedy media wypaczają nam obraz tego pięknego kraju. Kapuściński stara się w niej opisać życie sterroryzowanych Irańczyków w przeddzień Irańskiej rewolucji islamskiej, w czasach rządów ostatnich szachinszachów: Rezy Szaha i Mohammeda Rezy Pahlawi. Dla uzupełnienia polecam parę opisów z wyjazdów do dzisiejszego Iranu: http://www.peron4.pl/dlaczego-nie-wa...chac-do-iranu/ http://www.peron4.pl/iran-na-ulicach-esfahanu-zdjecia/ http://www.peron4.pl/dlaczego-warto-...wsze-wrazenia/ .
12.04.2013, 22:57 | #115 |
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 1 tydzień 4 dni 7 godz 6 min 40 s
|
Nie wiem czy już było "Prawdziwy Gangster" - " Kokainowy Kowboj" polecam !!
|
17.05.2013, 23:13 | #116 |
Motocykl: RD03
Online: 1 tydzień 6 dni 3 godz 21 min 39 s
|
to ja coś dorzucę co ostatnio czytałem
"Ostatnia walka" - Jan Zumbach - pilot (m.in. dywizjonu 303), po wojnie przemytnik, właściciel firmy lotniczej, najemnik - Katanga, Biafra. W obu tych wojnach tworzył siły powietrzne, był pilotem, odpowiedzialny za zakupy broni POLECAM Rafał Gan Ganowicz - "Kondotierzy" - następny z najemników walczacy w Kongo i w Jemenie Tu jest wywiad z nim nadany w tv http://www.youtube.com/watch?v=c85eQrEvFCY - polecam Zawsze mi brakowało książek o tematyce wojen jakie toczyły się po II wojnie. Ale opowiadających z punktu widzenia drugiej strony, a nie skażonych komunistyczną propagandą jaką nam serwowano w dawnych czasach (przesiąknietych ideologią że biedni ciemiężeni przez kolonistów ....a druga strona to była zła, krwiorzercza itd itd) Z tej samej tematyki jak kogoś zainteresuje to Autor - Mike Hoar- ""Najemnicy z Konga" (cięzko znaleść), "Wojownicy z Konga", "Droga do Kalamaty", "Piate Komando" Mike Hoara - jeden z bardziej znanych dowódców najemników - człowieka, który stał się pierwowzorem bohatera "Psów wojny" Forsythe'a Inna wojna to Rodezja Patrick Ollivier - "Komandosi z buszu" Ostatnio edytowane przez kajman : 17.05.2013 o 23:26 |
17.05.2013, 23:20 | #117 |
Online: 1 tydzień 6 dni 3 godz 21 min 39 s
|
"WIELKA GRA" - Peter Hopkirk
jak kogoś interesuje histira Azji cytat "Przez całe niemal stulecie dwa najpotężniejsze mocarstwa ówczesnego świata - wiktoriańska Wielka Brytania i carska Rosja - prowadziły niewypowiedzianą wojnę na odludnych szlakach i pustkowiach Azji Środkowej. Biorący w niej udział ludzie nazywali tę kampanię Wielką Grą. To nietypowe opracowanie ukazuje dynamiczną historię Wielkiej Gry przez pryzmat losów młodych oficerów - zarówno brytyjskich jak i rosyjskich - którzy ryzykowali życie, biorąc udział w tej rozgrywce. Przebrani za świątobliwych pielgrzymów albo tubylczych handlarzy koni, nanosili na mapę tajne szlaki, zbierali informacje wywiadowcze i próbowali zawiązywać sojusze z możnymi chanami. Niektórzy nigdy z tych wypraw nie wrócili. Reperkusje Wielkiej Gry do dzisiaj wstrząsają Azją Środkową." Świetna książka szczególnie jak sie tam było - Kirgistan, Tadżykistan czy Afganistam. Wymienieniony jest m.in Grąbczewski jako jeden z bardziej niebezpiecznych przeciwników - autorem jest anglik |
21.06.2013, 23:48 | #118 |
Miasto: Warszawa
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 22 godz 21 min 52 s
|
Tadeusz Biedzki - Sen pod baobabem
biedzki.jpg
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Co porabiasz Baaba? – pytam 18-latka siedzącego przy bramie hotelu. – Marzę sobie – mówi. – O czym marzysz? – Że kiedyś zarobię pieniądze i kupię auto. – A jak zarobisz, Baaba, skoro nie pracujesz? – Jakoś zarobię. A jak będę miał auto – marzy dalej – zacznę wozić bogatych białych i zarobię jeszcze więcej. Wtedy kupię sklep. A potem fabrykę – puszcza wodze fantazji. Krok po kroku i po 5 minutach jest już najbogatszym człowiekiem w Afryce, co tam w Afryce – na świecie! Ma pałace, służbę i limuzyny. – To wszystko jest możliwe – przerywam mu – ale musisz pracować, a nie bezczynnie tu przesiadywać. – A po co? – pyta zdziwiony jak dziecko. – Żeby zarobić pieniądze, żeby kupić auto, a potem sklep i fabrykę. – Eee, nie chce mi się iść do pracy. Tutaj mi dobrze – mówi i nakrywa głowę chustką, opiera się o hotelową bramę, zamyka oczy. I znów marzy. (…) Cała Afryka marzy. - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Przeczytałem w dwa dni. Fajna książka! |
25.06.2013, 11:38 | #119 |
Online: 55 min 45 s
|
ja polecam książki Murakamiego, a w szczególności "Na południe od granicy, na zachód od słońca"
|
21.07.2013, 15:28 | #120 |
Miasto: Z.Góra
Motocykl: BMW F700GS, DR 350
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 17 godz 9 min 57 s
|
Ktoś zna? Warto?