Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Imprezy forum AT i zloty ogólne

Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 04.04.2025, 07:26   #1211
Melon

Melon's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 dzień 20 godz 47 min 24 s
Domyślnie

Dziękuję Tomek
Stary 04.04.2025, 10:29   #1212
szarik

szarik's Avatar

Miasto: ? nie Wieś kole Bełchatowa
Motocykl: RD07a
Przebieg: 50500
szarik jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 dni 19 godz 15 min 15 s
Domyślnie

Jak zawsze
szarik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.04.2025, 11:27   #1213
dawid8210

dawid8210's Avatar

Miasto: Kiełczygłów
Motocykl: RD07a
Przebieg: 00000
dawid8210 jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 4 dni 18 godz 11 min 17 s
Domyślnie

Dzięki
dawid8210 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.04.2025, 11:53   #1214
zimiok

Miasto: Oświęcim
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
zimiok jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 14 godz 9 min 30 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ATomek Zobacz post
Załącznik 142054

BY PAMIĘĆ NIGDY NIE UMARŁA

Zakłamanie, zaprzeczanie…
Nie, nie dam wam -psie syny- tej satysfakcji!

Zasłyszane w HUCIE PIENIACKIEJ:
-A ile wy jeszcze będziecie tu przyjeżdżać? Przecież już upamiętnione! Jest pomnik!
-A ile wam płacą, że wy tu tak przyjeżdżacie? No bo chyba nie za swoje?
-A jakichś znamienitych panów to tu chyba nie było? Sama lasza biedota!
-A twoje tu są? Nie? To ty tu po co? Nie rozumiem! Może złota szukasz?
-Leży ich tu raptem ze dwudziestu! Warto kopać?

Załącznik 142055

W KATYNIU na cmentarzu nikt mnie o nic nie pytał.
Oprowadzili po kwaterach Memoriału, pokazali w pawilonie ekspozycję z odnalezionych podczas ekshumacji rzeczy osobistych i dokumentów zamordowanych tam Polaków.
Przyjechali ruskie bikery, razem z nami ustawili się w kolumnę z pochodniami. Stali murem z nami na nabożeństwie, byli z nami, kiedy przeszliśmy do „ICH” znacznie większej kwatery z prawosławnym krzyżem , razem też pochyliliśmy głowy nad grobami z zamordowanymi przez NKWD Żydami. Widać było wzruszenie na wspomnienie trudnej prawdy.
Noc w namiocie postawionym na katyńskim cmentarzu przygwoździł.

Załącznik 142056

WTEDY TEŻ BYŁA WOJNA.
Kiedy dwa lata po Mordzie Katyńskim rozpoczętym 3 marca 1940 roku Niemcy zarządzili ekshumacje zamordowanych strzałem w tył głowy tysięcy Polskich Oficerów Wojska, Milicjii i Inteligencji, zażądali współpracy międzynarodowej organizacji Czerwonego Krzyża,
przedstawicieli Polskiego Rządu na Uchodźstwie i władz Państwa Podziemnego (marzec 1943 !!!)
delegacji społeczeństwa polskiego z okupowanego Generalnego Gubernatorstwa, jeńców z niemieckich obozów – oficerów brytyjskich, amerykańskich, polskich dziennikarzy, poetów i publicystów, księży...

Dokumentacja badań wykonanych podczas ekshumacji została złożona w Krakowie w Instytucie Medycyny Sądowej. Pod koniec wojny zaginęła. Od tego czasu rozpoczął się okres sowieckiego fałszowania i zatajania zbrodni nazwany „kłamstwem katyńskim”.

21 marca 1980 roku na znak protestu przeciwko „kłamstwu katyńskiemu” na Rynku Głównym w Krakowie dokonał samospalenia były żołnierz AK Walenty Badylak.

Z wikipedii:
"13 kwietnia 1990 roku podczas wizyty prezydenta RP Wojciecha Jaruzelskiego w Moskwie, Michaił Gorbaczow przekazał pochodzące z radzieckich archiwów dokumenty dotyczące zbrodni katyńskiej, po raz pierwszy oficjalnie przyznając, że zbrodni dokonało NKWD. Tego samego dnia w oświadczeniu państwowej agencji TASS oznajmiono, że bezpośrednią odpowiedzialność za zbrodnię katyńską ponoszą Beria, Mierkułow i ich pomocnicy. W komunikacie tym, zatwierdzonym tajną uchwałą Biura Politycznego KC KPZR z 7 kwietnia 1990 roku, padło stwierdzenie: Strona radziecka, wyrażając ubolewanie w związku z tragedią katyńską, oświadcza, że jest ona jedną z ciężkich zbrodni stalinizmu."

Załącznik 142057

Jednym ze świadków pierwszej ekshumacji był opiniotwórczy pisarz Józef Mackiewicz. Sporządził zbiór precyzyjnych notatek, które jako materiały archiwalne przejęło niemieckie Gestapo.
Polskie Państwo Podziemne odzyskało je dzięki brawurowej akcji na gestapowskie archiwum innego pisarza- agenta Sergiusza Piaseckiego.

Józef Mackiewicz – „Widziałem na własne oczy" - Katyń.

„Nie są to trupy anonimowe. Tu leży armia. Można by zaryzykować określenie kwiat armii, oficerowie bojowi, niektórzy z trzech uprzednio przewalczonych wojen. To jednak, co najbardziej nęka wyobraźnię, to indywidualność morderstwa, zwielokrotniona w tej potwornej masie. Bo to nie jest masowe zagazowanie, ani ścięcie seriami karabinów maszynowych, gdzie w ciągu minuty czy sekund przestają żyć setki. Tu przeciwnie, każdy umierał długie minuty, każdy zastrzelony był indywidualnie, każdy czekał swojej kolejki, każdy wleczony był nad brzeg grobu; tysiąc za tysiącem...”

Załącznik 142058
Ofiary zbrodni katyńskiej miały to "szczęście", że została ona odkryta przez Niemców i rozegrana propagandowo. W przeciwnym wypadku skończyliby jak ofiary obławy augustowskiej lub akcji polskiej (a to tylko wierzchołek góry lodowej). Więc zestawianie dobrych ruskich i złych Ukraińców wywołuje u mnie śmiech i politowanie.
Zwłaszcza, że jak ja byłem w Hucie to Ukraińcy również byli na miejscu, posiedzieli przy ognisku, napili się wódki, wszystko w przyjaznej i miłej atmosferze.

PS. Też rosjanie o Cmentarzu Katyńskim:
"Rosjanie podjechali ciężkim sprzętem pod Polski Cmentarz Wojenny w Katyniu i grożą jego zniszczeniem - alarmował dziś niezależny białoruski dziennikarz Tadeusz Giczan. Publikuje też film mający potwierdzać jego informacje. Na filmie widać, jak pod nekropolię podjechało kilkadziesiąt ciężarówek i pojazdów budowlanych z flagami Rosji i literami Z. Lektor, komentujący tę demonstrację, mówi: "Opamiętajcie się zwykli Polacy".

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-...ta,nId,5962394

PS.2.
Nie zapomnijcie i w tym roku w Częstochowie zawierzyć komu tam trzeba "nocnych wilków", bo to ci ruscy bajkerzy byli w Katyniu obecni.
zimiok jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.04.2025, 12:17   #1215
Brzeszczot

Brzeszczot's Avatar

Miasto: Leśna Dzicz
Motocykl: KTM R
Przebieg: jest
Brzeszczot jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 17 godz 25 min 26 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał zimiok Zobacz post
Ofiary zbrodni katyńskiej miały to "szczęście", że została ona odkryta przez Niemców i rozegrana propagandowo. W przeciwnym wypadku skończyliby jak ofiary obławy augustowskiej lub akcji polskiej (a to tylko wierzchołek góry lodowej). Więc zestawianie dobrych ruskich i złych Ukraińców wywołuje u mnie śmiech i politowanie.

Zwłaszcza, że jak ja byłem w Hucie to Ukraińcy również byli na miejscu, posiedzieli przy ognisku, napili się wódki, wszystko w przyjaznej i miłej atmosferze.

PS. Też rosjanie o Cmentarzu Katyńskim:

"Rosjanie podjechali ciężkim sprzętem pod Polski Cmentarz Wojenny w Katyniu i grożą jego zniszczeniem - alarmował dziś niezależny białoruski dziennikarz Tadeusz Giczan. Publikuje też film mający potwierdzać jego informacje. Na filmie widać, jak pod nekropolię podjechało kilkadziesiąt ciężarówek i pojazdów budowlanych z flagami Rosji i literami Z. Lektor, komentujący tę demonstrację, mówi: "Opamiętajcie się zwykli Polacy".

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-...ta,nId,5962394

PS.2.

Nie zapomnijcie i w tym roku w Częstochowie zawierzyć komu tam trzeba "nocnych wilków", bo to ci ruscy bajkerzy byli w Katyniu obecni.
Po przeczytaniu tego wpisu o zestawianiu tych dwóch zbrodni jako symetryczny synonim okraszony drewnianą propagandą grozi poważnym uszkodzeniem mózgu doprowadzającym conajmniej do raka

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka
Brzeszczot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.04.2025, 12:22   #1216
zimiok

Domyślnie

Zdrowia życzę!
Pytanie tylko kogo to dotyczy, bo jako pierwszy zestawił je kolega ATomek w poście na stornie 121.
Stary 04.04.2025, 13:01   #1217
ATomek

ATomek's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 5 dni 6 godz 50 min 8 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał zimiok Zobacz post
Więc zestawianie dobrych ruskich i złych Ukraińców wywołuje u mnie śmiech i politowanie.

Zimiok. Cóż, bałem się dzisiaj rano, że pojawi się Twój krytyczny post, bo to, co wczoraj napisałem zawiera błędy.
Niemieckie ekshumacje odbyły się 3, a nie jak napisałem omyłkowo 2 lata po Mordzie Katyńskim, którego 85 rocznica była wczoraj, czyli 3 kwietnia, a nie jak wczoraj napisałem, że rozpoczęła się 3 marca.
Ale uff... przemilczałeś.

Fragment WTEDY TEŻ BYŁA WOJNA dotyczy możliwości ekshumacji.
ZASŁYSZANE dotyczy braku potrzeby pamięci w ramach upamiętnienia Ofiar Golgoty Wschodu

Mój wpis jest drżeniem sumienia o Ofiarach. Oni byli z nas! To była elita naszego społeczeństwa, która przywlekła wojskowy mundur powołana do obrony granic i obrony tych, których zostawili w domu.
22 tys rycerzy z XXwieku wziętych do niewoli (rozkaz był nie walczyć z Sowietami).
Analogię śmierci widzę do rzezi tysięcy rycerstwa polskiego wziętego do niewoli przez Tatarów pod Batohem, a wykupionych przez Chmielnickiego w celu ich indywidualnego mordu. Każdy czekał swojej kolejki... jednego po drugim...tysiąc za tysiącem...

Rozumiem, że nie podobają Ci się moje analogie.
Może są po prostu dla Ciebie niezrozumiałe?
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.04.2025, 13:17   #1218
zimiok

Domyślnie

Faktycznie chyba nie rozumiem, bo to co mnie uderzyło to zły Ukrainiec z Huty vs. dobry russki z Katynia oprowadzjący po memoriale (kim są i byli noce wilki każdy może w sieci sprawdzić).
PS. po świętach mają ruszyć ekshumacje, pomimo wojny.
Ps2. PEACE!
Stary 04.04.2025, 13:58   #1219
ATomek

ATomek's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 5 dni 6 godz 50 min 8 s
Domyślnie

By nie umknęło uwadze z mojego wpisu o Katyniu:
1. Rosjanie po 50 latach zakłamania przyznali NKWD sprawstwo Zbrodni Katyńskiej
2. Przekazali dokumenty i otworzyli archiwa dla badaczy
3. Ofiary były ekshumowane (przez Niemcy) w sposób cywilizowany
4. 25 lat w miejscu tragicznym stoi Memoriał z imiennym upamiętnieniem polskich Ofiar
5. Stowarzyszenie Memoriał było oddolną inicjatywą Rosjan powołaną do rzetelnego badania represji NKWD nie tylko dla Rosjan i Polaków
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.04.2025, 14:10   #1220
zimiok

Domyślnie

Cytat:
Napisał ATomek Zobacz post
By nie umknęło uwadze z mojego wpisu o Katyniu:
1. Rosjanie po 50 latach zakłamania przyznali NKWD sprawstwo Zbrodni Katyńskiej
2. Przekazali dokumenty i otworzyli archiwa dla badaczy
3. Ofiary były ekshumowane (przez Niemcy) w sposób cywilizowany
4. 25 lat w miejscu tragicznym stoi Memoriał z imiennym upamiętnieniem polskich Ofiar
5. Stowarzyszenie Memoriał było oddolną inicjatywą Rosjan powołaną do rzetelnego badania represji NKWD nie tylko dla Rosjan i Polaków
Ad vocem:
Ad.1. nadal pojawiają się w rossji głosy podważające tę wersję
Ad.2. cześć dokumentów (do dzisiaj np. nie ma tzw. listy białoruskiej, a na grobach ofiar prawdopodobnie wybudowano autostradę) i na chwilę (spróbuj dzisiaj wysłać do archiwów jakieś badacza)
Ad.5. Memoriał został zdelegalizowany za bycie zagraniczną agenturą.
Odpowiedz

Zasady Postowania